Ponedeljak, 06.07.2009.

01:58

Protest poljoprivrednika

Poljoprivrednici su u znak protesta zbog niske otkupne cene pšenice blokirali na jedan sat put kod Pančeva. Saobraćajnica opet prohodna.

Izvor: B92

Protest poljoprivrednika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

l.sasha

pre 14 godina

postovani poljoprivrednici,
ako vam se ne svidja cena, a vi zito u ambar pa cekajte da cena bude visa...
ovo je kapitalizam, i to divlji, vulgarni
pa takvi budite i vi
sta mislite, da ce se neko sazaliti na vas?!
pa niko se ovde nece sazaliti ni na sirotinju, a kamoli na vas koji ste vredni i radite...
i budite malo solidarni.
tj. ne kukajte samo kada vas zulja, nego i kada nekog drugog zulja :)

Gale

pre 14 godina

ja placam hleb 40 dinara. Ne razumem tu ljutnju na ljude iz grada ko da su oni krivi sto je cena psenice niska, a placamo hleb skupo (naravno kad se uzme u obzir cena psenice).

JOCA MLEKADZIJA

pre 14 godina

Nema nikakvih efekata od ovih sporadicnih protesta.Sve je ova vlada to proracunala i zato i radi po svome,proizvode stetu koju niko nece moci da ispravi.Predstavnici vlade kazu da vlada ne odredjuje cenu proizvoda,sto je mozda i tacno, a niko da im kaze da ipak znacajno uticu na cene svih poljoprivrednih proizvoda jer UTICU NA CENU TROSKOVA TJ. PROIZVODNJU SVIH PROIZVODA SA NAJSKUPLJIM GORIVOM,SEMENOM,HEMIKALIJAMA ITD.Znaci nije tacno da ne uticu na formiranje cena i neka objasne npr.zasto imamo najskuplje gorivo u Evropi (ujedno i najlosije).
Zamerka i poljoprivrednicima koji uopste nisu organizovani.Gde su bili malinari,visnjari i proizvodjaci psenice kada su mlekari prosipali mleko? Nije ih mlekarski problem interesovao, nego tek kada stignu maline,kajsije i sl. onda blokiraju puteve i protestvuju.ZAR NE BI TREBALO DA SE SVI UDRUZE I U JEDNOM TRENUTKU SVE BLOKIRAJU I PRIMORAJU BAHATU VLAST I TAJKUNE DA SE URAZUME? Treba blokirati i MEGA markete i sve tajkunske firme, pa da se onda eventualno postigne neki pomak na bolje.Ovako, sezonska negodovanja i protesti (koji su u osnovi opravdani) ne donose neki efekat.Kolege malinari, vi kada zavrsite berbu i kako-tako prodate robu, ostavljate malinike na neko vreme, a kako mi sa ozbiljnim farmama za proizvodnju mleka da ostavimo krave i da cekamo bolje sutra?
Zakljucak:SAMO JEDINSTVENI NASTUP MOZE DONETI NEKAKAV EFEKAT, dok ovo pojedinacno i sebicno zalaganje samo za svoje interese nista nece resiti, jer smo svedoci da se sve vrti vec godinama i svodi na isto.
Razmislite malo...

Marko

pre 14 godina

Prosto je za ne poverovati da je kod nas situacija u poljoprivredi iz godine u godinu sve gora, seljak sve ugrozeniji, gospoda monopolisti sve mocniji, a svaka Vlada se kune da ce resiti probleme u poljoprivredi i kako je to nasa strateska grana. Ove godine vidimo kako seljaku placaju psenicu, mleko, maline, da su doneli novi zakon o rakiji koji unistava individualnog proizvodjaca...Na kraju covek mora da se zapita kako je moguce da jedna zemlja bude vodjena toliko vremena bez zdravog razuma i kako jedna zemlja koja unistava sve svoje vredno moze uopste da prezivi, i da li ce uopste da prezivi...

Sosa

pre 14 godina

Tužno je što neki porede ovaj problem sa "ličnim problemom". Ovo što se događa poljoprivrednicima je jedan od najvećih problema u ovoj državi. Umesto da se ulaže u poljoprivredu, koja nam je jedini spas, mi je još uništavamo.

marko

pre 14 godina

steta je da neko ko u srbiji cuva i koji je cuvao socijalni mir, i 90-tih i danas, seljak je li, bude tako ponizavan i iskoristavan; trziste je ove godine prepuno zita i zito ce biti jeftinije otkupljivano; jednostavno; to sto je seljak ulozio u zemlju, masine, svoj rad ne racunati, to sto su kise, u pomoravlju unstile deo roda, rizik; taj rizik je i u nemackoj, austriji, italiji...od drzave subvencioniran, pokriven; prosla letina je bila dobra, ovogodisnja je losija, u ambarima se zito ne ostavlja vise od 2 godine, sta ce biti sledece godine? treba se posejati ne samo za narednu vec i za onu drugu... vecina zeli u eu, ali takvo ponizavanje seljaka, takva razlika selo-grad, pa jos kada mi neko odbrusi seljaku jedan! samo srbija ima takav mentalitet! to sto se partijski drugovi bogate na seljakim ledjima, serviraju namirnice po miskovicevim i ostalim prodavnicama, steta je.

Strasno, strasno!!!

pre 14 godina

E, gospodo, izgleda da smo dobili tacno ono STO UOPSTE NISMO TRAZILI 5. OKTOBRA!!! Dosli divlji i oterali pitome. Mislim na ono vreme kada smo svi ziveli u onoj bajkovitoj Jugoslaviji, toliko lepoj i dobrocudnoj, da evo i danas nakon dvedesetak godina neki nikogovici groznicavo traze razloge kako bi je satanizovali. Ali, gospodo, ovde nikome vrane jos nisu popile pamet. Secamo se svega.
Dakle, poljoprivrednici, zito za svoju kucu cuvajte za godinu - dve, ostalo likvidirajte kako znate i umete, na drzavu ne cekajte. Kad jednom svi stvarno ostanemo bukvalno gladni, seticemo se od koga zavisimo i hocemo li postovati nase paore, jednom, konacno!

spasenija

pre 14 godina

Rasla sam i u gradu i u selu. Zivim sada u selu i radim. Cini mi se da dobro poznajem selo, seljake i probleme. Seljak je navikao da radi. Ume nas seljak da radi i na selu ne moze da se zivi ako se ne radi. Stoji ona narodna - selo hvali, a u gradu zivi... Seljak se vazda dovijao da doskoci raznim zelenasima, birokratiji pa i drzavi. Ako ne moze da se odupre visoj sili kise kad joj vreme nije, suse ili grada, on moze da se bori protiv onih koji njegov hleb jedu, a "na kaldrmi uzivaju u karucama". Seljak zna od cega zivi i njegova je puka realnost - zemlja, ruke, pamet, seme, pa - opleti.
No, nazalost, mi imamo otudjena ministarstva i otudjene ministre. Mogu ministar i njegovi saradnici biti skolovani, biti i dipl agronomi, ako nije zario svoje ruke u zemlju, ako nije gledao u nebo i treperio nad mogucom provalom oblaka, ako nije jurio za stokom i jeo seljacki hleb, zajedno sa seljacima, nego iz svojih kula u velegradu, sa svojih papira i sa kompa, donosio odluke, onda je on otudjen. Onda je ministrastvo za poljoprivredu gomila ljudi koji se bave onim sto ne poznaju i sto ne vole. Vazna je plata, polozaj, do posla savetnika, strucnjaka, itd., se dolazi vezom ili eto, skolovan covek pa ce on to uspeti, partijski covek, pa mu sleduje ta funkcija... To je pogubno za poljoprivredu, za seljaka, za zemlju Srbiju. Selo nam propada. Tacno, ko pobegne u grad iz sela - uspeo je. U gradu tumaraju gomile radnika bez posla, gomile mladih koji nakon skole, obicno srednje, ne znaju sta ce sa sobom. U selo idu osobenjaci da zive i rade, penzioneri da se napokon odmore i nadisu svezeg zraka a i da ponesto baste urade, jer je penzija mala. I niko vise.
I kada nam dobro rodi - baca se, propada, seljak se ponizava niskim otkupnim cenama ili naprosto vara ugovorima koji prvo vrede pa posle ne vrede. Nije seljaku do blokada puteva, do strajkova. Za njega je to cisti gubitak. Za njega je u po radne sezone gubitak i da na pijaci provede dan prodajuci ono sto mu je rodilo u basti, na njivi.
Nemamo pameti ni za lek. Imamo otudjenu i nabudzenu vlast, imamo seljaka koji brine, nada se i vezan je za svoju zemlju, imamo radnike bez posla i fabrika, imamo tajkune koji... E, pa od muke, nemoci i otpora, o njima ne mogu ni da mislim... No, Srbija je zemlja seljaka i bice to. Bez predrasuda molim: selo ima uma, bistrine, duha i nauma, koji su vestina i univerzalija zivota.
Zalosno i steta sto je ovako kako jeste. No, kada se dosegne dno, krenuce i podizanje sa dna...

Olaf Magnuson

pre 14 godina

Puna podrska protestu poljoprivrednih proizvodjaca! Samo bih im predlozio prosirenje zahteva na hitnu SMENU aktuelnog "gospodina" "ministra" poljoprivrede kao i izmenu propisa koja bi omogucila potpuno razbijanje monopola i liberalizaciju trzista hrane (da se izvozom moze individualno baviti svaka organizacija, zemljoradnicka zadruga, svaki individualni proizvodjac koji ima tehnicke preduslove ispunjene, a ne monopolska mafija kao do sada). Ljudi, vazno je shvatiti da je poljoprivreda najvaznija grana privrede celog kontinenta, a kamo li Srbije. Farmeri su u npr. Holandiji najveca gospoda jer su, kao posednici zemlje, najbogatiji - a u Srbiji?! Samo napred, paori, razbijte monopolsku bandu!

Milan

pre 14 godina

Ne traze poljoprivrednici nikakvo izmisljanje tople vode, vec samo to da i u Srbiji prema poljoprivredi pocne da se vodi ista politika kao i u zemljama Evropske Unije.
Ja se potpuno slazem sa cinjenicom da cenu poljoprivrednih proizvoda odredjuje svetsko trziste, ali zasto je onda otkupna cena svih poljoprivrednih proizvoda niza za 20-30% od otkupnih cena istih proizvoda u zemljama iz naseg okruzenja, a subvencije tek da ne pominjem.
Ako srpski seljak treba nesto da promeni u svom dosadasnjem zivotu, to je da postane najveca pristalica ulaska Srbije u EU. Jedino ce se na taj nacin osloboditi monopola srpskih tajkuna i doci u mogucnost da svoju robu izvozi direktno u zemlje zapadne Evrope.
Svi oni koji pricaju protiv Evropske Unije rade u interesu tajkuna kojima odgovara zatvoreno trziste zbog monopola i koji upropastise i prezaduzise drzavu u svim sektorima.

Mirko

pre 14 godina

Bas me zanima kao ove ljude nije sramota da rade to sto rade? Kako nije sramota i malinare i ove sto proizvode visnje? Kako nije sramota i radnike koji protestvuju? Pa u ovoj drzavi je sve u redu. Tece med i mleko. Ako meni ne verujete pitajte Tadica, Cvetkovica, Dinkica, Djelica, Milosavljevica i druge. Cak je toliko dobro da nema razloga ni za nove izbore. Samo da ne misle da smo glupi, znamo mi kome je dobro a kome ne.

Andrija

pre 14 godina

Mislim da bi i ostali gradjani mogli izaci u blokade. Za cenu zita od 8-9din po kilogramu napravi se 500-600grama brasna (zavisno od kvaliteta). U jednu veknu stave 300 grama brasna tako da za kilogram psenice od 9din naprave 2 vekne hleba=80din. Odbijte tu 20-30% na troskove energije, radnika, porez...drugim recima ako ce ostati takva cena psenice trazite da hleb bude 25din! Ili posteno platite nesretne seljake kao sto i zasluzuju!!! Sramota.

Jegulja

pre 14 godina

Poljoprivrednici, sad vam je trenutak da blokirate sve zivo i nezivo i "otvorite" trziste. U suprotnom, vi cete se pretvoriti u proletere, hranu ce uvoziti isti ti koji sada drze monopole i koji uz svesrdnu pomoc drzave rade na projektu ubijanja srpske poljoprivrede. Ako se ovakva sizofrena politika vlade nastavi bicemo u situaciji da ce Srbija hranu uvoziti i to preko istih ovih koji sada drze monopol kad je otkup u pitanju. Ne znam kako funkcionise EU po ovom pitanju ali se plasim da bi se moglo dogoditi da se smanjeni obim poljoprivredne proizvodnje (ne kome neko uporno i namerno radi) uzme u obzir prilikom odredjivanja kvota za poljoprivrednu proizvodnju na koju Srbija ima pravo. Poljoprivrednici imaju potencijal da se suprostave ovima jer ne postoji sila koja moze da vas spreci sirom cele Srbije. ovo sta rade sa mlekom, malinama, psenicom itd. to je kriminal. Imate potencijal, imate kriticnu masu, ako se ne izborite sami ste krivi!!!

izbeglica

pre 14 godina

Uskoro nam nece imati ko da obradjuje zemlju, zato sto se danas na selu smatra uspesnim onaj koje uspeo da pobegne iz sela u grad.Dolaze gladne godine.

marko

pre 14 godina

Cena na psenice na svetskim berzama je oko 19 dolarskih centi. Otprilike nekih 25% manje nude ovdasnji prevaranti. Cena koju drzava nudi je realna, kao u svetu. Da li su ljudi u pravu kada se bune? Jesu. Da li je dobar nacin? Prepisali od proletera.

Nix

pre 14 godina

Još davno su "naši" ministri za poljoprivredu rekli da je poljoprivreda "iznesena na tržište" i da tu vladaju uslovi ponude i potražnje.

Zaboravljamo par stvari. Prvo, nijedna ozbiljna zemlja nije svoju poljoprivredu prepustila tržištu, jer onda ne bi imala šta da jede. Ako nije profitabilno gajiti pšenicu, onda je neće biti. Tačka.

Drugo, poljoprivreda zhteva stabilnost i planiranje na dugi rok. Budalastine tipa "kada se vi pojavite sa X tona pšenice, mi ćemo zbog povećane ponude da skrešemo cenu" su špekulativne i svaka normalna zemlja to seče. Mađari su godinama imali, pazite sad, minimalnu državnu otkupnu cenu žita, kukuruza, svinjetine, piletine, govedine.

Znači, vi tamo, ako hoćete prodajte nekome privatno za veće pare od toga. Prodajte i za manje. Ali ako se pojavite državnim robnim rezervama sa svojih X tona tih proizvoda, biće otkupljeni po toj ceni. I neće vam se isplaćivati na rate i na Sveto Nikad.

A što se tiče uvođenja tržišta u našu poljoprivredu, mi ga nemamo. Pustite vi Nemce i Co da ovde otvore svoje firme, podignu silose i da kupuju pšenicu. E, onda ćemo imati tržište. Dok je to u rukama par domaćih likova, nema tržišta, već imamo samo dranje seljaka.

Svega ovoga ne bi bilo da je Pera otisao pravo u policiju

pre 14 godina

"Oko 300 ratara iz južnog Banata i Smedereva u periodu od 10 do 11 časova blokiralo je put na izlazu iz Pančeva ka Kovačici i Opovu."
Nekoliko stotina po nekoliko stotina -> nekoliko hiljada = blokada puteva.
Nekoliko hiljada po nekoliko hiljada blokada -> nekoliko desetina hiljada = blokada gradova.
Nekoliko desetina hiljada po nekoliko desetina hiljada -> nekoliko stotina hiljada = blokada Srbije.

Ministar

pre 14 godina

Nije problem cena od 9 dinara, ako je to realna cena na trzistu, problem je da ce nakon otkupa "trziste" poskupeti na 15 din i veliki igraci ce imati zaradu od 50%. A to je problem koji treba i mora da resava ministarstvo!!!!

Monti Pajton

pre 14 godina

Da niste slucajno culi za berzu, rast i pad cena itd. Secam se negodovanja dok smo imali komunizam i drzavno diktiranje cena. Izgleda da je potrebno izmisliti novi sistem za Srbiju. Benefiti iz komunizma, a zarade iz kapitalizma. Nego, nesto mislim, da to moze verovatno bi se neko vec setio, zar ne?

tokamak

pre 14 godina

Obavestavam gradjanstvo da sam zbog mojih licnih problema(nisam zavrsio fakultet i nemam posao) odlucio da blokiram sa (sirom robinom) Brankov most sve dok ne zavrsim faks ili me neko ne zaposli za dobru platu.To sto niko od vas nije kriv za moje probleme nije moj problem.Ja ima pravo da uspem u zivotu i ako ne zelim da se trudim ili da se menjam.Ja znam da ce ovo da izazove negodovanje ali kad bi rekao da me je briga, lagao bih vas.

ivan

pre 14 godina

U okolini Prokuplja je covek motornom testerom posekao ceo vocnjak visanja , preko 20 ari, zbog otkupne cene od bednih 8 dinara po kilogramu (toliko mu ostane kada plati radnike berace 7 dinara po kg). Cak i da svoj rad zanemari da kaze neka je sve to badava, ovih 8 din/kg bi mu bilo isplacivano u vise mesecnih rata po 2-3 hiljadarke. Pa zamislite ljudi tona visanja je 8000 din! Uzas i sramota! I covek lepo motorku u ruke i posece preko 100 stabala do korena!

miloslav

pre 14 godina

Samo napred. prosle godine psenica je bila u izvozu 300 eura i umesto da se izvozi, ministar milosavljevic je zabranio izvoz psenice i kukuruza.Sramotan potez koji je ostetio i drzavu i proizvodjace za sto miliona eura, pa su kupili u robne rezerve psenicu po 22 dinara, a sada kada su zalihe od prosle godine velike ovo zito nikom netreba. DS i njen aktuelni ministar su nesposobni da vode resor agrara u interesu seljaka vec samo uske grupe tajkuna, proizvodjaca djubriva i trgovaca traktorima. Svi na ulice i u blokade. Sloboda sama nece doci ako se mi ne izborimo za nju.

miloslav

pre 14 godina

Samo napred. prosle godine psenica je bila u izvozu 300 eura i umesto da se izvozi, ministar milosavljevic je zabranio izvoz psenice i kukuruza.Sramotan potez koji je ostetio i drzavu i proizvodjace za sto miliona eura, pa su kupili u robne rezerve psenicu po 22 dinara, a sada kada su zalihe od prosle godine velike ovo zito nikom netreba. DS i njen aktuelni ministar su nesposobni da vode resor agrara u interesu seljaka vec samo uske grupe tajkuna, proizvodjaca djubriva i trgovaca traktorima. Svi na ulice i u blokade. Sloboda sama nece doci ako se mi ne izborimo za nju.

ivan

pre 14 godina

U okolini Prokuplja je covek motornom testerom posekao ceo vocnjak visanja , preko 20 ari, zbog otkupne cene od bednih 8 dinara po kilogramu (toliko mu ostane kada plati radnike berace 7 dinara po kg). Cak i da svoj rad zanemari da kaze neka je sve to badava, ovih 8 din/kg bi mu bilo isplacivano u vise mesecnih rata po 2-3 hiljadarke. Pa zamislite ljudi tona visanja je 8000 din! Uzas i sramota! I covek lepo motorku u ruke i posece preko 100 stabala do korena!

Nix

pre 14 godina

Još davno su "naši" ministri za poljoprivredu rekli da je poljoprivreda "iznesena na tržište" i da tu vladaju uslovi ponude i potražnje.

Zaboravljamo par stvari. Prvo, nijedna ozbiljna zemlja nije svoju poljoprivredu prepustila tržištu, jer onda ne bi imala šta da jede. Ako nije profitabilno gajiti pšenicu, onda je neće biti. Tačka.

Drugo, poljoprivreda zhteva stabilnost i planiranje na dugi rok. Budalastine tipa "kada se vi pojavite sa X tona pšenice, mi ćemo zbog povećane ponude da skrešemo cenu" su špekulativne i svaka normalna zemlja to seče. Mađari su godinama imali, pazite sad, minimalnu državnu otkupnu cenu žita, kukuruza, svinjetine, piletine, govedine.

Znači, vi tamo, ako hoćete prodajte nekome privatno za veće pare od toga. Prodajte i za manje. Ali ako se pojavite državnim robnim rezervama sa svojih X tona tih proizvoda, biće otkupljeni po toj ceni. I neće vam se isplaćivati na rate i na Sveto Nikad.

A što se tiče uvođenja tržišta u našu poljoprivredu, mi ga nemamo. Pustite vi Nemce i Co da ovde otvore svoje firme, podignu silose i da kupuju pšenicu. E, onda ćemo imati tržište. Dok je to u rukama par domaćih likova, nema tržišta, već imamo samo dranje seljaka.

Ministar

pre 14 godina

Nije problem cena od 9 dinara, ako je to realna cena na trzistu, problem je da ce nakon otkupa "trziste" poskupeti na 15 din i veliki igraci ce imati zaradu od 50%. A to je problem koji treba i mora da resava ministarstvo!!!!

Jegulja

pre 14 godina

Poljoprivrednici, sad vam je trenutak da blokirate sve zivo i nezivo i "otvorite" trziste. U suprotnom, vi cete se pretvoriti u proletere, hranu ce uvoziti isti ti koji sada drze monopole i koji uz svesrdnu pomoc drzave rade na projektu ubijanja srpske poljoprivrede. Ako se ovakva sizofrena politika vlade nastavi bicemo u situaciji da ce Srbija hranu uvoziti i to preko istih ovih koji sada drze monopol kad je otkup u pitanju. Ne znam kako funkcionise EU po ovom pitanju ali se plasim da bi se moglo dogoditi da se smanjeni obim poljoprivredne proizvodnje (ne kome neko uporno i namerno radi) uzme u obzir prilikom odredjivanja kvota za poljoprivrednu proizvodnju na koju Srbija ima pravo. Poljoprivrednici imaju potencijal da se suprostave ovima jer ne postoji sila koja moze da vas spreci sirom cele Srbije. ovo sta rade sa mlekom, malinama, psenicom itd. to je kriminal. Imate potencijal, imate kriticnu masu, ako se ne izborite sami ste krivi!!!

Svega ovoga ne bi bilo da je Pera otisao pravo u policiju

pre 14 godina

"Oko 300 ratara iz južnog Banata i Smedereva u periodu od 10 do 11 časova blokiralo je put na izlazu iz Pančeva ka Kovačici i Opovu."
Nekoliko stotina po nekoliko stotina -> nekoliko hiljada = blokada puteva.
Nekoliko hiljada po nekoliko hiljada blokada -> nekoliko desetina hiljada = blokada gradova.
Nekoliko desetina hiljada po nekoliko desetina hiljada -> nekoliko stotina hiljada = blokada Srbije.

tokamak

pre 14 godina

Obavestavam gradjanstvo da sam zbog mojih licnih problema(nisam zavrsio fakultet i nemam posao) odlucio da blokiram sa (sirom robinom) Brankov most sve dok ne zavrsim faks ili me neko ne zaposli za dobru platu.To sto niko od vas nije kriv za moje probleme nije moj problem.Ja ima pravo da uspem u zivotu i ako ne zelim da se trudim ili da se menjam.Ja znam da ce ovo da izazove negodovanje ali kad bi rekao da me je briga, lagao bih vas.

spasenija

pre 14 godina

Rasla sam i u gradu i u selu. Zivim sada u selu i radim. Cini mi se da dobro poznajem selo, seljake i probleme. Seljak je navikao da radi. Ume nas seljak da radi i na selu ne moze da se zivi ako se ne radi. Stoji ona narodna - selo hvali, a u gradu zivi... Seljak se vazda dovijao da doskoci raznim zelenasima, birokratiji pa i drzavi. Ako ne moze da se odupre visoj sili kise kad joj vreme nije, suse ili grada, on moze da se bori protiv onih koji njegov hleb jedu, a "na kaldrmi uzivaju u karucama". Seljak zna od cega zivi i njegova je puka realnost - zemlja, ruke, pamet, seme, pa - opleti.
No, nazalost, mi imamo otudjena ministarstva i otudjene ministre. Mogu ministar i njegovi saradnici biti skolovani, biti i dipl agronomi, ako nije zario svoje ruke u zemlju, ako nije gledao u nebo i treperio nad mogucom provalom oblaka, ako nije jurio za stokom i jeo seljacki hleb, zajedno sa seljacima, nego iz svojih kula u velegradu, sa svojih papira i sa kompa, donosio odluke, onda je on otudjen. Onda je ministrastvo za poljoprivredu gomila ljudi koji se bave onim sto ne poznaju i sto ne vole. Vazna je plata, polozaj, do posla savetnika, strucnjaka, itd., se dolazi vezom ili eto, skolovan covek pa ce on to uspeti, partijski covek, pa mu sleduje ta funkcija... To je pogubno za poljoprivredu, za seljaka, za zemlju Srbiju. Selo nam propada. Tacno, ko pobegne u grad iz sela - uspeo je. U gradu tumaraju gomile radnika bez posla, gomile mladih koji nakon skole, obicno srednje, ne znaju sta ce sa sobom. U selo idu osobenjaci da zive i rade, penzioneri da se napokon odmore i nadisu svezeg zraka a i da ponesto baste urade, jer je penzija mala. I niko vise.
I kada nam dobro rodi - baca se, propada, seljak se ponizava niskim otkupnim cenama ili naprosto vara ugovorima koji prvo vrede pa posle ne vrede. Nije seljaku do blokada puteva, do strajkova. Za njega je to cisti gubitak. Za njega je u po radne sezone gubitak i da na pijaci provede dan prodajuci ono sto mu je rodilo u basti, na njivi.
Nemamo pameti ni za lek. Imamo otudjenu i nabudzenu vlast, imamo seljaka koji brine, nada se i vezan je za svoju zemlju, imamo radnike bez posla i fabrika, imamo tajkune koji... E, pa od muke, nemoci i otpora, o njima ne mogu ni da mislim... No, Srbija je zemlja seljaka i bice to. Bez predrasuda molim: selo ima uma, bistrine, duha i nauma, koji su vestina i univerzalija zivota.
Zalosno i steta sto je ovako kako jeste. No, kada se dosegne dno, krenuce i podizanje sa dna...

izbeglica

pre 14 godina

Uskoro nam nece imati ko da obradjuje zemlju, zato sto se danas na selu smatra uspesnim onaj koje uspeo da pobegne iz sela u grad.Dolaze gladne godine.

Milan

pre 14 godina

Ne traze poljoprivrednici nikakvo izmisljanje tople vode, vec samo to da i u Srbiji prema poljoprivredi pocne da se vodi ista politika kao i u zemljama Evropske Unije.
Ja se potpuno slazem sa cinjenicom da cenu poljoprivrednih proizvoda odredjuje svetsko trziste, ali zasto je onda otkupna cena svih poljoprivrednih proizvoda niza za 20-30% od otkupnih cena istih proizvoda u zemljama iz naseg okruzenja, a subvencije tek da ne pominjem.
Ako srpski seljak treba nesto da promeni u svom dosadasnjem zivotu, to je da postane najveca pristalica ulaska Srbije u EU. Jedino ce se na taj nacin osloboditi monopola srpskih tajkuna i doci u mogucnost da svoju robu izvozi direktno u zemlje zapadne Evrope.
Svi oni koji pricaju protiv Evropske Unije rade u interesu tajkuna kojima odgovara zatvoreno trziste zbog monopola i koji upropastise i prezaduzise drzavu u svim sektorima.

Andrija

pre 14 godina

Mislim da bi i ostali gradjani mogli izaci u blokade. Za cenu zita od 8-9din po kilogramu napravi se 500-600grama brasna (zavisno od kvaliteta). U jednu veknu stave 300 grama brasna tako da za kilogram psenice od 9din naprave 2 vekne hleba=80din. Odbijte tu 20-30% na troskove energije, radnika, porez...drugim recima ako ce ostati takva cena psenice trazite da hleb bude 25din! Ili posteno platite nesretne seljake kao sto i zasluzuju!!! Sramota.

marko

pre 14 godina

Cena na psenice na svetskim berzama je oko 19 dolarskih centi. Otprilike nekih 25% manje nude ovdasnji prevaranti. Cena koju drzava nudi je realna, kao u svetu. Da li su ljudi u pravu kada se bune? Jesu. Da li je dobar nacin? Prepisali od proletera.

Mirko

pre 14 godina

Bas me zanima kao ove ljude nije sramota da rade to sto rade? Kako nije sramota i malinare i ove sto proizvode visnje? Kako nije sramota i radnike koji protestvuju? Pa u ovoj drzavi je sve u redu. Tece med i mleko. Ako meni ne verujete pitajte Tadica, Cvetkovica, Dinkica, Djelica, Milosavljevica i druge. Cak je toliko dobro da nema razloga ni za nove izbore. Samo da ne misle da smo glupi, znamo mi kome je dobro a kome ne.

Monti Pajton

pre 14 godina

Da niste slucajno culi za berzu, rast i pad cena itd. Secam se negodovanja dok smo imali komunizam i drzavno diktiranje cena. Izgleda da je potrebno izmisliti novi sistem za Srbiju. Benefiti iz komunizma, a zarade iz kapitalizma. Nego, nesto mislim, da to moze verovatno bi se neko vec setio, zar ne?

Olaf Magnuson

pre 14 godina

Puna podrska protestu poljoprivrednih proizvodjaca! Samo bih im predlozio prosirenje zahteva na hitnu SMENU aktuelnog "gospodina" "ministra" poljoprivrede kao i izmenu propisa koja bi omogucila potpuno razbijanje monopola i liberalizaciju trzista hrane (da se izvozom moze individualno baviti svaka organizacija, zemljoradnicka zadruga, svaki individualni proizvodjac koji ima tehnicke preduslove ispunjene, a ne monopolska mafija kao do sada). Ljudi, vazno je shvatiti da je poljoprivreda najvaznija grana privrede celog kontinenta, a kamo li Srbije. Farmeri su u npr. Holandiji najveca gospoda jer su, kao posednici zemlje, najbogatiji - a u Srbiji?! Samo napred, paori, razbijte monopolsku bandu!

Sosa

pre 14 godina

Tužno je što neki porede ovaj problem sa "ličnim problemom". Ovo što se događa poljoprivrednicima je jedan od najvećih problema u ovoj državi. Umesto da se ulaže u poljoprivredu, koja nam je jedini spas, mi je još uništavamo.

Strasno, strasno!!!

pre 14 godina

E, gospodo, izgleda da smo dobili tacno ono STO UOPSTE NISMO TRAZILI 5. OKTOBRA!!! Dosli divlji i oterali pitome. Mislim na ono vreme kada smo svi ziveli u onoj bajkovitoj Jugoslaviji, toliko lepoj i dobrocudnoj, da evo i danas nakon dvedesetak godina neki nikogovici groznicavo traze razloge kako bi je satanizovali. Ali, gospodo, ovde nikome vrane jos nisu popile pamet. Secamo se svega.
Dakle, poljoprivrednici, zito za svoju kucu cuvajte za godinu - dve, ostalo likvidirajte kako znate i umete, na drzavu ne cekajte. Kad jednom svi stvarno ostanemo bukvalno gladni, seticemo se od koga zavisimo i hocemo li postovati nase paore, jednom, konacno!

JOCA MLEKADZIJA

pre 14 godina

Nema nikakvih efekata od ovih sporadicnih protesta.Sve je ova vlada to proracunala i zato i radi po svome,proizvode stetu koju niko nece moci da ispravi.Predstavnici vlade kazu da vlada ne odredjuje cenu proizvoda,sto je mozda i tacno, a niko da im kaze da ipak znacajno uticu na cene svih poljoprivrednih proizvoda jer UTICU NA CENU TROSKOVA TJ. PROIZVODNJU SVIH PROIZVODA SA NAJSKUPLJIM GORIVOM,SEMENOM,HEMIKALIJAMA ITD.Znaci nije tacno da ne uticu na formiranje cena i neka objasne npr.zasto imamo najskuplje gorivo u Evropi (ujedno i najlosije).
Zamerka i poljoprivrednicima koji uopste nisu organizovani.Gde su bili malinari,visnjari i proizvodjaci psenice kada su mlekari prosipali mleko? Nije ih mlekarski problem interesovao, nego tek kada stignu maline,kajsije i sl. onda blokiraju puteve i protestvuju.ZAR NE BI TREBALO DA SE SVI UDRUZE I U JEDNOM TRENUTKU SVE BLOKIRAJU I PRIMORAJU BAHATU VLAST I TAJKUNE DA SE URAZUME? Treba blokirati i MEGA markete i sve tajkunske firme, pa da se onda eventualno postigne neki pomak na bolje.Ovako, sezonska negodovanja i protesti (koji su u osnovi opravdani) ne donose neki efekat.Kolege malinari, vi kada zavrsite berbu i kako-tako prodate robu, ostavljate malinike na neko vreme, a kako mi sa ozbiljnim farmama za proizvodnju mleka da ostavimo krave i da cekamo bolje sutra?
Zakljucak:SAMO JEDINSTVENI NASTUP MOZE DONETI NEKAKAV EFEKAT, dok ovo pojedinacno i sebicno zalaganje samo za svoje interese nista nece resiti, jer smo svedoci da se sve vrti vec godinama i svodi na isto.
Razmislite malo...

marko

pre 14 godina

steta je da neko ko u srbiji cuva i koji je cuvao socijalni mir, i 90-tih i danas, seljak je li, bude tako ponizavan i iskoristavan; trziste je ove godine prepuno zita i zito ce biti jeftinije otkupljivano; jednostavno; to sto je seljak ulozio u zemlju, masine, svoj rad ne racunati, to sto su kise, u pomoravlju unstile deo roda, rizik; taj rizik je i u nemackoj, austriji, italiji...od drzave subvencioniran, pokriven; prosla letina je bila dobra, ovogodisnja je losija, u ambarima se zito ne ostavlja vise od 2 godine, sta ce biti sledece godine? treba se posejati ne samo za narednu vec i za onu drugu... vecina zeli u eu, ali takvo ponizavanje seljaka, takva razlika selo-grad, pa jos kada mi neko odbrusi seljaku jedan! samo srbija ima takav mentalitet! to sto se partijski drugovi bogate na seljakim ledjima, serviraju namirnice po miskovicevim i ostalim prodavnicama, steta je.

Marko

pre 14 godina

Prosto je za ne poverovati da je kod nas situacija u poljoprivredi iz godine u godinu sve gora, seljak sve ugrozeniji, gospoda monopolisti sve mocniji, a svaka Vlada se kune da ce resiti probleme u poljoprivredi i kako je to nasa strateska grana. Ove godine vidimo kako seljaku placaju psenicu, mleko, maline, da su doneli novi zakon o rakiji koji unistava individualnog proizvodjaca...Na kraju covek mora da se zapita kako je moguce da jedna zemlja bude vodjena toliko vremena bez zdravog razuma i kako jedna zemlja koja unistava sve svoje vredno moze uopste da prezivi, i da li ce uopste da prezivi...

l.sasha

pre 14 godina

postovani poljoprivrednici,
ako vam se ne svidja cena, a vi zito u ambar pa cekajte da cena bude visa...
ovo je kapitalizam, i to divlji, vulgarni
pa takvi budite i vi
sta mislite, da ce se neko sazaliti na vas?!
pa niko se ovde nece sazaliti ni na sirotinju, a kamoli na vas koji ste vredni i radite...
i budite malo solidarni.
tj. ne kukajte samo kada vas zulja, nego i kada nekog drugog zulja :)

Gale

pre 14 godina

ja placam hleb 40 dinara. Ne razumem tu ljutnju na ljude iz grada ko da su oni krivi sto je cena psenice niska, a placamo hleb skupo (naravno kad se uzme u obzir cena psenice).

tokamak

pre 14 godina

Obavestavam gradjanstvo da sam zbog mojih licnih problema(nisam zavrsio fakultet i nemam posao) odlucio da blokiram sa (sirom robinom) Brankov most sve dok ne zavrsim faks ili me neko ne zaposli za dobru platu.To sto niko od vas nije kriv za moje probleme nije moj problem.Ja ima pravo da uspem u zivotu i ako ne zelim da se trudim ili da se menjam.Ja znam da ce ovo da izazove negodovanje ali kad bi rekao da me je briga, lagao bih vas.

Monti Pajton

pre 14 godina

Da niste slucajno culi za berzu, rast i pad cena itd. Secam se negodovanja dok smo imali komunizam i drzavno diktiranje cena. Izgleda da je potrebno izmisliti novi sistem za Srbiju. Benefiti iz komunizma, a zarade iz kapitalizma. Nego, nesto mislim, da to moze verovatno bi se neko vec setio, zar ne?

Svega ovoga ne bi bilo da je Pera otisao pravo u policiju

pre 14 godina

"Oko 300 ratara iz južnog Banata i Smedereva u periodu od 10 do 11 časova blokiralo je put na izlazu iz Pančeva ka Kovačici i Opovu."
Nekoliko stotina po nekoliko stotina -> nekoliko hiljada = blokada puteva.
Nekoliko hiljada po nekoliko hiljada blokada -> nekoliko desetina hiljada = blokada gradova.
Nekoliko desetina hiljada po nekoliko desetina hiljada -> nekoliko stotina hiljada = blokada Srbije.

izbeglica

pre 14 godina

Uskoro nam nece imati ko da obradjuje zemlju, zato sto se danas na selu smatra uspesnim onaj koje uspeo da pobegne iz sela u grad.Dolaze gladne godine.

ivan

pre 14 godina

U okolini Prokuplja je covek motornom testerom posekao ceo vocnjak visanja , preko 20 ari, zbog otkupne cene od bednih 8 dinara po kilogramu (toliko mu ostane kada plati radnike berace 7 dinara po kg). Cak i da svoj rad zanemari da kaze neka je sve to badava, ovih 8 din/kg bi mu bilo isplacivano u vise mesecnih rata po 2-3 hiljadarke. Pa zamislite ljudi tona visanja je 8000 din! Uzas i sramota! I covek lepo motorku u ruke i posece preko 100 stabala do korena!

marko

pre 14 godina

Cena na psenice na svetskim berzama je oko 19 dolarskih centi. Otprilike nekih 25% manje nude ovdasnji prevaranti. Cena koju drzava nudi je realna, kao u svetu. Da li su ljudi u pravu kada se bune? Jesu. Da li je dobar nacin? Prepisali od proletera.

miloslav

pre 14 godina

Samo napred. prosle godine psenica je bila u izvozu 300 eura i umesto da se izvozi, ministar milosavljevic je zabranio izvoz psenice i kukuruza.Sramotan potez koji je ostetio i drzavu i proizvodjace za sto miliona eura, pa su kupili u robne rezerve psenicu po 22 dinara, a sada kada su zalihe od prosle godine velike ovo zito nikom netreba. DS i njen aktuelni ministar su nesposobni da vode resor agrara u interesu seljaka vec samo uske grupe tajkuna, proizvodjaca djubriva i trgovaca traktorima. Svi na ulice i u blokade. Sloboda sama nece doci ako se mi ne izborimo za nju.

Nix

pre 14 godina

Još davno su "naši" ministri za poljoprivredu rekli da je poljoprivreda "iznesena na tržište" i da tu vladaju uslovi ponude i potražnje.

Zaboravljamo par stvari. Prvo, nijedna ozbiljna zemlja nije svoju poljoprivredu prepustila tržištu, jer onda ne bi imala šta da jede. Ako nije profitabilno gajiti pšenicu, onda je neće biti. Tačka.

Drugo, poljoprivreda zhteva stabilnost i planiranje na dugi rok. Budalastine tipa "kada se vi pojavite sa X tona pšenice, mi ćemo zbog povećane ponude da skrešemo cenu" su špekulativne i svaka normalna zemlja to seče. Mađari su godinama imali, pazite sad, minimalnu državnu otkupnu cenu žita, kukuruza, svinjetine, piletine, govedine.

Znači, vi tamo, ako hoćete prodajte nekome privatno za veće pare od toga. Prodajte i za manje. Ali ako se pojavite državnim robnim rezervama sa svojih X tona tih proizvoda, biće otkupljeni po toj ceni. I neće vam se isplaćivati na rate i na Sveto Nikad.

A što se tiče uvođenja tržišta u našu poljoprivredu, mi ga nemamo. Pustite vi Nemce i Co da ovde otvore svoje firme, podignu silose i da kupuju pšenicu. E, onda ćemo imati tržište. Dok je to u rukama par domaćih likova, nema tržišta, već imamo samo dranje seljaka.

l.sasha

pre 14 godina

postovani poljoprivrednici,
ako vam se ne svidja cena, a vi zito u ambar pa cekajte da cena bude visa...
ovo je kapitalizam, i to divlji, vulgarni
pa takvi budite i vi
sta mislite, da ce se neko sazaliti na vas?!
pa niko se ovde nece sazaliti ni na sirotinju, a kamoli na vas koji ste vredni i radite...
i budite malo solidarni.
tj. ne kukajte samo kada vas zulja, nego i kada nekog drugog zulja :)

Ministar

pre 14 godina

Nije problem cena od 9 dinara, ako je to realna cena na trzistu, problem je da ce nakon otkupa "trziste" poskupeti na 15 din i veliki igraci ce imati zaradu od 50%. A to je problem koji treba i mora da resava ministarstvo!!!!

Sosa

pre 14 godina

Tužno je što neki porede ovaj problem sa "ličnim problemom". Ovo što se događa poljoprivrednicima je jedan od najvećih problema u ovoj državi. Umesto da se ulaže u poljoprivredu, koja nam je jedini spas, mi je još uništavamo.

JOCA MLEKADZIJA

pre 14 godina

Nema nikakvih efekata od ovih sporadicnih protesta.Sve je ova vlada to proracunala i zato i radi po svome,proizvode stetu koju niko nece moci da ispravi.Predstavnici vlade kazu da vlada ne odredjuje cenu proizvoda,sto je mozda i tacno, a niko da im kaze da ipak znacajno uticu na cene svih poljoprivrednih proizvoda jer UTICU NA CENU TROSKOVA TJ. PROIZVODNJU SVIH PROIZVODA SA NAJSKUPLJIM GORIVOM,SEMENOM,HEMIKALIJAMA ITD.Znaci nije tacno da ne uticu na formiranje cena i neka objasne npr.zasto imamo najskuplje gorivo u Evropi (ujedno i najlosije).
Zamerka i poljoprivrednicima koji uopste nisu organizovani.Gde su bili malinari,visnjari i proizvodjaci psenice kada su mlekari prosipali mleko? Nije ih mlekarski problem interesovao, nego tek kada stignu maline,kajsije i sl. onda blokiraju puteve i protestvuju.ZAR NE BI TREBALO DA SE SVI UDRUZE I U JEDNOM TRENUTKU SVE BLOKIRAJU I PRIMORAJU BAHATU VLAST I TAJKUNE DA SE URAZUME? Treba blokirati i MEGA markete i sve tajkunske firme, pa da se onda eventualno postigne neki pomak na bolje.Ovako, sezonska negodovanja i protesti (koji su u osnovi opravdani) ne donose neki efekat.Kolege malinari, vi kada zavrsite berbu i kako-tako prodate robu, ostavljate malinike na neko vreme, a kako mi sa ozbiljnim farmama za proizvodnju mleka da ostavimo krave i da cekamo bolje sutra?
Zakljucak:SAMO JEDINSTVENI NASTUP MOZE DONETI NEKAKAV EFEKAT, dok ovo pojedinacno i sebicno zalaganje samo za svoje interese nista nece resiti, jer smo svedoci da se sve vrti vec godinama i svodi na isto.
Razmislite malo...

Jegulja

pre 14 godina

Poljoprivrednici, sad vam je trenutak da blokirate sve zivo i nezivo i "otvorite" trziste. U suprotnom, vi cete se pretvoriti u proletere, hranu ce uvoziti isti ti koji sada drze monopole i koji uz svesrdnu pomoc drzave rade na projektu ubijanja srpske poljoprivrede. Ako se ovakva sizofrena politika vlade nastavi bicemo u situaciji da ce Srbija hranu uvoziti i to preko istih ovih koji sada drze monopol kad je otkup u pitanju. Ne znam kako funkcionise EU po ovom pitanju ali se plasim da bi se moglo dogoditi da se smanjeni obim poljoprivredne proizvodnje (ne kome neko uporno i namerno radi) uzme u obzir prilikom odredjivanja kvota za poljoprivrednu proizvodnju na koju Srbija ima pravo. Poljoprivrednici imaju potencijal da se suprostave ovima jer ne postoji sila koja moze da vas spreci sirom cele Srbije. ovo sta rade sa mlekom, malinama, psenicom itd. to je kriminal. Imate potencijal, imate kriticnu masu, ako se ne izborite sami ste krivi!!!

Andrija

pre 14 godina

Mislim da bi i ostali gradjani mogli izaci u blokade. Za cenu zita od 8-9din po kilogramu napravi se 500-600grama brasna (zavisno od kvaliteta). U jednu veknu stave 300 grama brasna tako da za kilogram psenice od 9din naprave 2 vekne hleba=80din. Odbijte tu 20-30% na troskove energije, radnika, porez...drugim recima ako ce ostati takva cena psenice trazite da hleb bude 25din! Ili posteno platite nesretne seljake kao sto i zasluzuju!!! Sramota.

Milan

pre 14 godina

Ne traze poljoprivrednici nikakvo izmisljanje tople vode, vec samo to da i u Srbiji prema poljoprivredi pocne da se vodi ista politika kao i u zemljama Evropske Unije.
Ja se potpuno slazem sa cinjenicom da cenu poljoprivrednih proizvoda odredjuje svetsko trziste, ali zasto je onda otkupna cena svih poljoprivrednih proizvoda niza za 20-30% od otkupnih cena istih proizvoda u zemljama iz naseg okruzenja, a subvencije tek da ne pominjem.
Ako srpski seljak treba nesto da promeni u svom dosadasnjem zivotu, to je da postane najveca pristalica ulaska Srbije u EU. Jedino ce se na taj nacin osloboditi monopola srpskih tajkuna i doci u mogucnost da svoju robu izvozi direktno u zemlje zapadne Evrope.
Svi oni koji pricaju protiv Evropske Unije rade u interesu tajkuna kojima odgovara zatvoreno trziste zbog monopola i koji upropastise i prezaduzise drzavu u svim sektorima.

Mirko

pre 14 godina

Bas me zanima kao ove ljude nije sramota da rade to sto rade? Kako nije sramota i malinare i ove sto proizvode visnje? Kako nije sramota i radnike koji protestvuju? Pa u ovoj drzavi je sve u redu. Tece med i mleko. Ako meni ne verujete pitajte Tadica, Cvetkovica, Dinkica, Djelica, Milosavljevica i druge. Cak je toliko dobro da nema razloga ni za nove izbore. Samo da ne misle da smo glupi, znamo mi kome je dobro a kome ne.

spasenija

pre 14 godina

Rasla sam i u gradu i u selu. Zivim sada u selu i radim. Cini mi se da dobro poznajem selo, seljake i probleme. Seljak je navikao da radi. Ume nas seljak da radi i na selu ne moze da se zivi ako se ne radi. Stoji ona narodna - selo hvali, a u gradu zivi... Seljak se vazda dovijao da doskoci raznim zelenasima, birokratiji pa i drzavi. Ako ne moze da se odupre visoj sili kise kad joj vreme nije, suse ili grada, on moze da se bori protiv onih koji njegov hleb jedu, a "na kaldrmi uzivaju u karucama". Seljak zna od cega zivi i njegova je puka realnost - zemlja, ruke, pamet, seme, pa - opleti.
No, nazalost, mi imamo otudjena ministarstva i otudjene ministre. Mogu ministar i njegovi saradnici biti skolovani, biti i dipl agronomi, ako nije zario svoje ruke u zemlju, ako nije gledao u nebo i treperio nad mogucom provalom oblaka, ako nije jurio za stokom i jeo seljacki hleb, zajedno sa seljacima, nego iz svojih kula u velegradu, sa svojih papira i sa kompa, donosio odluke, onda je on otudjen. Onda je ministrastvo za poljoprivredu gomila ljudi koji se bave onim sto ne poznaju i sto ne vole. Vazna je plata, polozaj, do posla savetnika, strucnjaka, itd., se dolazi vezom ili eto, skolovan covek pa ce on to uspeti, partijski covek, pa mu sleduje ta funkcija... To je pogubno za poljoprivredu, za seljaka, za zemlju Srbiju. Selo nam propada. Tacno, ko pobegne u grad iz sela - uspeo je. U gradu tumaraju gomile radnika bez posla, gomile mladih koji nakon skole, obicno srednje, ne znaju sta ce sa sobom. U selo idu osobenjaci da zive i rade, penzioneri da se napokon odmore i nadisu svezeg zraka a i da ponesto baste urade, jer je penzija mala. I niko vise.
I kada nam dobro rodi - baca se, propada, seljak se ponizava niskim otkupnim cenama ili naprosto vara ugovorima koji prvo vrede pa posle ne vrede. Nije seljaku do blokada puteva, do strajkova. Za njega je to cisti gubitak. Za njega je u po radne sezone gubitak i da na pijaci provede dan prodajuci ono sto mu je rodilo u basti, na njivi.
Nemamo pameti ni za lek. Imamo otudjenu i nabudzenu vlast, imamo seljaka koji brine, nada se i vezan je za svoju zemlju, imamo radnike bez posla i fabrika, imamo tajkune koji... E, pa od muke, nemoci i otpora, o njima ne mogu ni da mislim... No, Srbija je zemlja seljaka i bice to. Bez predrasuda molim: selo ima uma, bistrine, duha i nauma, koji su vestina i univerzalija zivota.
Zalosno i steta sto je ovako kako jeste. No, kada se dosegne dno, krenuce i podizanje sa dna...

Olaf Magnuson

pre 14 godina

Puna podrska protestu poljoprivrednih proizvodjaca! Samo bih im predlozio prosirenje zahteva na hitnu SMENU aktuelnog "gospodina" "ministra" poljoprivrede kao i izmenu propisa koja bi omogucila potpuno razbijanje monopola i liberalizaciju trzista hrane (da se izvozom moze individualno baviti svaka organizacija, zemljoradnicka zadruga, svaki individualni proizvodjac koji ima tehnicke preduslove ispunjene, a ne monopolska mafija kao do sada). Ljudi, vazno je shvatiti da je poljoprivreda najvaznija grana privrede celog kontinenta, a kamo li Srbije. Farmeri su u npr. Holandiji najveca gospoda jer su, kao posednici zemlje, najbogatiji - a u Srbiji?! Samo napred, paori, razbijte monopolsku bandu!

Strasno, strasno!!!

pre 14 godina

E, gospodo, izgleda da smo dobili tacno ono STO UOPSTE NISMO TRAZILI 5. OKTOBRA!!! Dosli divlji i oterali pitome. Mislim na ono vreme kada smo svi ziveli u onoj bajkovitoj Jugoslaviji, toliko lepoj i dobrocudnoj, da evo i danas nakon dvedesetak godina neki nikogovici groznicavo traze razloge kako bi je satanizovali. Ali, gospodo, ovde nikome vrane jos nisu popile pamet. Secamo se svega.
Dakle, poljoprivrednici, zito za svoju kucu cuvajte za godinu - dve, ostalo likvidirajte kako znate i umete, na drzavu ne cekajte. Kad jednom svi stvarno ostanemo bukvalno gladni, seticemo se od koga zavisimo i hocemo li postovati nase paore, jednom, konacno!

marko

pre 14 godina

steta je da neko ko u srbiji cuva i koji je cuvao socijalni mir, i 90-tih i danas, seljak je li, bude tako ponizavan i iskoristavan; trziste je ove godine prepuno zita i zito ce biti jeftinije otkupljivano; jednostavno; to sto je seljak ulozio u zemlju, masine, svoj rad ne racunati, to sto su kise, u pomoravlju unstile deo roda, rizik; taj rizik je i u nemackoj, austriji, italiji...od drzave subvencioniran, pokriven; prosla letina je bila dobra, ovogodisnja je losija, u ambarima se zito ne ostavlja vise od 2 godine, sta ce biti sledece godine? treba se posejati ne samo za narednu vec i za onu drugu... vecina zeli u eu, ali takvo ponizavanje seljaka, takva razlika selo-grad, pa jos kada mi neko odbrusi seljaku jedan! samo srbija ima takav mentalitet! to sto se partijski drugovi bogate na seljakim ledjima, serviraju namirnice po miskovicevim i ostalim prodavnicama, steta je.

Marko

pre 14 godina

Prosto je za ne poverovati da je kod nas situacija u poljoprivredi iz godine u godinu sve gora, seljak sve ugrozeniji, gospoda monopolisti sve mocniji, a svaka Vlada se kune da ce resiti probleme u poljoprivredi i kako je to nasa strateska grana. Ove godine vidimo kako seljaku placaju psenicu, mleko, maline, da su doneli novi zakon o rakiji koji unistava individualnog proizvodjaca...Na kraju covek mora da se zapita kako je moguce da jedna zemlja bude vodjena toliko vremena bez zdravog razuma i kako jedna zemlja koja unistava sve svoje vredno moze uopste da prezivi, i da li ce uopste da prezivi...

Gale

pre 14 godina

ja placam hleb 40 dinara. Ne razumem tu ljutnju na ljude iz grada ko da su oni krivi sto je cena psenice niska, a placamo hleb skupo (naravno kad se uzme u obzir cena psenice).