Svet 1

17.06.2024.

17:02

Troškovi za nuklearno naoružanje skočili 13 odsto

Globalna izdvajanja za nuklearno naoružanje porasla su za 13 odsto, na rekordne 91,4 milijarde dolara tokom 2023. godine.

Izvor: Tanjug

Troškovi za nuklearno naoružanje skočili 13 odsto
Shutterstock/zef art

Podeli:

Naime,tako pokazuju podaci organizacije "Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja" (Ican).

Porast ukupne potrošnje najviše je prouzrokovao porast budžeta za odbranu Sjedinjenih Američkih Država, a usled geopolitičkih nesigurnosti koje su izazvali ratovi u Ukrajini i Gazi, prenosi Gardijan.

Prema podacima Icana, sve nuklearne sile su povećale potrošnju na nuklearno naoružanje, a posle SAD sa 51,5 milijardi dolara, najviše je izdvojila Kina i to 11,9 milijardi dolara. Treća po redu je Rusija sa 8,3 milijardi dolara, a prate je Velika Britanija sa 8,1 i Francuska sa 6,1 milijardi dolara.

Ican dodaje da su procene o izdvajanjima Indije, Pakistana i Izraela komplikovane zbog nedostatka transparentnosti.

Jedan od autora istraživanja Suzi Snajder upozorila je da su nuklearne sile "na putu da troše 100 milijardi dolara godišnje na nuklearno oružje" i ukazala da bi taj novac mogao da bude potrošen na okolinu ili socijalne programe.

Globalna izdvajanja za nuklearno naoružanje su u proteklih pet godina porasla za 34 odsto, odnosno 23,2 milijarde dolara. U tom periodu izdvajanje SAD je poraslo za 45 odsto, a Britanije za 43 odsto.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija i Turska sve bliže dogovoru

Ruska državna kompanija "Rosatom" je napredovala u pokušaju izgradnje druge turske nuklearne elektrane, što je najnoviji znak jačanja energetskih veza Ankare sa Moskvom.

17:48

18.7.2024.

1 d

Podeli: