Ponedeljak, 17.11.2008.

01:33

Bramerc u poseti Beogradu

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc krajem nedelje šalje izveštaj o saradnji Srbije sa ovom institucijom Savetu bezbednosti UN, saznaje B92.

Izvor: B92, Beta

Default images

Bramerc, koji je u dvodnevnoj poseti Beogradu, izvestiće sredinom decembra i zvaničnike Evropske unije o saradnji Srbije sa Tribunalom. Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je od Bramerca zatražio pomoć u istrazi o sudbini oko 300 Srba koji su završili u logorima na severu Albanije gde su nekima od njih izvađeni vitalni organi.

Na sastancima sa koordinatorima akcionog tima Rasimom Ljajićem i Vladimirom Vukčevićem, kao i sa šefom BIA Sašom Vukadinovićem i operativcima akcionog tima, Bramerc je razgovarao o dosadašnjim akcijama u potrazi za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

Tokom višečasovnih razgovora ponovljeno je da je saradnja Srbije i Tužilaštva poboljšana, ali da ocena da je ona potpuna ne može biti data dok u Hag ne budu izručeni Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Tužilac Bramerc obavestio je zvaničnike Srbije da će do kraja nedelje Savetu bezbednosti uputiti redovni, polugodišnji izveštaj koji uključuje i ocenu saradnje Srbije, a da će sredinom decembra i zvaničnike EU obavestiti o nivou saradnje sa Beogradom.

EU, naročito Holandija, insistira da je puna saradnja sa Tribunalom uslov za deblokadu Trgovinskog sporazuma za Srbijom.

Direktor kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignatović izjavio je posle razgovora s Bramercom da očekuje "konkretan i balansiran" izveštaj o saradnji Beograda sa Tribunalom, koji će "odslikati pravo stanje u ovom trenutku".

"Saradnja nikad nije bila bolja i očekujem da se to vidi u izveštaju koji će oslikati pravo stanje u ovom trenutku. Očekujem, takođe, da taj izveštaj bude vrlo balansiran i mnogo konkretniji od onog u junu", ocenio je Ignjatović.

Bramerc se sastao sa Rasimom Ljajićem, predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom, a nakon toga je posetio Kancelariju za saradnju sa Tribunalom i razgovarao sa tužiocem Vladimirom Vukčevićem.

Za drugi dan posete Beogradu predviđeni su sastanci sa državnim zvaničnicima, predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem.

Bramerc je, takođe, ostao dosledan svojim ranijim posetama, pa tako ni ovoga puta neće davati izjave medijima.

Bramerc je pred dolazak u Beograd izjavio da je uveren “u rešenost ljudi u Beogradu i Hagu da privedu pravdi preostale begunce i da ne može da prihvati mogućnost da bi Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću moglo biti dozvoljeno da izmaknu pravdi”.

On je pohvalio napore srpskog tužilaštva za ratne zločine i naveo “poštovanje prema poslu koji sa svojim timom obavlja tužilac Vukčević”.

Vukčević optimista

Koordinator Akcionog tima za saradnju sa Haškim tribunalom Vladimir Vukčević kaže za B92 da je saradnja sa Tribunalom potpuna i da očekuje da haški tužilac to konstatuje u decembraskom izveštaju Savetu bezbednosti.

Vukčević je uoči sastanka sa Bramercom rekao da je optimista iako Mladić nije u Hagu. Tužilaštvo Haškog tribunala ima uvid u rad Akcionog tima, pa i u sve što se preduzima kako bi se preostala dvojica haških begunaca Ratko Mladić i Goran Hadžić našli pred Haškim tribunalom, kaže Vukčević.
Vukèeviæ (arhiva, Fonet)
“Pre svega, Serž Bramerc i Haško tužilaštvo imaju svekodnevni uvid šta mi radimo. On sve zna. Zna da mi činimo sve da se posao završi. Kada kažem 'mi', mislim na Akcioni tim i sve službe koje to odrađuju", kaže on.

"Sada je jasno svakome da postoji nesumnjiva politička volja da se to završi. Ja očekujem da Serž Bramerc, kao glavni izaslanik Saveta bezbednosti UN, u svom izveštaju to konstatuje i to je samo po sebi pozitivno”, rekao je on.

Tužilac za ratne zločine i koordinator Akcionog tima, ipak, podseća da je jedino što Haški tribinal, ali i Evropsku uniju, interesuje jeste Mladić u Hagu.

On navodi da mu je tokom nedavnog sastanka holandski ambasador ponovio da ta zemlja jednostavno neće dati saglasnot Srbiji za put ka Evropi sve dok Mladić ne bude izveden pred sud.

Ipak, Vukčević ne očekuje da Serž Bramerc u izveštaju konstatuje da je saradnja Srbije potpuna. “Ja sam optimista jer ne vidim način da kaže da naša saradnja nije potpuna", rekao je on.

"Ona je potpuna i samo treba da konstatuje da je potpuna samo nema rezultata i ne može da se negira naš rad i naš trud”, kaže on.

Ljajić pesimista

Sa druge strane, Rasim Ljajić rekao je u Utisku nedelje B92 da tužilac Bramerc neće pozitivno oceniti saradnju Srbije jer Ratko Mladić nije u Hagu.

Ipak, on je dodao da izveštaj neće biti ni potpuno negativan s obzirom na to da je reč o oceni za proteklih šest meseci, kada je Srbija uhapsila Radovana Karadžića i ostvarila potpunu saradnju u svim ostalim domenima.

On je ocenio da zemlja nikada nije bolje stajala po pitanju saradnje s Haškim tribunalom.

“Bramerc verovatno neće dati pozitivnu ocenu. Znači, podižu se očekivanja od ove posete. Ona neće doneti ništa posebno jer Mladić nije u Hagu. To svi vidimo. Znamo da se to neće dogoditi ni danas, ni sutra, verovatno ni prekosutra, ni narednih dana”, kaže Ljajić.
Rasim Ljajiæ (Tanjug, arhiva)
“Nemamo nikakav trag koji vodi do Mladića, jedino da se nekakvo čudo dogodi. On se skrivao u Srbiji sve do 2006. godine, to je evidentno. Mi nemamo podatke od prve polovine 2006. godine do danas", kaže on.

"Ali, na osnovu toga, jasno može neko da pretpostavi da se verovatno skriva u Srbiji. U ovom trenutku ne postoji čovek koji može da kaže: Mladić je u Srbiji ili - Mladić nije u Srbiji”, smatra on.

Serž Bramerc u decembru podnosi redovni šestomesečni izveštaj UN, a od njegove ocene kako Srbija sarađuje s Hagom zavisi odluka EU o primeni Prelaznog sporazuma i početka ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Međutim, toga nema bez izručenja Mladića, kaže Rasim Ljajić. “Bez Mladića u Hagu, Holandija će stopirati naše pridruživanje EU i to nam je rečeno pre dva dana od strane holandskih zvaničnika", kaže on.

"Međunarodnu zajednicu više ne zanimaju naši napori, naše akcije, naše vežbe, naše aktivnosti. Njih to više ne zanima. Njih zanima konkretan rezultat, jer smo mi pokazali spremnost i političku volju“, kaže on.

“Posle hapšenja Karadžića niko više ne postavlja pitanje da li Srbija hoće da ispuni ove obaveze ili neće", kaže on.

"Čak ni Holanđani ne postavljaju to kao potpitanje, nego Holanđani kažu: 'Jedino ćete izvršiti obaveze ukoliko ste pod konstantnim pritiskom i mi želimo na vas da vršimo pritisak da vi Mladića što pre izručite Tribunalu'“, objašnjava Ljajić.

On navodi da ipak izveštaj haškog tužioca neće moći da bude negativan jer je Srbija uhapsila i izručila Radovana Karadžića i u potpunosti je sarađivala u dostavljanju dokumenata i pristupu arhivama.

Zapostavljeni Hadžić

Poslednja akcija usmerena na pronalaženje Mladića, za koju je javnost saznala, bila je pre nedelju dana u Valjevu.

Policija je pretresala fabriku i prodičnu kuću Vidoja Vujića, sumnjajući da ovaj privrednik finansijski pomaže skrivanje najtraženijeg haškog begunca.

O drugom beguncu Goranu Hadžiću se manje priča i u Srbiji, ali i u razgovorima sa međunarodnom zajednicom.

Podsetimo, protiv Hadžića je u julu 2004. godine podignuta optužnica. Tri dana pre nego što je objavljena, 16. jula, Hadžić je pobegao iz svoje kuće u Novom Sadu i još uvek je u bekstvu.

Tužilaštvo tribunala optužilo je srpske vlasti da su upozorile Hadžića da će uskoro biti uhapšen, ali do danas te optužbe nisu rasvetljene niti se zna da li je i ko to učinio.

Prema navodima nadležnih, do septembra te godine postojali su kontakti sa porodicom jer je Hadžić navodno nameravao da se preda ali od tada nema nikakvih informacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: