ZAMENA STRANIH VALUTA ZA EVRO OD 1. JANUARA DO 31. MAJA

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2001.

18:00

Default images
Valute 12 evropskih zemalja u utorak ce biti zamenjene jedinstvenom valutom, evrom. Jugosloveni koji imaju u posedu, pre svega marke, mogu da izvrse konverziju u evro, dolar ili svajcarski franak.

Guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic pojasnjava za B92 da ce marka u zemljama Evropske unije biti validno sredstvo placanja do 1.

marta, a gradjani SRJ ne moraju da zure sa zamenom svojih ustedjevina u evro. "Kod nas ce zamena trajati od 3. januara do 31. maja 2002, tako da ima dovoljno vremena. Najpovoljnija konverzija je ako se novac polozi na stedne depozite u neku banaka, jer se u tom slucaju ne placa bilo kakva provizija. Oni koji zele da zamenu izvrse kroz kes placaju proviziju 0,9 odsto. Najnepovoljnija varijanta je menjati marke za dolare ili svajcarske franke jer se onda placa provizija 1,2 odsto, a kada pozelite da odete u neku zemlju EU, gde je snazi evro, placate dodatnu proviziju kada menjate te valute u evro od jos 1,2 odsto", kaze Dinkic.

Od utorka, zvanicna moneta u Crnoj Gori ce biti evro, a od 31. marta jedino platezno sredstvo. Prema procenama "Bundes banke", na teritoriji Jugoslavije nalazi se skoro 9 milijardi maraka. Svi oni koji su godinama stedeli u toj valuti, ukoliko zele da je promene u nacionalnu, morace to da ucine do pocetka marta. "Posle toga, niko vise nece primati marku u razmenu za dinare, ali ce marke sve do 31. maja moci da budu zamenjene za evro, dolar ili svajcarski franak", kaze Dinkic.

Trenutni odnos evra i marke je 1 prema 1,95583.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: