Protest poljoprivrednika

Poljoprivrednici su u znak protesta zbog niske otkupne cene pšenice blokirali na jedan sat put kod Pančeva. Saobraćajnica opet prohodna.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 06.07.2009.

01:58

Default images

Ratari su zaustavili saobraćaj protestujući zbog niske otkupne cene pšenice i kako kažu, lošeg odnosa Vlade Srbije prema poljoprivrednicima. Više od stotinu traktora, kombajna i prikolica sat vremena je blokiralo saobraćaj na raskrsnici između Jabuke, Kačareva i Pančeva, nezadovoljni cenom od 10 i po dinara za kilogram pšenice koja im se poslednjih dana nudi.

Oni tvrde da to nije dovoljno da se pokrije ni polovina troškova koje imaju i kako kažu, minimalna cena na koju će pristati je 17 i po dinara.

"To je nešto što može da pokrije troškove i obezbedi nam minimalnu reprodukciju za sledeću godinu. Tražimo da bar 50 odsto roda bude otkupljeno u robne rezerve i tražimo da se i mi jednom pitamo za cenu naših proizvoda”, kaže Miroslav Grubanov iz Udruženja poljoprivrednika "Paori".

“Vi kad odete da nešto kupite, prodavac kaže cenu, jedino u poljoprivredi kupac kaže koliko košta. Ne možemo mi više da čuvamo socijalni mir i budemo konkurentni kad okolne države mnogo više daju svojim poljoprivrednicima", upozorava on. Osim odgovarajuće cene, proizvođači traže da država obezbedi sredstva i da robne rezerve otkupe sav rod 2009. godine, ili makar polovinu, zatim da država zabrani uvoz pšenice, i da naloži ovlašćenim skladištima da prime sav rod bez uslovljavanja.

Svoje nezadovoljstvo, poljoprivrednici će imati priliku da pokažu sutra nadležnima u ministarstvu, a u međuvremenu su izazvali bes ljudi koji su jutros po najvećoj vrućini čekali u kolima.

Ukoliko ne budu zadovoljni pregovorima sa ministrom, ratari prete svakodnevnim i celodnevnim protestima do ispunjeenja zahteva.

Inspekcija prati otkup pšenice

Generalni inspektorat Ministarstva poljoprivrede je saopštio da će inspekcija pratiti otkup pšenice u kampanji 2009.

Inspekcija će kontrolisati način određivanja parametara kvaliteta pšenice.

Ministarstvo podseća da prodavac pšenice mora da bude obavešten o uslovima otkupa, o načinu određivanja kvaliteta pri otkupu i proceduri rešavanja sporova oko kvaliteta.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo i telefone za informisanje ili pritužbe na proces otkupa pšenice: 063/493-537, 063/493-568 i 063/491-763.

Novi Sad: Otkupljena trećina kvote

Produktna berza u Novom Sadu, koja u ime robnih rezervi od zemljoradnika i zadruga prima zahteve za prodaju pšenice po povlašćenoj ceni od 13 dinara, za samo dva sata je popunila trećinu kvote od oko 66 hiljada tona pšenice, koliko će robne rezerve ukupno otkupiti.

Veliko interesovanje zemljoradnika da prodaju žito za 13 dinara po kilogramu moglo bi dovesti do toga prijem sa teritorije Vojvodine bude završen već danas ili sutra pre podne.

Najviše zahteva za prodaju pšenice robnim rezervama je na samom početku otkupa stiglo iz Južnobačkog i Zapadnobačkog okruga.

Višnje ostaju neubrane

Zbog prekida u otkupu višanja, ali i male otkupne cene koja se, u zavisnosti od kvaliteta kreće od 12 do 18 dinara za kilogram, do 40 odsto višanja u Jablaničkom okrugu će ostati neubrano, rekao je savetnik za voćarstvo u leskovačkoj Poljoprivrednoj službi Duško Jovanović.

On je dodao da će se u hladnjačama naći oko 500 vagona višanja, umesto 1.500 vagona, koliko se očekivalo.

Na jugu Srbije, najviše u Leskovcu, Bojniku i Lebanu, višnja se uzgaja na oko 2.000 hektara, ali mnogi zasadi su proteklih dana iskrčeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: