Utorak, 24.12.2013.

15:57

Opštine južno od Ibra dobile vlast

U četiri opštine na Kosovu i Metohiji južno od Ibra sa većinskim srpskim stanovništvom danas su održane konstitutivne sednice skupština opština.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Na sednicama su novoizabrani gradonačelnici i odbornici verifikovali mandate i položili zakletve.

Konstitutivne sednice skupština opština održane su u Gračanici, Ranilugu, Novom Brdu i Štrpcu.

U Klokotu, kako je Tanjugu izjavio gradonačelnik ove opštine Srećko Spasić, konstitutivna sednica nije održana zbog nedostatka kvoruma, jer nisu došli odbornici Samostalne liberalne stranke i tri albanska odbornika.

Gračanice Branimir Stojanović s liste Građanska inicijativa "Srpska" i odbornici skupštine te opštine položili su danas zakletvu i time stupili na dužnost.

Stojanović je u svom obraćanju zvanicama u Domu kulture u Gračanici rekao da je pred novoizabranim rukovodstvom opštine puno posla i puno izazova.

"Proteklo je previše vremena otkako smo prestali da se nadamo i da verujemo u bolji život u Gračanici. Već godinama sa zebnjom čekamo sutrašnji dan kao da čekamo lošu vest, štedimo i kad retko zaradimo, jer nas je strah da će se rušenje koje smo gledali ponoviti", kazao je Stojanović.

On je rekao da je prvi zadatak novog opštinskog rukovodstva da napravi Zajednicu srpskih opština (ZSO), instituciju koja će po njegovim rečima raditi "za dobrobit svih, a ne protiv bilo koga".

"Da sagradimo društvo u kojem naša osećanja niko neće doživljavati kao provokaciju. Naš zadatak je da zaposlimo ljude, da privučemo one koji žele da ulože novac u nova radna mesta", zaključio je Stojanović.

Konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Gračanica u Domu kulture prisustvovali su svi odbornici, kao i ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

"Ovo je veliki dan za Srbiju i sve građane, jer su od danas gradonačelnici u srpskim opštinama legalni i legitimni predstavnici Srba na Kosovu", rekao je Vulin Tanjugu.

"Novi gradonačelnici u srpskim opštinama su od danas legalni predstavnici Srba za Beograd, za Prištinu i za Brisel", rekao je Vulin, poručujući Albancima da sa Srbima treba da rade i grade zajedničku budućnost .

Vulin je rekao da će odmah po konstituisanju i ostalih skupština pristupiti formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Gračanica prisustvovali su svi gradonačelnici južno od Ibra izuzev gradonačelnika iz Štrpca, kao i zamenik premijera kosovske vlade Slobodan Petrović.

U Partešu konstitutivna sednica biće održana u četvrtak, 26. decembra.

Sednice skupština opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, koje su zakazane za danas, biće odložene na zahtev Vlade Srbije i molbu EU.

Kosovsko ministarstvo administracije i lokalne samouprave u međuvremenu je saopštilo da opštine na severu Kosova nisu ispunile pravne zahteve za održavanje svečanih sednica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: