Sreda, 01.06.2005.

14:37

Novi sukob premijer-predsednik

Odbijanje predsednika Srbije da potpiše još jedan zakon usvojen u Skupštini, otvorio je novi sukob između predsednika i premijera.

Izvor: B92

Default images

Sporni Zakon o radu otvorio je pitanje da li je ili ko je prekršio Ustav, pisci zakona ili predsednik Srbije. Predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić, gostujući u "Kažiprstu" Radija B92, izjavio je da je pravno nekorektna ocena ministra Zorana Lončara da će predsednik Srbije prekršiti Ustav ukoliko Ustavni sud odbije Tadićevu inicijativu za ocenu Zakona o Vladi.

Lončar je juče pozvao Tadića da ponovo ne potpiše taj akt kada ga Skupština usvoji po drugi put, i time prekrši Ustav. 

"Ne može ni predsednik Republike, niti bilo ko drugi ko je pokrenuo postupak pred Ustavnim sudom, pa je Ustavni sud odbio tu inicijativu, zbog toga ni na koji način odgovarati, bar ne u čisto pravnom smislu. Pravo je predsednika da pokrene postupak pred Ustavnim sudom, ali ako sud ne prihvati njegove predloge, to ne znači da je predsednik prekršio Ustav, jer on je koristio svoje ustavno pravo", objašnjava Vučetić.

Vučetić kaže da proceduru za smenu predsednika može da pokrene dve trećine poslanika, kad god zaključi da je Ustav prekršen. "Skupština ne mora da tumači Ustav, već samo može da pokrene proceduru", kaže predsednik Ustavnog suda: "Ja mislim da je ovde reč više o jednoj političkoj borbi i o tome da se ova prilika iskoristi za ubiranje ovakvih ili onakvih političkih poena."

Slobodan Vučetić u "Kažiprstu", međutim, nije mogao da kaže da li je bilo koji član Zakona o Vladi u suprotnosti sa Ustavom. O tome će se, kaže Vučetić, Ustavni sud izjasniti posle vrlo pažljivih analiza i konsultacija.

Predsednik Ustavnog suda je upozorio da sud do kraja meseca ostaje bez još jednog sudije. To bi bio treći sudija koji nedostaje Ustavnom sudu od ukupno devet sudija. On navodi da će nastupiti situacija da Ustavni sud neće imati trećinu sudija u trenutku kada se bude izjašnjavao o Zakonu o radu ili Zakonu o Vladi. Vučetić dodaje da je u decembru prošle godine pisao predsedniku Srbije i zamolio ga da izvrši svoju ustavnu obavezu i predloži Skupštini dvojicu sudija. Sada ću, kaže Vučetić, uputiti još jedno pismo Tadiću i tražiću da hitno predloži tri kandidata za sudije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: