Sreda, 17.02.2010.

17:55

Ribolovci-rekreativci zabrinuti

Ribolovce - rekreativce širom Srbije zabrinuo je novi Zakon o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda i odredba kojom im se zabranjuje pecanje iz čamca.

Izvor: B92

Ribolovci-rekreativci zabrinuti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

refik suljevic

pre 11 godina

Sta reci za upotrebu camaca, kada je jednim dozvoljeno a drugima ne. dali to nasa drzava krsi prava, jednih, da bi dozvolila drugim. i dali to ima veze sa diskriminacijom???? zelim da navedem jedan primer, kada se primenjuje zakon jacega..upravo zbog nacina na koji drzava povlascuje jedne a oduzima pravo drugima.i koji nema veze sa bilo kakvim zakonom republike srbije, ustvari mozda drzava i nema pojma da se to desava. pa tako ribolovci sjenice dolaze u apsurdnu situaciju, kada imaju zabranu prilaska odredjenom podruciju, pod izgovorom da uznemiravaju lagodan zivot ptice BELOGLAVI SUP... i ako korisnici ribarskog podrucija u ovom slucaju d.o.o rezervat beloglavi sup nova varos, na istom dnevno prevezu 20 turistickih tura do samih hranilista i gnezdilista, ove pomenite ptice,.. pa se sada pitam biloge,? dali je beloglavi sup vidovit?? i tacno zna da je placena tura do njegovog stanista. i ta koja je je placena nije stetna po njegovo, mentalno zdravlje., a navodno moraju spremiti celu kutiju bensedina da ga smire ukoliko naidje ribolovac ili slucajni ljubitelj prirode, tacno zna da netreba da vidim to sto treba da vidim:)mozda bi njegove vidovnjacke moci mogl da iskoristimo, da nam kaze kada ce drzava , da prekine sa krsenjem prava, jednih a davanje prava drugima. dali je to diskriminacija?? pitam se

Emir Scekic

pre 14 godina

Zasto pecati kad imamo pijace i na njima ribe ispod mere ! Kad odem na pijacu pomislim da sam upao u akvarijum jer tamo ribokradice prodaji tako velike ribe da je prosto tuga !!!!!!!

gorski

pre 14 godina

Skandal, jos jedan u nizu, to sto nam ovi likovi rade, pa to se granici sa ludilom. Taman se svako normalan obradovao zbog jedinstvene dozvole, zbog obecanja da ce se stati na kraj ovom besomucnom ubijanju ribljeg fonda, a ono, sipak, kao i obicno u Srbiji. Ovim bolesnim zakonom tek sad ovi lopovi likuju, pa sad nema vise nas budala sa stapovima, koji pokusavamo da upecamo neku jadnu ribu koja je prezivela ,njih. U principu to i jeste cilj, da ima sto manje pecarosa, da uniste sve prirodne vodotoke. Sta ce ostati, pa njhovi privatni ribnjaci, gde cemo placati silne pare da pecamo neka degenerisana stvorenja, hranjena genetski modifikovanom hranom. Ta stvorenja oni zovu saranima, verujem da niko od njih nikad nije ni video pravog dunavskog ili savskog sarana. Pravom zaljubljeniku reka i prirode, tesko je ostati ravnodusan, riba se krade i ubija na sve strane
,niko za to ne odgovara, niko ziv vise ne vadi dozvolu za pecanje, a vi gospodo, nama pravim ribolovcima zabranjujete pecanje iz camca.. Da nije zalosno, bilo bi smesno..

predrag

pre 14 godina

ma to nije fer. moje kolege sa posla manda i voja ne samo da koriste camac vec dinamit i plin. da ne pricam o mrezama i ostalim cudima. kada ce se takvim stvarima stati na put.

mamijo

pre 14 godina

Kao prvo nije to u zakonu vec u jednom "Pravliniku" ... i zabraniti pecanje iz camca na Savi i Dunavu je katastrofa ... prvo sto tamo bez camca nema dobrog pecanja i drugo sto se onda sirom otvore vrata krivolovcima da bez svedoka svim sredstvima kradu ribu! Racunica je prosta... jos bi dodao QUOTE posta sa foruma ministarstva od mog drugara koji je malo :))) analizirao taj pravilnik [quote]П Р А В И Л Н И К
О НАЧИНУ, АЛАТИМА И СРЕДСТВИМА КОЈИМА СЕ ОБАВЉА
ПРИВРЕДНИ РИБОЛОВ, КАО И О НАЧИНУ, АЛАТИМА, ОПРЕМИ И
СРЕДСТВИМА КОЈИМА СЕ ОБАВЉА РЕКРЕАТИВНИ РИБОЛОВ, i primenjuje se od 01.01.2010.Cudo jedno od Pravilnika, cudo nevidjeno! U jednom Pravilniku tri odredbe koje, siguran sam, ne postoje nigde na svetu!Prva , nacelna zabrana pecanja iz camca. Druga, posle clana 9 koji zabranjuje nacelno pecanje iz camca u clanu 10 (posle mnogo godina zabrane) dozvoljena upotreba sonara !?! Treca u jednom Pravilniku dva clana pod brojem 10! I to na sajtu resornog ministarstva. Pa nek se podkrala greska ljudima koji su spremali Pravilnik i neka ministar potpise isti bez citanja (dva clana pod brojem 10), sta je sa prva dva? Kako u samom zakonu nije zabranjeno nacelno pecanje iz camca ,nisam siguran da je ovaj Pravilnik u skladu sa zakonom. To mi govori da ljudi, koji su spremali ovaj Pravilnik, osim ocite nestrucnosti i nisu imali nameru da zabrane nacelno pecanje iz camca, nego samo prenesu nadleznost na korisnika. A to je vec prisutno svuda oko nas pa i u nasem zakonu. Dakle, brisete nacelnu zabranu pecanja iz camca (vracate je u nadleznost korisnika) dovedete u red brojeve clanova (iza 10 ide 11) i to je TO.To sto je primena ovakvog Pravilnika vec napravila stetu (korisnik Srbija centar zabranio pecanje iz camca na Dunavu uz normalno obavljanje privrednog ribolova?!?) na Vama je da popravite. Nadam se da cete brzo delovati jer armija rekreativnih (hm, na ovo se treba navici) ribolovaca nece cekati skrstenih ruku. Sa verom u Boga i nadom u ljude unaprijed zahvalan.[/quote]

ilunga

pre 14 godina

Mogla bi drzava da se pozabavi i sa time gde se ribom snabdevaju riblji restorani i razne carde.
Ribolovacka mafija je jedna organizacija ciji pipci dosezu cak i do ministarstva.Umesto da se udari damo gde je najveci problem a to je krivolov ovim zakonom se udara na sportske ribolovce koji nisu samo ribolovci vec su i cuvari i zastitnici svake vode na kojoj se pojave.C&R
Pozdrav

taraba

pre 14 godina

pecaros bez camca, ko riba bez vode. vidi se da taj koji je zaduzen za to da resi pecarose i ribe na pogresnom radnom mestu ili se totalno ne razume sta hoce ustvari. jedan problem smo vec resili sa seljacima, oduzeli smo im zemlju

Cira

pre 14 godina

Ribolovom se bavim od svoje 6 godine života. Pamtim vreme kada sam sa reke gde sam pecao pio vodu, a sada se rekama ne može prići od smrada. A onda resorno ministarstvo "reši" da zaštiti riblji fond zabranom pecanja iz čamaca! Pobogu, ljudi, da je iko u tom ministarstvu bilo kada izašao da prošeta pored reke video bi u čemu je problem: oni koji za male pare, a najčešće "podmazivanjem" pojedinih odgovornih, dobijaju dozvole ili prljave delatnosti obavljaju bez ikakvih papira, nesmetano zagađuju vode uništaavajući pritom riblji fond. Gospodo iz Ministarstva,donošenje zakona podrazumeva potrebu da se određena oblast normativno uredi sa akcentom da se ugroženi zaštite, što sa ovakvim Zakonom nije slučaj. Kada bilo ko od velikih zagađivača bude oglašen krivim za pomor ribljeg fonda i kažnjen pravosnažnom presudom mogu Vam priznati iskrenost u nameri, u suprotnom ne zamajavate ni sebe ni nas!

rodjen da peca,nateran da radi

pre 14 godina

A moj kum i njegov zet sad kupili camac sa kabinom zbog pecanja!Nisu ga jos ni u Dunav spustili!Kad resite LUKU,CENTAR USCE,SECERANE... onda donosite ovako glupave zakone!NEKA TRZA!!

Goran

pre 14 godina

Ja mislim da ce zakon vise stete imati nego koristi za riblji fond!
Prvo recimo necemo kupovati dozvole i to malo para sto ste ulagali u riblji fond nece pristizati !
Mi rekreativci i onako smo bar pola ulovljenje ribe vracali u vodu .
Kad god mi se jela riba otisao sam negde na jagnjetinu !
Nego da Vas pitam sta ce ljudi raditi u camcima po ovim nasim zagadjenim rekama ?
Prvo ste im udarili porez pa registraciju i sad im nedate da pecaju ,ostalo je jos jedino da im probusite korito .....

Ogorčeni pecaroš

pre 14 godina

Ribolovci-rekreativci nemojte biti zabrinuti Vaše ministarstvo misli na Vas, kada smanjimo broj pecaroša na vodama kroz raznorazne načine, a to je udri tamo gde najviše boli, naravno po džepu:- cena ribolovačke dozvole(4600,00 din. + članarina udruženjima), godišnja registracija čamca (iz kojeg nećete moći da pecate i da zagađujete okolinu, a kreće se oko 5000,00 dinara)"koje može svako od Vas da priušti" i t.d. dobićemo zdravu životnu sredinu u kojoj nema malih zagađivača pa će Oni onda moći da utvrde velike zagađivače i da prema njima "preduzmu odgovarajuće mere" eto nama ekološke države!

pravna drzava

pre 14 godina

Standardno za Srbiju, ribolovce rekreativce od kojih su vecina zaljubljenici u prirodi zakonima priteruju uz zid i teraju od reka (cene godisnjih dozvola su medju najvisim u Evropi - 500din sto je npr cena koja se placa za celu severnu italiju ili pojedinacne svajcarske kantone). Opste je poznato da su najveci problem na rekama i jezerima krivolovci koji za kratko vreme nemilosrdno unistavaju riblji fond ali verovatno kao i drugim slicnim aktivnostima to rade u dosluhu sa 'nadleznim organima'

kraja

pre 14 godina

...zemlja koja nije izrekla godinama unatrag ni jednu kaznu za pomor trovanjem stotina tona ribe, nema pravo da gazduje rekama i recnim fondom...

pera detlic

pre 14 godina

''U resornom ministarstvu su tada, kako tvrde mediji, obećali da će zakon još jednom preispitati.'' Tako to kod nas ide. Prvo se nabrzinu donese zakon, bez javne rasprave, a posle idu obecanja da ce se preispitati i slede izmene zakona pre nego sto se i mastilo osusilo. O naknadnim tumacenjima da i ne pricamo.

pecaroš

pre 14 godina

Jel će biti malo veće kazne i za zagađivače ili samo za jadne Ribolovce - rekreativce koji uništavaju ribljeg fonda iz čamca??

lacy

pre 14 godina

Ja sam gospodo "rođen u čamcu" i ne mogu ni da zamislim pecanje sa obale. I još nešto: šta onda da radim sa svojim čamcem? Hoće mi ga država možda oduzeti? Hvatajte BRE te ribokradice a nas ribolovce ostavite više na miru da pecamo kao sav normalan svet! BISTRO!!!

BojanNS

pre 14 godina

Gluplja pravila u zivotu nisam cuo, a reke su nam u katastrofalnom stanju zbog ribokradica i zagadjivaca, jedini koji brinu za njih su sportski ribolovci, a ispada da su oni najveci problem.

Boki

pre 14 godina

Ja najcesce pecam na Djerdapu,u okolini Tekije.Pecati tamo samo sa obale je nezamislivo.Cisto bacanje vremena i pribora.
Kao i obicno(zasto nas to vise ne cudi?),zakonodavac nece puno da razmislja-isto vazi za reku koju mozete da prebacite kamenom i za Dunav.Za to vreme krivolovci rade svoj posao,ali to drzavu manje zanima.
Da li je suvise tesko dosetiti se da se,recimo,ogranici dnevni ulov,pa neka peca gde ko hoce i kako hoce.
Moze li neko da mi navede primer zemlje u kojoj je zabranjeno pecanje iz camca na reci velicine Dunava?
Poluresenja su gora cak i od nikakvih resenja.

Boki

pre 14 godina

Ja najcesce pecam na Djerdapu,u okolini Tekije.Pecati tamo samo sa obale je nezamislivo.Cisto bacanje vremena i pribora.
Kao i obicno(zasto nas to vise ne cudi?),zakonodavac nece puno da razmislja-isto vazi za reku koju mozete da prebacite kamenom i za Dunav.Za to vreme krivolovci rade svoj posao,ali to drzavu manje zanima.
Da li je suvise tesko dosetiti se da se,recimo,ogranici dnevni ulov,pa neka peca gde ko hoce i kako hoce.
Moze li neko da mi navede primer zemlje u kojoj je zabranjeno pecanje iz camca na reci velicine Dunava?
Poluresenja su gora cak i od nikakvih resenja.

BojanNS

pre 14 godina

Gluplja pravila u zivotu nisam cuo, a reke su nam u katastrofalnom stanju zbog ribokradica i zagadjivaca, jedini koji brinu za njih su sportski ribolovci, a ispada da su oni najveci problem.

lacy

pre 14 godina

Ja sam gospodo "rođen u čamcu" i ne mogu ni da zamislim pecanje sa obale. I još nešto: šta onda da radim sa svojim čamcem? Hoće mi ga država možda oduzeti? Hvatajte BRE te ribokradice a nas ribolovce ostavite više na miru da pecamo kao sav normalan svet! BISTRO!!!

kraja

pre 14 godina

...zemlja koja nije izrekla godinama unatrag ni jednu kaznu za pomor trovanjem stotina tona ribe, nema pravo da gazduje rekama i recnim fondom...

Goran

pre 14 godina

Ja mislim da ce zakon vise stete imati nego koristi za riblji fond!
Prvo recimo necemo kupovati dozvole i to malo para sto ste ulagali u riblji fond nece pristizati !
Mi rekreativci i onako smo bar pola ulovljenje ribe vracali u vodu .
Kad god mi se jela riba otisao sam negde na jagnjetinu !
Nego da Vas pitam sta ce ljudi raditi u camcima po ovim nasim zagadjenim rekama ?
Prvo ste im udarili porez pa registraciju i sad im nedate da pecaju ,ostalo je jos jedino da im probusite korito .....

Ogorčeni pecaroš

pre 14 godina

Ribolovci-rekreativci nemojte biti zabrinuti Vaše ministarstvo misli na Vas, kada smanjimo broj pecaroša na vodama kroz raznorazne načine, a to je udri tamo gde najviše boli, naravno po džepu:- cena ribolovačke dozvole(4600,00 din. + članarina udruženjima), godišnja registracija čamca (iz kojeg nećete moći da pecate i da zagađujete okolinu, a kreće se oko 5000,00 dinara)"koje može svako od Vas da priušti" i t.d. dobićemo zdravu životnu sredinu u kojoj nema malih zagađivača pa će Oni onda moći da utvrde velike zagađivače i da prema njima "preduzmu odgovarajuće mere" eto nama ekološke države!

pera detlic

pre 14 godina

''U resornom ministarstvu su tada, kako tvrde mediji, obećali da će zakon još jednom preispitati.'' Tako to kod nas ide. Prvo se nabrzinu donese zakon, bez javne rasprave, a posle idu obecanja da ce se preispitati i slede izmene zakona pre nego sto se i mastilo osusilo. O naknadnim tumacenjima da i ne pricamo.

pecaroš

pre 14 godina

Jel će biti malo veće kazne i za zagađivače ili samo za jadne Ribolovce - rekreativce koji uništavaju ribljeg fonda iz čamca??

rodjen da peca,nateran da radi

pre 14 godina

A moj kum i njegov zet sad kupili camac sa kabinom zbog pecanja!Nisu ga jos ni u Dunav spustili!Kad resite LUKU,CENTAR USCE,SECERANE... onda donosite ovako glupave zakone!NEKA TRZA!!

pravna drzava

pre 14 godina

Standardno za Srbiju, ribolovce rekreativce od kojih su vecina zaljubljenici u prirodi zakonima priteruju uz zid i teraju od reka (cene godisnjih dozvola su medju najvisim u Evropi - 500din sto je npr cena koja se placa za celu severnu italiju ili pojedinacne svajcarske kantone). Opste je poznato da su najveci problem na rekama i jezerima krivolovci koji za kratko vreme nemilosrdno unistavaju riblji fond ali verovatno kao i drugim slicnim aktivnostima to rade u dosluhu sa 'nadleznim organima'

Cira

pre 14 godina

Ribolovom se bavim od svoje 6 godine života. Pamtim vreme kada sam sa reke gde sam pecao pio vodu, a sada se rekama ne može prići od smrada. A onda resorno ministarstvo "reši" da zaštiti riblji fond zabranom pecanja iz čamaca! Pobogu, ljudi, da je iko u tom ministarstvu bilo kada izašao da prošeta pored reke video bi u čemu je problem: oni koji za male pare, a najčešće "podmazivanjem" pojedinih odgovornih, dobijaju dozvole ili prljave delatnosti obavljaju bez ikakvih papira, nesmetano zagađuju vode uništaavajući pritom riblji fond. Gospodo iz Ministarstva,donošenje zakona podrazumeva potrebu da se određena oblast normativno uredi sa akcentom da se ugroženi zaštite, što sa ovakvim Zakonom nije slučaj. Kada bilo ko od velikih zagađivača bude oglašen krivim za pomor ribljeg fonda i kažnjen pravosnažnom presudom mogu Vam priznati iskrenost u nameri, u suprotnom ne zamajavate ni sebe ni nas!

taraba

pre 14 godina

pecaros bez camca, ko riba bez vode. vidi se da taj koji je zaduzen za to da resi pecarose i ribe na pogresnom radnom mestu ili se totalno ne razume sta hoce ustvari. jedan problem smo vec resili sa seljacima, oduzeli smo im zemlju

ilunga

pre 14 godina

Mogla bi drzava da se pozabavi i sa time gde se ribom snabdevaju riblji restorani i razne carde.
Ribolovacka mafija je jedna organizacija ciji pipci dosezu cak i do ministarstva.Umesto da se udari damo gde je najveci problem a to je krivolov ovim zakonom se udara na sportske ribolovce koji nisu samo ribolovci vec su i cuvari i zastitnici svake vode na kojoj se pojave.C&R
Pozdrav

predrag

pre 14 godina

ma to nije fer. moje kolege sa posla manda i voja ne samo da koriste camac vec dinamit i plin. da ne pricam o mrezama i ostalim cudima. kada ce se takvim stvarima stati na put.

gorski

pre 14 godina

Skandal, jos jedan u nizu, to sto nam ovi likovi rade, pa to se granici sa ludilom. Taman se svako normalan obradovao zbog jedinstvene dozvole, zbog obecanja da ce se stati na kraj ovom besomucnom ubijanju ribljeg fonda, a ono, sipak, kao i obicno u Srbiji. Ovim bolesnim zakonom tek sad ovi lopovi likuju, pa sad nema vise nas budala sa stapovima, koji pokusavamo da upecamo neku jadnu ribu koja je prezivela ,njih. U principu to i jeste cilj, da ima sto manje pecarosa, da uniste sve prirodne vodotoke. Sta ce ostati, pa njhovi privatni ribnjaci, gde cemo placati silne pare da pecamo neka degenerisana stvorenja, hranjena genetski modifikovanom hranom. Ta stvorenja oni zovu saranima, verujem da niko od njih nikad nije ni video pravog dunavskog ili savskog sarana. Pravom zaljubljeniku reka i prirode, tesko je ostati ravnodusan, riba se krade i ubija na sve strane
,niko za to ne odgovara, niko ziv vise ne vadi dozvolu za pecanje, a vi gospodo, nama pravim ribolovcima zabranjujete pecanje iz camca.. Da nije zalosno, bilo bi smesno..

mamijo

pre 14 godina

Kao prvo nije to u zakonu vec u jednom "Pravliniku" ... i zabraniti pecanje iz camca na Savi i Dunavu je katastrofa ... prvo sto tamo bez camca nema dobrog pecanja i drugo sto se onda sirom otvore vrata krivolovcima da bez svedoka svim sredstvima kradu ribu! Racunica je prosta... jos bi dodao QUOTE posta sa foruma ministarstva od mog drugara koji je malo :))) analizirao taj pravilnik [quote]П Р А В И Л Н И К
О НАЧИНУ, АЛАТИМА И СРЕДСТВИМА КОЈИМА СЕ ОБАВЉА
ПРИВРЕДНИ РИБОЛОВ, КАО И О НАЧИНУ, АЛАТИМА, ОПРЕМИ И
СРЕДСТВИМА КОЈИМА СЕ ОБАВЉА РЕКРЕАТИВНИ РИБОЛОВ, i primenjuje se od 01.01.2010.Cudo jedno od Pravilnika, cudo nevidjeno! U jednom Pravilniku tri odredbe koje, siguran sam, ne postoje nigde na svetu!Prva , nacelna zabrana pecanja iz camca. Druga, posle clana 9 koji zabranjuje nacelno pecanje iz camca u clanu 10 (posle mnogo godina zabrane) dozvoljena upotreba sonara !?! Treca u jednom Pravilniku dva clana pod brojem 10! I to na sajtu resornog ministarstva. Pa nek se podkrala greska ljudima koji su spremali Pravilnik i neka ministar potpise isti bez citanja (dva clana pod brojem 10), sta je sa prva dva? Kako u samom zakonu nije zabranjeno nacelno pecanje iz camca ,nisam siguran da je ovaj Pravilnik u skladu sa zakonom. To mi govori da ljudi, koji su spremali ovaj Pravilnik, osim ocite nestrucnosti i nisu imali nameru da zabrane nacelno pecanje iz camca, nego samo prenesu nadleznost na korisnika. A to je vec prisutno svuda oko nas pa i u nasem zakonu. Dakle, brisete nacelnu zabranu pecanja iz camca (vracate je u nadleznost korisnika) dovedete u red brojeve clanova (iza 10 ide 11) i to je TO.To sto je primena ovakvog Pravilnika vec napravila stetu (korisnik Srbija centar zabranio pecanje iz camca na Dunavu uz normalno obavljanje privrednog ribolova?!?) na Vama je da popravite. Nadam se da cete brzo delovati jer armija rekreativnih (hm, na ovo se treba navici) ribolovaca nece cekati skrstenih ruku. Sa verom u Boga i nadom u ljude unaprijed zahvalan.[/quote]

Emir Scekic

pre 14 godina

Zasto pecati kad imamo pijace i na njima ribe ispod mere ! Kad odem na pijacu pomislim da sam upao u akvarijum jer tamo ribokradice prodaji tako velike ribe da je prosto tuga !!!!!!!

refik suljevic

pre 11 godina

Sta reci za upotrebu camaca, kada je jednim dozvoljeno a drugima ne. dali to nasa drzava krsi prava, jednih, da bi dozvolila drugim. i dali to ima veze sa diskriminacijom???? zelim da navedem jedan primer, kada se primenjuje zakon jacega..upravo zbog nacina na koji drzava povlascuje jedne a oduzima pravo drugima.i koji nema veze sa bilo kakvim zakonom republike srbije, ustvari mozda drzava i nema pojma da se to desava. pa tako ribolovci sjenice dolaze u apsurdnu situaciju, kada imaju zabranu prilaska odredjenom podruciju, pod izgovorom da uznemiravaju lagodan zivot ptice BELOGLAVI SUP... i ako korisnici ribarskog podrucija u ovom slucaju d.o.o rezervat beloglavi sup nova varos, na istom dnevno prevezu 20 turistickih tura do samih hranilista i gnezdilista, ove pomenite ptice,.. pa se sada pitam biloge,? dali je beloglavi sup vidovit?? i tacno zna da je placena tura do njegovog stanista. i ta koja je je placena nije stetna po njegovo, mentalno zdravlje., a navodno moraju spremiti celu kutiju bensedina da ga smire ukoliko naidje ribolovac ili slucajni ljubitelj prirode, tacno zna da netreba da vidim to sto treba da vidim:)mozda bi njegove vidovnjacke moci mogl da iskoristimo, da nam kaze kada ce drzava , da prekine sa krsenjem prava, jednih a davanje prava drugima. dali je to diskriminacija?? pitam se

Goran

pre 14 godina

Ja mislim da ce zakon vise stete imati nego koristi za riblji fond!
Prvo recimo necemo kupovati dozvole i to malo para sto ste ulagali u riblji fond nece pristizati !
Mi rekreativci i onako smo bar pola ulovljenje ribe vracali u vodu .
Kad god mi se jela riba otisao sam negde na jagnjetinu !
Nego da Vas pitam sta ce ljudi raditi u camcima po ovim nasim zagadjenim rekama ?
Prvo ste im udarili porez pa registraciju i sad im nedate da pecaju ,ostalo je jos jedino da im probusite korito .....

lacy

pre 14 godina

Ja sam gospodo "rođen u čamcu" i ne mogu ni da zamislim pecanje sa obale. I još nešto: šta onda da radim sa svojim čamcem? Hoće mi ga država možda oduzeti? Hvatajte BRE te ribokradice a nas ribolovce ostavite više na miru da pecamo kao sav normalan svet! BISTRO!!!

rodjen da peca,nateran da radi

pre 14 godina

A moj kum i njegov zet sad kupili camac sa kabinom zbog pecanja!Nisu ga jos ni u Dunav spustili!Kad resite LUKU,CENTAR USCE,SECERANE... onda donosite ovako glupave zakone!NEKA TRZA!!

Boki

pre 14 godina

Ja najcesce pecam na Djerdapu,u okolini Tekije.Pecati tamo samo sa obale je nezamislivo.Cisto bacanje vremena i pribora.
Kao i obicno(zasto nas to vise ne cudi?),zakonodavac nece puno da razmislja-isto vazi za reku koju mozete da prebacite kamenom i za Dunav.Za to vreme krivolovci rade svoj posao,ali to drzavu manje zanima.
Da li je suvise tesko dosetiti se da se,recimo,ogranici dnevni ulov,pa neka peca gde ko hoce i kako hoce.
Moze li neko da mi navede primer zemlje u kojoj je zabranjeno pecanje iz camca na reci velicine Dunava?
Poluresenja su gora cak i od nikakvih resenja.

BojanNS

pre 14 godina

Gluplja pravila u zivotu nisam cuo, a reke su nam u katastrofalnom stanju zbog ribokradica i zagadjivaca, jedini koji brinu za njih su sportski ribolovci, a ispada da su oni najveci problem.

kraja

pre 14 godina

...zemlja koja nije izrekla godinama unatrag ni jednu kaznu za pomor trovanjem stotina tona ribe, nema pravo da gazduje rekama i recnim fondom...

predrag

pre 14 godina

ma to nije fer. moje kolege sa posla manda i voja ne samo da koriste camac vec dinamit i plin. da ne pricam o mrezama i ostalim cudima. kada ce se takvim stvarima stati na put.

gorski

pre 14 godina

Skandal, jos jedan u nizu, to sto nam ovi likovi rade, pa to se granici sa ludilom. Taman se svako normalan obradovao zbog jedinstvene dozvole, zbog obecanja da ce se stati na kraj ovom besomucnom ubijanju ribljeg fonda, a ono, sipak, kao i obicno u Srbiji. Ovim bolesnim zakonom tek sad ovi lopovi likuju, pa sad nema vise nas budala sa stapovima, koji pokusavamo da upecamo neku jadnu ribu koja je prezivela ,njih. U principu to i jeste cilj, da ima sto manje pecarosa, da uniste sve prirodne vodotoke. Sta ce ostati, pa njhovi privatni ribnjaci, gde cemo placati silne pare da pecamo neka degenerisana stvorenja, hranjena genetski modifikovanom hranom. Ta stvorenja oni zovu saranima, verujem da niko od njih nikad nije ni video pravog dunavskog ili savskog sarana. Pravom zaljubljeniku reka i prirode, tesko je ostati ravnodusan, riba se krade i ubija na sve strane
,niko za to ne odgovara, niko ziv vise ne vadi dozvolu za pecanje, a vi gospodo, nama pravim ribolovcima zabranjujete pecanje iz camca.. Da nije zalosno, bilo bi smesno..

pera detlic

pre 14 godina

''U resornom ministarstvu su tada, kako tvrde mediji, obećali da će zakon još jednom preispitati.'' Tako to kod nas ide. Prvo se nabrzinu donese zakon, bez javne rasprave, a posle idu obecanja da ce se preispitati i slede izmene zakona pre nego sto se i mastilo osusilo. O naknadnim tumacenjima da i ne pricamo.

pecaroš

pre 14 godina

Jel će biti malo veće kazne i za zagađivače ili samo za jadne Ribolovce - rekreativce koji uništavaju ribljeg fonda iz čamca??

pravna drzava

pre 14 godina

Standardno za Srbiju, ribolovce rekreativce od kojih su vecina zaljubljenici u prirodi zakonima priteruju uz zid i teraju od reka (cene godisnjih dozvola su medju najvisim u Evropi - 500din sto je npr cena koja se placa za celu severnu italiju ili pojedinacne svajcarske kantone). Opste je poznato da su najveci problem na rekama i jezerima krivolovci koji za kratko vreme nemilosrdno unistavaju riblji fond ali verovatno kao i drugim slicnim aktivnostima to rade u dosluhu sa 'nadleznim organima'

Ogorčeni pecaroš

pre 14 godina

Ribolovci-rekreativci nemojte biti zabrinuti Vaše ministarstvo misli na Vas, kada smanjimo broj pecaroša na vodama kroz raznorazne načine, a to je udri tamo gde najviše boli, naravno po džepu:- cena ribolovačke dozvole(4600,00 din. + članarina udruženjima), godišnja registracija čamca (iz kojeg nećete moći da pecate i da zagađujete okolinu, a kreće se oko 5000,00 dinara)"koje može svako od Vas da priušti" i t.d. dobićemo zdravu životnu sredinu u kojoj nema malih zagađivača pa će Oni onda moći da utvrde velike zagađivače i da prema njima "preduzmu odgovarajuće mere" eto nama ekološke države!

Cira

pre 14 godina

Ribolovom se bavim od svoje 6 godine života. Pamtim vreme kada sam sa reke gde sam pecao pio vodu, a sada se rekama ne može prići od smrada. A onda resorno ministarstvo "reši" da zaštiti riblji fond zabranom pecanja iz čamaca! Pobogu, ljudi, da je iko u tom ministarstvu bilo kada izašao da prošeta pored reke video bi u čemu je problem: oni koji za male pare, a najčešće "podmazivanjem" pojedinih odgovornih, dobijaju dozvole ili prljave delatnosti obavljaju bez ikakvih papira, nesmetano zagađuju vode uništaavajući pritom riblji fond. Gospodo iz Ministarstva,donošenje zakona podrazumeva potrebu da se određena oblast normativno uredi sa akcentom da se ugroženi zaštite, što sa ovakvim Zakonom nije slučaj. Kada bilo ko od velikih zagađivača bude oglašen krivim za pomor ribljeg fonda i kažnjen pravosnažnom presudom mogu Vam priznati iskrenost u nameri, u suprotnom ne zamajavate ni sebe ni nas!

taraba

pre 14 godina

pecaros bez camca, ko riba bez vode. vidi se da taj koji je zaduzen za to da resi pecarose i ribe na pogresnom radnom mestu ili se totalno ne razume sta hoce ustvari. jedan problem smo vec resili sa seljacima, oduzeli smo im zemlju

ilunga

pre 14 godina

Mogla bi drzava da se pozabavi i sa time gde se ribom snabdevaju riblji restorani i razne carde.
Ribolovacka mafija je jedna organizacija ciji pipci dosezu cak i do ministarstva.Umesto da se udari damo gde je najveci problem a to je krivolov ovim zakonom se udara na sportske ribolovce koji nisu samo ribolovci vec su i cuvari i zastitnici svake vode na kojoj se pojave.C&R
Pozdrav

mamijo

pre 14 godina

Kao prvo nije to u zakonu vec u jednom "Pravliniku" ... i zabraniti pecanje iz camca na Savi i Dunavu je katastrofa ... prvo sto tamo bez camca nema dobrog pecanja i drugo sto se onda sirom otvore vrata krivolovcima da bez svedoka svim sredstvima kradu ribu! Racunica je prosta... jos bi dodao QUOTE posta sa foruma ministarstva od mog drugara koji je malo :))) analizirao taj pravilnik [quote]П Р А В И Л Н И К
О НАЧИНУ, АЛАТИМА И СРЕДСТВИМА КОЈИМА СЕ ОБАВЉА
ПРИВРЕДНИ РИБОЛОВ, КАО И О НАЧИНУ, АЛАТИМА, ОПРЕМИ И
СРЕДСТВИМА КОЈИМА СЕ ОБАВЉА РЕКРЕАТИВНИ РИБОЛОВ, i primenjuje se od 01.01.2010.Cudo jedno od Pravilnika, cudo nevidjeno! U jednom Pravilniku tri odredbe koje, siguran sam, ne postoje nigde na svetu!Prva , nacelna zabrana pecanja iz camca. Druga, posle clana 9 koji zabranjuje nacelno pecanje iz camca u clanu 10 (posle mnogo godina zabrane) dozvoljena upotreba sonara !?! Treca u jednom Pravilniku dva clana pod brojem 10! I to na sajtu resornog ministarstva. Pa nek se podkrala greska ljudima koji su spremali Pravilnik i neka ministar potpise isti bez citanja (dva clana pod brojem 10), sta je sa prva dva? Kako u samom zakonu nije zabranjeno nacelno pecanje iz camca ,nisam siguran da je ovaj Pravilnik u skladu sa zakonom. To mi govori da ljudi, koji su spremali ovaj Pravilnik, osim ocite nestrucnosti i nisu imali nameru da zabrane nacelno pecanje iz camca, nego samo prenesu nadleznost na korisnika. A to je vec prisutno svuda oko nas pa i u nasem zakonu. Dakle, brisete nacelnu zabranu pecanja iz camca (vracate je u nadleznost korisnika) dovedete u red brojeve clanova (iza 10 ide 11) i to je TO.To sto je primena ovakvog Pravilnika vec napravila stetu (korisnik Srbija centar zabranio pecanje iz camca na Dunavu uz normalno obavljanje privrednog ribolova?!?) na Vama je da popravite. Nadam se da cete brzo delovati jer armija rekreativnih (hm, na ovo se treba navici) ribolovaca nece cekati skrstenih ruku. Sa verom u Boga i nadom u ljude unaprijed zahvalan.[/quote]

Emir Scekic

pre 14 godina

Zasto pecati kad imamo pijace i na njima ribe ispod mere ! Kad odem na pijacu pomislim da sam upao u akvarijum jer tamo ribokradice prodaji tako velike ribe da je prosto tuga !!!!!!!

refik suljevic

pre 11 godina

Sta reci za upotrebu camaca, kada je jednim dozvoljeno a drugima ne. dali to nasa drzava krsi prava, jednih, da bi dozvolila drugim. i dali to ima veze sa diskriminacijom???? zelim da navedem jedan primer, kada se primenjuje zakon jacega..upravo zbog nacina na koji drzava povlascuje jedne a oduzima pravo drugima.i koji nema veze sa bilo kakvim zakonom republike srbije, ustvari mozda drzava i nema pojma da se to desava. pa tako ribolovci sjenice dolaze u apsurdnu situaciju, kada imaju zabranu prilaska odredjenom podruciju, pod izgovorom da uznemiravaju lagodan zivot ptice BELOGLAVI SUP... i ako korisnici ribarskog podrucija u ovom slucaju d.o.o rezervat beloglavi sup nova varos, na istom dnevno prevezu 20 turistickih tura do samih hranilista i gnezdilista, ove pomenite ptice,.. pa se sada pitam biloge,? dali je beloglavi sup vidovit?? i tacno zna da je placena tura do njegovog stanista. i ta koja je je placena nije stetna po njegovo, mentalno zdravlje., a navodno moraju spremiti celu kutiju bensedina da ga smire ukoliko naidje ribolovac ili slucajni ljubitelj prirode, tacno zna da netreba da vidim to sto treba da vidim:)mozda bi njegove vidovnjacke moci mogl da iskoristimo, da nam kaze kada ce drzava , da prekine sa krsenjem prava, jednih a davanje prava drugima. dali je to diskriminacija?? pitam se