Topčider otvoren za javnost

U kasarni na Topčideru otvoren je za javnost podzemni objekat posebne namene "Karaš". Kada je VSO doneo odluku o njegovom otvaranju?

Izvor: B92, Beta

Petak, 11.02.2005.

18:22

Default images

Objekat je do sada nosio oznaku državne tajne, a otvoren je u prisustvu ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića, njegovog zamenika Vukašina Maraša i načelnika Generalštaba general-potpukovnika Dragana Paskaša.

O tom objektu se govorilo u slučaju pogibije dvojice gardista u kasrni na Topčideru, koji su stradali 5. oktobra 2004.

Objekat je otvoren samo za pojedine državne medije, odnosno za RTS. Prvoslav Davinić je rekao da je poseta predstavnika Ministarstva, Vojske i medija tom vojnom objektu organizovana skoro "na prepad":

'Dobili smo saglasnost VSO tokom prepodneva i u saradnji sa načelnikom Generalštaba nismo hteli da se najavimo, već smo stigli pred vrata, upravo zato da bismo mogli da kažemo da nije moglo da dodje ni do kakvih 'pripremnih radnji' i priprema objekta za slučaj skrivanja nekih od haških optuženika", naveo je Davinić.

Ministar je kazao da je VSO juče jednoglasno odlučio o skidanju karaktera državne tajne sa tog jedinstvenog podzemnog objekta, koji može da izdrži i nuklearni napad. Davinić je rekao i da je VSO krajem oktobra prošle godine dozvolio članovima komisije za ispitivanje okolnosti pogibije dvojice gardista da obidju taj podzemni objekat, ali da oni nisu to pravo iskoristili.

Na sajtu Ministarstva odbrane piše da je Vrhovni savet odbrane danas potvrdio svoju odluku o otvravanju objekta. Ipak, kako saznaje B92, danas VSO nije zasedao, a nije poznato ni ko je odlučio da u ovaj obilazak budu pozvani samo državni mediji, VSO ili ministarstvo.
Prema navodima RTS-a, novinarima je "bilo dozvoljeno da zavire u svaki deo tog objekta", čija je izgradnja završena 1971. godine, a namenjen je za slučaj ratne opasnosti.

U "Karaš" se ulazi kroz troje drvenih vrata i potom lavirint hodnika približne dužine jednog kilometra, koji se blago spuštaju u dubinu zemlje. Na tri nivoa razmeštene su radne i boravišne prostorije za predstavnike najviših državnih i vojnih organa, ambulante, kuhinje, toaleti i kupatila. Apartmani u "Karašu", nekada za predsednika SFRJ Josipa Broza Tita i njegovu suprugu Jovanku, i sada su komforni, a do sada su bili namenjeni za predsednike državne zajednice i država članica.

Prema navodima RTS-a, taj objekat korišćen je samo jednom - za vreme NATO bombardovanja 1999. godine, kada je tu boravio i tadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević.

Prelević: Jesu dozvolili ulazak, ali nisu skinuli državnu tajnu

Predsednik nezavisne komisije za ispitivanje pogibije dvojice gardista u Topčideru Božidar Prelević potvrdio je izjavu Prvoslava Davinića da je Komisiji bilo dozvoljeno da obiđe podzemni objekat, ali je kazao da ga članovi Komisije nisu obišli:

"Mi smo tražili da nam daju uzorke DNK materijala od okrivljenih pred Haškim tribunalom, da bismo znali koga uopšte da tražimo, jer bez DNK uzroraka, vi samo turistički možete da obiđete taj objekat. Sa druge strane, kada je skinuta državna tajna i dozvoljen ulaz u objekte, nisu bili oslobođeni državne tajne pukovnik Bojić i pukovnik Ćosić, koji je trebalo da nam pokažu gde su sve izlazi iz tog objekta. Bez njih, nama sam ulazak u tunel ne bi ništa značilo".

Prema njegovim rečima, "državna komisija bi džabe ušla u tunel ako bi ga samo videla, jer je trebalo da skine biološke tragove sa kvaka, kreveta i uporedi ih sa uzorcima DNK lica koja je tražio Hag" kako bi utvrdila da li je neko od njih bio unutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: