Ribolovci-rekreativci zabrinuti

Ribolovce - rekreativce širom Srbije zabrinuo je novi Zakon o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda i odredba kojom im se zabranjuje pecanje iz čamca.

Izvor: B92

Sreda, 17.02.2010.

17:55

Default images

U nadležnom ministarstvu odgovaraju da na nekim vodama nije bilo moguće dozvoliti korišćenje plovila, ali da će tamo gde je to neophodno dozvole davati nadležna ribolovačka društva. Pecaroši zameraju i to što se zakoni za njih pooštravaju, dok se problem krivolova na srpskim rekama ne rešava.

U ministarstvu za zaštitu životne sredine kažu da će novi zakon, većom kontrolom i višim kaznama, i toj pojavi stati na put.

Ribolovac Đorđe Golić, koji je i na čelu Ribolovačkog saveza Vojvodine, objašnjava da na nekim rekama nije ni potrebno koristiti čamac, ali da je na nekim to neophodno.

"Imamo velike reke - Dunav, Savu, Tisu, pa možemo reći i Tamiš, na kojima je prosto nezamislivo da se ribolov obavlja isključivo sa obale. Naravno da je na takvim rečnim tokovima neophodno odobriti pecanje iz čamca, a zakonodavac je odredio da se rekreativni ribolov vrši isključivo sa obale, bez upotrebe čamaca i drugih plovnih objekata i naprava", rekao je Golić.

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Radoslav Momirov, na prigovore pecaroša, odgovara da zakonom nije bilo moguće dozvoliti ribolov iz čamca na svim vodama, jer su neke specifične.

Na primer, koriste se za vodosnabdevanje, deo su kanalske mreže ili su zaštićena prirodna dobra.

"Pa je uvedeno rešenje da korisnik koji gazduje određenim ribarskim područjem, može svojim aktom o upravljanju ribarskim područjem da dozvoli ribolov iz čamca ili sličnih plovidbenih naprava, na svakoj svoj ribolovnoj vodi. S tim u vezi, ovaj zakon dozvoljava i ima zapravo manevar da je moguće pecanje i iz čamca", kažu Momirov.

"Što se tiče Ribolovačkog saveza Vojvodine, mi upravljamo Tisom, Tamišom i Bosutom, mi smo našim godišnjim i srednjoročnim planom predvideli upotrebu čamaca na tim rekama i na tamo će to biti dozvoljeno. Opet, pod posebnim uslovima, ali je u svakom slučaju upotreba čamaca odobrena, kao što je ostala zabrana na akumulacionim jezerima na Fruškoj gori, kojima upravljamo", rekao je jedan od ribolovaca.

Pecaroši zameraju i to što se pravila za njih pooštravaju, dok kako tvrde, ribokradice nisu dovoljno kažnjene.

Radoslav Momirov iz nadležnog ministarstva slaže se da problem krivolova postoji i najavljuje pojačane kontrole i veće kazne.

"To jeste evidentiran i veliki problem i nadamo se da ćemo sa povećanim aktivnostima i sa samom povećanom kaznenom politikom i cenama, odnosno kaznama, uspeti da koliko - toliko svedemo na neki minimalni procenat tu nezakonitu pojavu", izjavio je Momirov za B92.

Osim rekreativaca, zamerke na zakon imaju i neki profesionalni ribari.

Oni su nedavno čak i protestovali u centru Beograda, jer po novom zakonu moraju da se registruju kao firme i plaćaju socijalno i penzijsko osiguranje i porez.

Te obaveze im, kako kažu, ne bi bile sporne kada bi radili tokom cele godine.

Međutim, zbog propisanih zabrana i vremenskih prilika, mogu da love svega četiri i po meseca godišnje.

U resornom ministarstvu su tada, kako tvrde mediji, obećali da će zakon još jednom preispitati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: