Četvrtak, 25.11.2010.

17:14

Veće plate za administraciju

Vlada Srbije dogovorila se sa sindikatima o povećanju zarada zaposlenih u državnoj upravi sa najnižim primanjima.

Izvor: B92

Default images

Od januara, veće zarade mogu da očekuju svi oni čije su plate manje od 26.000 dinara. Njihova primanja biće veća od 17 do 40 odsto.

Pominje se cifra od milijardu dinara, ali su pitanja B92 ostala bez preciznog ministarskog odgovora koliko će tačno novca trebati za povećanje zarada zaposlenih u državnoj administraciji. Nezvanično, rečeno je da je reč o 400, a možda i 600 miliona preko milijarde.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković je jedino potvrdio da je novac obezbeđen preraspodelom sredstava namenjenih državnoj upravi.

“Kada čujete da je plata nekome 12 ili 16 hiljada dinara onda vam je jasno da su ljudi egzistencijalno ugroženi, i zbog toga je ovaj predlog sindikata i podrška Ministarstva za taj predlog mislim potpuno opravdana”, ocenjuje on.

Povećanje zarada sindikati su tražili još pre dve godine. U Vladi kažu da je sada pravo vreme za veće plate.

Zaposleni u državnim organima Srbije koji zarađuju 12.037 dinara dobiće povišicu od 33,3 odsto pa će njihova plata sada biti 16.049.

Oni koji sada zarađuju 16.049 dobiće povišicu od 40 odsto, pa će njihova primanja od januara iznositi 22.469.

Dok, zaposleni koji primaju platu od 25.999 dinara sada će, uz povećanje od 17 odsto, zarađavati 30.419 dinara.

Predsednik Sindikata uprave Srbije Njegoš Potežica zadovoljan je postignutim dogovorom.

“Pitanja odnosa zarada koja smo do sada imali. Ti odnosi su bili jedan na prema 9, u nekim organizacijama i jedan prema 12, da bi ga mi sada sveli na jedan prema 6, što će u svakom pogledu biti sprovođenje zakona, i da ne budemo u prilici da se zarade isplaćuju ispod minimalnih zarada”, kaže on.

Iako je povećanje zarada bilo najvažnije pitanje za sindikate, kako kažu, pregovori sa Vladom se nastavljaju. Od iduće godine tražiće da se ponovo dodeljuju bonusi i stimulacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

22 h

Podeli: