Sreda, 02.07.2008.

00:24

Moguća arbitraža o koncesiji?

Član Saveta za borbu protiv korupcije Milić Milovanović rekao da će država snositi finansijske posledice, koja god odluka bude doneta o koncesiji za autoput Horgoš-Požega.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Postavljanje novih uslova Dojče Banke u vezi sa koncesijom na autoput Horgoš-Požega, po najavama Mlađana Dinkića, moglo bi dovesti do raskida ovog ugovora. Član saveta za borbu protiv korupcije Milić Milovanović rekao je u Poligrafu B92 da, ukoliko se to desi, može doći do međunarodne arbitraže, što bi verovatno išlo na štetu Republike Srbije.

On je kazao da ugovor nije dobar i da je Savet pisao Vladi o štetnosti koncesije pre njenog potpisivanja, ali da su se oni oglušili o njihova upozorenja.

“U ovom trenutku se ne zna šta je veća šteta, da li da se raskine ili da se nastavi. U svakom slučaju, biće skupo i jedno i drugo. Nemam elemente da kažem da li je bolji jedan ili drugi put”, rekao je Milovanović.

Ipak, još uvek nije jasno zašto država potencira izgradnju autoputa koji nije primarni nacionalni projekat.

Po rečima Milovanovića, to bi trebalo da bude Koridor 10 jer ga je i Evropska unija postavila kao strateški važan cilj. On je rekao da bi izgradnja tog koridora imala višestruki uticaj na razvoj privrede i interesna ulaganja EU.

Milovanović podseća na još neke sporne privatizacije i prodaje, kao što je Luka Beograd, napominjući da je grad već pokrenuo projekat njenog izmeštanja na drugu lokaciju.

On se osvrnuo i na prodaju NIS-a i napominje da neka preduzeća imaju negativan kapital, poput RTB Bora, i da ih je teško prodati, ali da NIS donosi profit. Prema njegovim rečima, ugovor o prodaji NIS-a štetan je po državu i zato ga ne treba ratifikovati u Skupštini.

Šabić: Objaviti ugovor u celosti

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je Tanjugu da ostaje pri stanovištu da Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa "Horgoš-Požega" treba u celosti objaviti sa sve aneksima ugovora, dodajući da javnost mora da zna sve detalje kada su u pitanju tako veliki projekti.

"Ja i danas smatram da se takvi javni poslovi ne mogu kriti od javnosti. Kad neko raspolaže nečim što je javno dobro i što je vredno stotine miliona evra, to mora da se radi pred očima javnosti. Da je tada učinjeno onako kako smo naložili, problemi bi bili manji", naveo je Šabić.

Na konstataciju da se već u javnosti spekuliše da su pomenutih devet kriterijuma koji su postavljeni od strane Dojče banke kao uslovi za zaokruživanje finansijske konstrukcije već postojali u ugovoru, Šabić je rekao da "ako se to ispostavi da je tačno onda je to skandalozno".

"Ako je to što se nudi već postojalo u ugovoru a bilo prikriveno od očiju javnosti, mislim da je to skandalozno i teško mogu da poverujem u to", rekao je Šabić.

On je dodao i da nikakvu novu inicijativu tim povodom neće preuzimati jer je još pre nekoliko meseci doneo rešenje kojim se traži da se taj dokument učini dostupnim javnosti.

"To rešenje Ministarstvo za infrastrukturu iako je bilo u obavezi nije sprovelo, već je suprotno od toga podneta tužba Vrhovnom sudu protiv mog rešenja, a Vrhovni sud je tu tužbu odbacio", rekao je Šabić.

Prema njegovim rečima, ovako sada se otvaraju neka nova pitanja jer se koncesionar pojavljuje sa potencijalnim predlozima koji ostupaju od ugovora, za koji se pričalo da je perfektan.

"Ja sam već izdao rešenje kojim se nalaže objavljivanje tog ugovora, a Vlada Srbije je bila dužna da obezbedi nalog povereništva. U Zakonu izričito piše da u slučaju potrebe Vlada obezbeđuje izvršenje rešenja", podsetio je Šabić i dodao da Vlada tada nije naložila nadležnim ministarstvima da objave taj dokument.

Ugovor o koncesiji za izgradnju potpisan je u aprilu prošle godine sa konzorcijumom firmi "Alpina" i "Por", sa rokom trajanja od 25 godina, a u međuvremenu je taj konzorcijum zatražio da se koncesija produži na 30 godina i da se oslobodi od koncesione naknade za vreme gradnje.

Projekat izgradnje autoputa Horgoš-Požega vredan je oko 1,5 milijardu evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

13 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

8 h

Podeli: