Timošenkova: Uskoro ćemo u EU

Ukrajinska opozicionarka i bivša premijerka Julija Timošenko je poručila da je diktatura pala i najavila da će se kandidovati za predsednika na izborima.

Izvor: B92

Subota, 22.02.2014.

17:38

Default images

Timošenkova je rekla, u prvoj izjavi pošto je puštena na slobodu, da je "diktatura u Ukrajini pala", navodi se na sajtu njene stranke Otadžbina.

"Diktatura je pala ne zahvaljujući političarima ili diplomatama, već zahvaljujući ljudima koji su izašli na ulice, koji su uspeli da zaštite svoje porodice i svoju zemlju", poručila je bivša premijerka u Harkovu, pošto je izašla iz bolnice.

Timošenkova je u Kijev iz Harkova stigla specijalnim letom, nakon čega se odmah obratila demonstrantima koji su je sačekali na Majdanu.

Bivša ukrajinska premijerka izjavila je u Kijevu, pred oko 50.000 ljudi, da će Ukrajina uskoro da uđe u Evropsku uniju, prenela je ruska agencija Itar tass.

"Uverena sam da će Ukrajina uskoro biti članica Evropske unije i to će promeniti sve", rekla je Timošenko po dolasku u Kijev.

Demonstranti su bili euforični, a ona im se obratila u suzama. "Vi ste heroji, vi ste najbolje što ima Ukrajina", uzviknula im je. "Nemojte sada stati!"

"Nisam prepoznala Kijev, sa spaljenim automobilima, barikadama, ali ovo je druga Ukrajina, Ukrajina slobodnih ljudi", rekla je ona. Poručila je da na Majdan, gde su se održavali svi protesti, treba dovesti Viktora Janukoviča.

Timošenkova je rekla i da ogovorni za ubijanja tokom protesta moraju biti kažnjeni.

"Nećemo biti vredni sećanja onih koji su umrli i otvorili nam put ako ne kaznimo one koji su im uzeli živote i tukli studente", rekla je Timošenko u Kijevu.

Ona je, obraćajući se demonstrantima rekla: "Dragi moji, vi ste integralni deo nove Ukrajine".

Ona je, kako prenosi BBC, rekla da je politika "veliki teatar", a da će ona pomoći javnosti da sazna šta se dešava u "bekstejdžu". Takođe je dodala da će ona biti njihov garant u borbi protiv korupcije.

"Vraćam se na posao" poručila je.

Ona se izvinila u ime svih političara "bez obzira kojoj partiji pripadaju", jer kako je rekla oni nisu vredni njih (demonstranata), niti jedne kapi krvi koju su prolili za Ukrajinu.
Foto: Beta/AP
Parlament je danas, po ubrzanom postupku, izglasao oslobađanje Timošenkove. Prethodno je u petak Rada usvojila izmene krivičnih zakona kojima je omogućeno oslobađanje bivše premijerke.

Timošenkova je jedna od najžešćih protivnica Janukoviča i njenog oslobađanja ili puštanje na lečenje u Nemačku bio je jedan od uslova koji je Evropska unija postavila pred decembarsko zasedanje da se nastave evrointegracije Ukrajine.

Posle odluke u decembru da se Timošenko ne pusti iz zatvora, što je značilo i odbijanje da potpiše sporazum s EU, Janukovič je odlučio da učvrsti veze s Rusijom.

Julija Timošenko danas se pojavila u invalidskim kolicima, zbog svog zdravstvenog stanja i problema sa kičmom. Ona je dugo tražila da joj se omogući da ode na lečenje u Nemačku, protiv čega je i ukrajinski parlament glasao u novembru prošle godine. To glasanje je izazvalo nezadovoljstvo proevropskih snaga u zemlji.

Povratak ukrajinske "čelične ledi"

Foto: Beta/AP
Timošenkova, poznata i po specifičnom stilu odevanja i pletenici, za koju joj, prema sopstvenim rečima, treba četiri minuta, dva puta je bila premijer Ukrajine, a na izborima za predsednika, 2010. godine, izgubila je neznatnom razlikom glasova od Janukoviča, koga je parlament danas razvlastio, ali on, kako tvrdi, ostavku neće dati.

Timošenkova je prvi put bila premijer Ukrajine, i to kao prva žena-premijer, od februara do septembra 2005, posle "narandžaste revolucije". Na čelu vlade je bila i od decembra 2007. do marta 2010, dok je jedno vreme bila i zamenica tadašnjeg premijera Viktora Juščenka.

Odmah po oslobađanju, Timošenkova, poznata po oštrim stavovima i rezovima, kao i po proevropskoj orijentaciji, nele agencije, najavila je da će se kandidovati za predsednika na predstojećim izborima.

Tokom poslednjih desetak godina, protiv Julije Timošenko pokrenuta su tri krivična postupka, za nenamensko trošenje budžetskih sredstava, za kupovinu vozila hitne pomoći po "naduvanim" cenama i zbog prekoračenja ovlašćenja prilikom potpisivanja gasnih sporazuma sa Rusijom 2009. godine.

Posle procesa, u većem delu javnosti ocenjenog, političkim i montiranim, Timošenkova je 11. oktobra 2011. osuđena na sedam godina zatvora, zbog, kako je navedeno u presudi, zloupotrebe vlasti.

Timošenkova je rođena 27. novembra 1960. godine u Dnjepropetrovsku, gde je završila Ekonomski fakultet, a u politiku je ušla 1996. godine kada je u svojoj oblasti osvojila rekordnih 92, 3 odsto glasova na izborima za poslanika Vrhovne rade.

Svetskoj javnosti postala je poznata 2004. godine, kao jedan od lidera "narandžaste revolucije", zajedno sa bivšim predsednikom Viktorom Juščenkom. Njena zvonka retorika, kako su je tada opisivali, nadahnjivala je i pokretala hiljade ljudi tokom "narandžaste revolucije" i dovela je tada na vlast. Godine 2005, američki "Tajm" je, predstavljajući novu premijerku naveo, između ostalog, da je ona u vreme vladavine Leonida Kučme u zatvoru provela 42 dana po optužbama za mito, pranje novca, korupciju i zloupotrebu vlasti.

Sve optužbe su na kraju na sudu bile odbačene. Paralelno sa univerzitetskom karijerom, Timošenko je bila i uspešan menadžer, najpre kao vlasnica lanca videoteka, a potom u nacionalnoj industriji gasa.

U tim poslovima je stekla veliko bogatstvo, pri čemu su mediji često špekulisali da njeni poslovi nisu uvek bili legalni.

Predsednica stranke "Otadžbina" je u drugi po redu pritvor, dospela krajem jula 2011. godine posle odbijanja saradnje sa sudom u vezi sa optužbama za zloupotrebu službenog položaja.

Timošenkova je 11. oktobra 2011. godine osuđena na 7. godina zatvora zbog, kako je navedeno u presudi, zloupotrebe vlasti

Timošenkova je tvrdila da je istragu protiv nje i njenih saradnika pokrenuo Janukovič kako bi ućutkao opoziciju i izbacio ih iz izborne trke 2012. i političkog života uopšte.

Proglašavana je i za najlepšu u političkom svetu, a po mišljenju časopisa "Forbs" i za jednu od najmoćnijih žena sveta.

Zapadni zvaničnici kontinuirano su vršili pritisak na vlasti u Kijevu zbog njenog položaja. Timošenkova je 9. maja 2012 prebačena u bolnicu pošto je od 20. aprila započela štrajk glađu protestujući zbog odnosa zatvorskih oosoblja, lekara, ali i vlasti prema njoj.

Masovni protesti u Ukrajini su počeli krajem novembra, a Timošenko je u pisanoj poruci iz zatvora 8. decembra 2013. pozivala okupljene demonstrante na ulicama Kijeva da zahtevaju hitnu Janukovičevu ostavku.

Kada je aktueli lider ukrajinske opozicije Arsenij Jacenjuk 26. januara ove 2014. godine odbio da prekine proteste, iako mu je predsednik Janukovič ponudio premijersku funkciju, insistirao je i na oslobađanju političkih zatvorenika među kojima i bivše premijerke Timošenko.

Kada su, posle gubitka vlasti, počeli procesi protiv Julije Timošenko, njen suprug Oleksander zatražio je azil u Češkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

347 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: