Ponedeljak, 21.06.2010.

23:10

Mešihat zaseda zbog fotomontaže

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji održaće Sveopšti sabor zbog fotomontaže s likom glavnog muftije Muamera Zukorlića u pravoslavnoj svešteničkoj odori.

Izvor: B92

Default images

Ta verska institucija zatražila je i od predsednika Srbije Borisa Tadića da se javno izjasni o pomenutoj fotomontaži.

U radu Sveopštog sabora učestvovaće predstavnici svih organa, ustanova i udruženja islamske zajednice, kao i svi imami i veroučitelji.

U saopštenju Mešihata se navodi da će oni, kao i muftija Zukorlić, podneti krivičnu prijavu radi utvrđivanja odgovornosti nadležnih u dnevnom listu “Blic”, ali i parničnu tužbu radi utvrđivanja simbolične naknade od 100 miliona evra.

Navodi se i da će i svim džamija na teritoriji Islamske zajednice na prvoj narednoj džumi biti pročitan proglas osude ovog čina, koji, kako se kaže u sopštenju, predstavlja presedan u javnom ophođenju medija prema verskim velikodostojnicima.

Mešihat će, na čijem čelu je Muamer Zukorlić, o ovom činu obavestiti sve međunardne islamske organizacije i institucije, kao i ambasade islamskih zemlja u Beogradu. Narodni poslanik Meho Omerović izjavio je da donekle razume reakciju Zukorlića, ali da smatra da je izvinjenje tog lista dovoljno onima čija su nacionalna i verska osećanja povređena.

"Radi dobrih međunacionalnih odnosa, pogotovo jer je reč o Blicu, novinama koje su do sada prednjačile u korektnom odnosu po pitanju poštovanja različitosti, meni koji sam takođe predstavnik tog naroda dovoljno je priznanje greške uz izvinjenje i obećanje da se tako nešto nikad neće ponoviti. Reč je o stvarima koje se ne mere u evrima", naveo je Omerović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: