Ponedeljak, 02.03.2009.

12:53

Subvencionisanje stanogradnje?

Ministar Milutin Mrkonjić najavljuje mogućnost da država obezbedi subvencionisane kredite za stanogradnju, kako bi cena bila 500 do 600 evra po kvadratu.

Izvor: Tanjug

Default images

Država bi time omogućila građanima Srbije da po veoma povoljnim uslovima reše stambeni problem. Prema rečima ministra za infrastrukturu, cena kvadratnog metra tih stanova ne bi trebalo da bude veća od 500 do 600 evra.

Vlada, u okviru mera za prevazilaženje svetske ekonomske krize, razmišlja da obezbedi subvencionisane kredite za stanogradnju. Sada se u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje istražuje jedan od modela koji bi bio prihvaćen, izjavio je Mrkonjić Tanjugu.

"Stručnjaci tvrde da je to realna cena, koja stvara mogućnost našim građanima da deo para daju za učešće a da deo dobiju kroz kredite", kazao je Mrkonjić. On tvrdi da je Srbiji sada potrebno 150.000 stanova, od kojih dve trećine samo u Beogradu.

Važno je da oni budu po realnoj ceni, što je, prema rečima Mrkonjića, moguće s obzirom na to da naše građevinske firme proizvode sav neophodan materijal za gradnju.

"Sada se razrađuje model kako će banke ući u kredite i subvencionisanje tih projekata, ali ideja ostaje na snazi i verujem da ćemo vrlo brzo to rešiti", rekao je Mrkonjić.

Naše građevinarstvo treba da ima veliku šansu i ono u ovoj situaciji može da pomogne da se "slomi recesija", smatra on.

"Naša preduzeća da se uključe u velike projekte"

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je da bi strane firme, ukoliko žele da konkurišu za građevinske poslove u našoj zemlji, ubuduće trebalo da uzimaju domaća preduzeća za partnere, a ne za podizvođače, kao što je to bilo do sada.

"Mi smo već predložili da se u Zakonu o planiranju i izgradnji ubaci takva izmena, što će garantovati našim preduzećima da se uključe u izgradnju velikih projekata, kao što je izgradnja putnog i železničkog Koridora 10", rekao je Mrkonjić u intervjuu Tanjugu.

To će, prema njegovim rečima, omogućiti da domaće građevinske firme, poput "Mostogradnje", preduzeća "Ivan Milutinović"-PIM i drugih, ne budu uposleni kao podizvođači, već kao ravnopravni partneri, koji će uposliti sve svoje kapacitete.

Država bi pre toga morala da stvori uslove da naše firme dobiju te poslove u našoj zemlji, s obzirom na to da većina njih nije sada u mogućnosti da konkuriše na međunarodnim tenderima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: