BiH: Lideri nezadovoljni promenama

Bosansko-hercegovački politički lideri nisu zadovoljni predloženim merama SAD i EU za promenu Ustava BiH.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.10.2009.

23:57

Default images

U reagovanjima partija u BiH na predlog mera SAD i EU o reformskom paketu promena, o kojima će se razgovarati na sastanku zvaničnika u Butmiru, uglavnom dominira nezadovoljstvo ponuđenim promenama.

Stranke Hrvata iz BiH ocenile su da reformski paket, koji su zajedno prodložile SAD i EU, nije u stanju da znatnije promeni stanje u toj zemlji.

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović rekao je, posle razgovora sa američkim i evropskim diplomatama u Sarajevu, da ponuđeni paket "apsolutno nije povoljan" za hrvatski narod u BiH.

"Na ovaj način organizovana dvoentitetska BiH je za nas neprihvatljiva", rekao je Čović.

Čović je takođe najavio da će se zauzimati za oživljavanje Prudskog sporazuma, koji su početkom godine potpisale tri strane u BiH, a koji su pre šest meseci podržali i Vašington i Brisel i za to da on bude osnova za nova rešenja, javila je agencija Fena.

Sporazum iz Pruda predviđa da BiH ima četiri savezne jedinice, umesto sadašnja dva entiteta.

Božo Ljubić, predsednik HDZ 1990, izneo je da je ponuđeni dokument u nekim aspektima zadovoljavajući, ali da je "uopšte ispod potreba BiH", odnosno onoga što očekuju Hrvati u BiH.

Predsednik Stranke za BiH Haris Silajdžić i predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić su saopštili da nisu zadovoljni dokumentom jer on predviđa zadržavanje entitetskog glasanja.

Oni smatraju da je ozbiljan nedostatak predloženog paketa to što ne spominje mogućnost smanjenja ili ukidanja takozvanog entitetskog glasanja.

Lider Socijaldemokratske partije Zlatko Lagumdžija je rekao da je ovo "dobar početak", s tim što dokument treba poboljšati, jer on mora da, prema mišljenju SDP-a, unapredi funkcionisanje državnih institucija BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: