Subota, 22.02.2014.

21:53

Kijev: Srpski bogoslovi bezbedni

Sveštenstvo u ruskom manastirskom kompleksu u Kijevu, u koji su upali antiruski orijentisani demonstranti, nije ugroženo.

Izvor: RTS

Default images

Antiruski nastrojeni demonstranti upali su u manastirski kompleks Ruske pravoslavne crkve u Kijevu, gde se nalaze i dva srpska bogoslova, državljana BiH, javio je RTS.

Demonstranti u Kijevu su upali u Kijevsko-pečersku lavru, dok se na Trgu nezavisnosti demonstrantima obraćala Julija Timošenko.

Budući da srpska ambasada u Kijevu konzularno zastupa BiH, naš ambasador je u kontaktu sa sveštenstvom i tvrdi da nisu ugroženi, jer demonstranti nisu došli do internata u kojem žive bogoslovi, javlja specijalni izveštač RTS.

Oni su ušli samo u prvi deo lavre, zahtevajući da manastirski kompleks predaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Vode se pregovori o mirnoj predaji lavre.

Ipak, prethodno je u lavri zavladala prilična panika, jer su demonstranti izuzetno antiruski nastrojeni.

Kijevsko-pečerska lavra, jedan od najznačajnijih spomenika pravoslavne vere za Ruse i Ukrajince, sagrađena je za vreme Kijevske Rusije.

Manastir se nalazi na južnim padinama Kijeva u Ukrajini i danas je lavra na listi Uneska i jedna od sedam čuda Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: