Utorak, 21.04.2009.

09:37

Dulić o planovima "Luke Beograd"

Čak i ako se izmeni urbanistički plan Beograda, "Luka Beograd" ne može da dobije dozvolu za gradnju bez izmene republičkog plana, kaže ministar Oliver Dulić.

Izvor: B92

Default images

Odlukama republičkih i gradskih institucija o “Luci Beograd”, gradski budžet može biti oštećen za više od dve milijarde evra, otkriva “Insajder”.

Zemljište od oko 200 hektara na području “Luke Beograd” postalo je sporno 2005. kada je to preduzeće kupila, putem preuzimanja akcija od radnika, ali i od države, luksemburška ofšor kompanija “Vorldfin” iza koje su tada stajali Milan Beko i Miroslav Mišković.

Od 2005. do danas,opštinski sud je tri puta vršio uknjižbu, koju je okružni sud, po žalbi “Luke Beograd”, dva puta poništio.

I pored upozorenja Saveta za borbu protiv korupcije, te godine Vlada odlučuje da se promeni generalni urabanistički plan i da to područje ne treba da bude industrijsko već gradsko-građevinsko. Prema toj odluci, vlasnik bi, praktično bez licitacije i zakupa zemljišta, došao do ekskluzivne lokacije.

Međutim, kako je u “Insajderu” izjavio nadležni ministar prostornog planiranja Oliver Dulić, čak i ako gradska skupština usvoji izmene generalnog plana, vlasnici ne mogu da dobiju dozvolu za gradnju.

"Prema postojećem zakonu i planskim dokumentima Grada, a pričamo o planskom dokumentu najvišeg reda - a to je prostorni plan Republike Srbije, na tom mestu se nalazi luka”, ukazao je ministar Dulić.

“Ako neko donese planski dokument nižega reda i kaže da tu ne bude luka, nego bilo šta drugo, onda bi urbanistički inspektor, odnosno ovo ministarsvo (zaštite životne sredine i prostornog planiranja) zatražilo zaštitu zakonitosti pred Ustavnim sudom. To je postupak koji postoji", navodi on.

“Na tom mestu, u postojećem prostornom planu Republike je luka i ne može da bude ništa drugo. Ukoliko neko hoće da gradi tu nešto drugo, onda mora da pokrene postupak da se promeni taj plan”, zaključio je ministar Dulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

22 h

Podeli: