Restrukturiranje, privatizacija...

Privatizacija delova velikih preduzeća nije počela, dok je restrukturiranje tek na početku. Vlast to najavljuje za 2005.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 23.01.2005.

10:42

Default images

Predsednik Upravnog odbora Naftne industrije Srbije Miloš Tomić izjavio je da je cilj nedavno usvojenog Predloga programa za restrukturiranje kompanije da se NIS oblikuje kao "profitabilna, likvidna, moćna i konkurentna firma".

"Idejno rešenje polazi od toga da se NIS sastoji iz četiri dela. Jedan će činiti sadašnji 'Naftagas', gde će biti smeštena proizvodnja nafte i gasa, dok će druga linija biti 'gasna' i činiće je NIS-Gas i 'Energogas'", rekao je Tomić za "Dnevnik".

Takođe, predviđeno je da treća kompanija objedini obe rafinerije (Pančevo i Novi Sad) i oba prometnika (NAP i "Jugopetrol"), dok bi u četvrtu grupu ušli hoteli, odmarališta, sportski klubovi i delovi ugostiteljskih objekata u kojima participira NIS.

Prema njegovim rečima, ostaje dilema da li će NIS ostati javno preduzeće ili će postati akcionarsko društvo, i trenutno se proučavaju prednosti i mane obe opcije. "Ukoliko NIS ostane javno preduzeće, prodavale bi se kompletne linije - ako ide 'gasna', onda ide kompletna, ako se prodaju rafinerije onda idu obe, ne može samo jedna. Pri tome bi država zadržala pravo da imenuje organe upravljanja. Druga varijanta je akcionarsko društvo, gde bi svaka kompanija imala svoj akcijski fond i mogućnost dokapitalizacije", objasnio je Tomić.

Dodao je da je programom za 2005. godinu predviđeno smanjenje broja zaposlenih za 1.500 - 1.600 ljudi, kao i da se sve radi u dogovoru sa sindikatima.

Ponovo najave strateškog partnera Zastave

Generalni direktor Grupe "Zastava" Zoran Radojević najavio je da bi do polovine ove godine mogao biti poznat strateški partner kragujevačke fabrike automobila. "U toku su razgovori sa afirmisanim proizvođačima i postoje realne šanse da do polovine 2005. godine dobijemo jasnu situaciju u fabrici o strateškom partneru", kazao je on za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, trenutno se vodi više razgovora sa mogućim partnerima tako da je ta fabrika mnogo bliža rešenju svog statusa nego što je to bila početkom prošle godine. Radojević je naglasio da je prelomni trenutak za budućnost Fabrike automobila bio je vraćanje duga "Fijatu". "Dugovanja 'Fijatu' predstavljala su najveći teret u dosadašnjem procesu privatizacije fabrike", naglasio je on.
Fabrika Zastava (Danas)
Radojević je kazao i da su u procesu iznalaženja strateškog partnera uključeni Vlada Srbije, a posebno ministar privrede Predrag Bubalo, Agencija za privatizaciju, kao i menandžment "Zastave". "Krajem 2005. godine ističe vladin program subvencioniranja proizvodnje vozila, a to znači da u ovoj godini moramo da imamo jasan program privatizacije fabrike", naglasio je Radojević, dodajući da je "to najteže obaviti".

On je rekao da se u razgovorima o privatizaciji fabrike ne razgovara o socijalnim programima, već o stvaranju mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta, ističući da sve dok se ne definiše strateški partner Fabrike automobila neće se ići na tendersku prodaju preduzeća. "Na osnovu opredeljenja Vlade Srbije da domaća auto industrija treba da opstane, što treba da se realizuje kroz proces privatizacije fabrike, napravljen je i projekat razvoja fabrike ",  kazao je Radojević.
On je naglasio da se poslovodstvo fabrike angažuje na daljem razvoju fabrike kroz privatizaciju i obezbeđenje većeg broja radnih mesta, dodajući da platforma za razgovore sa mogućim partnerima predviđa masovnije zapošljavanje, a ne otpuštanje radnika.

Radojević je rekao da platformu za razgovore sa inopartnerima predstavlja godišnja proizvodnja od 120.000 i više vozila i cilj je da se vozila proizvedena u fabrici plasiraju i na inostrana tržišta.

Privatizacija fabrike, prema rečima direktora, mora biti sprovedena na takav način i da obezbedi dalji razvoj novog modela i aranžmana u skladu sa potrebama tržišta i razvoja Fabrike automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: