Svet 0

17.06.2024.

17:09

U Hanoju se očekuje poseta Putina; Stigle oštre kritike Amerike

Ruski predsednik Vladimir Putin posetiće Hanoj ove nedelje, saopštilo je više zvaničnika, ističući lojalnost Vijetnama pod komunističkim upravljanjem Rusiji i izazivajući kritike iz Sjedinjenih Država.

Izvor: Avaz.ba

U Hanoju se očekuje poseta Putina; Stigle oštre kritike Amerike
Profimedia

Podeli:

Do posete će doći nakon što je Hanoj izbegao ukrajinski mirovni samit u Švajcarskoj tokom vikenda, dok je poslao svog zamenika ministra spoljnih poslova na sastanak BRIKS-a u Rusiju prošle nedelje.

Očekuje se da će se Putin, koji je pre nešto više od mesec dana položio peti put kao šef države, sastati sa novim predsednikom Vijetnama To Lamom i drugim liderima tokom dvodnevne posete Hanoju u sredu i četvrtak, rekli su zvaničnici. SAD, koje su prošle godine poboljšale odnose sa Hanojem i glavni su trgovinski partner Vijetnama, oštro su reagovale.

"Nijedna zemlja ne treba da daje Putinu platformu da promoviše svoj agresorski rat i na drugi način mu dozvoli da legalizuje svoje zločine," rekao je Rojtersu portparol američke ambasade u Hanoju, upitan o uticaju posete na odnose sa Sjedinjenim Državama.

"Ako bude u mogućnosti da slobodno putuje, to bi moglo da normalizuje očigledna ruska kršenja međunarodnog prava," dodao je portparol, misleći na invaziju na Ukrajinu koju je pokrenuo Putin u februaru 2022.

Vijetnamsko ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na zahtev za komentar.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Podeli: