Sreda, 16.07.2008.

00:35

Saradnja ZES-LDP na putu ka EU

Poslanički klubovi ZES-a i Liberalno-demokratske partije dogovorili su se da zajednički rade na nastavku evropskih integracija.

Izvor: B92

Default images

Poslanički klubovi ovih dveju stranaka najavljuju da će zajednički delovati u Skupštini Srbije pri donošenju zakona i uspostavljanju evropskih standarda u Srbiji. Lista Za evropsku Srbiju i LDP partnerstvo vide kroz donošenje zakona u Skupštini iz više oblasti kojima se uspostavljaju pravna država i vladavina prava, kao i evropski standardi u svim oblastima.

To znači, pre svega, usvajanje seta zakona iz oblasti pravosuđa, opšteg antidiskriminacinog zakona, kao i Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Iako je LDP u kampanji iznosio veoma oštre stavove o DS-u i predsedniku Tadiću, ovu saradnju ne najavljuju kao stranačko pomirenje, već kao državni interes.

"Ne bi se tu moglo reći da je i bilo nekih svađa do sada pa da bi došlo do pomirenja. Pustimo te velike reči nekom drugome. Ovo je, jednostavno, nešto što je osnovni interes Srbije, a to je usvajanje ovih zakona. Ja samo mogu da kažem da je nama izuzetno drago da smo uspeli da prevaziđemo te neke međupartijske nesuglasice i da radimo na nekom zajedničkom poslu, bez obzira ko je u vlasti, ko je u opoziciji“, kaže Ivan Andrić, poslanik LDP-a. Uprkos suprotnim stavovima o Kosovu, u Demokratskoj stranci ne isključuju mogućnost da će LDP potpuno podržavati politiku Vlade Srbije.

"Građane manje interesuje, da kažem, u neku ruku, ideologija, više ih interesuje da napokon počne da se radi. Imali smo veliki broj izbora u proteklih 18 meseci. Mislim da su građani malo umorni od svega toga i sad bi stvarno želeli da se političari izvole dogovoriti i da stvarno počnu da rade“, smatra funkcioner DS-a Božidar Đelić.

Novinar nedeljnika NIN Dragan Bujošević kaže da je logično partnerstvo ovih patija i da dogovor ide na ruku i jednima i drugima.

"Za LDP je to, pre svega, recimo, neka vrsta socijalizacije, neka vrsta potvrde da LDP može da bude prihvatljiv na političkoj sceni Srbije. Sa druge strane, Tadiću koristi da bi pokazao i socijalistima i G17 da tu postoji i neki treći igrač, da ih disciplinuje i da njihovi apetiti ne budu preveliki“, smatra Bujošević.

On navodi da ovim sporazumom LDP pokazuje da ima jasnu politiku, odnosno da želi da uradi ono što je važno za demokratizaciju društva i izgradnju institucija u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

22 h

Podeli: