Utorak, 20.11.2012.

07:27

U Srbiji 400.000 dece siromašno

Svetski dan deteta se obeležava, a Srbija ga dočekuje sa blizu 400.000 dece koji žive u siromaštvu. Poražavajući podaci o mališanima žrtvama trgovine ljudima

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Prema podacima koje je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike dostavilo Tanjugu, skoro 400.000 dece prima dečji dodatak, što znači da u takvim porodicama primanja po članu domaćinstva ne prelaze 7.761,33 dinara.

"Ova deca žive u siromaštvu i ove porodice pripadaju socijalno ugroženim", navode u ovom Ministarstvu. Podaci Unicefa pokazuju da skoro 140.000 dece u Srbiji starosti do 13 godina živi u apsolutnom siromaštvu.

Povodom Svetskog dana deteta, skupštinski Odbor za prava deteta posetiće danas dve škole u Novom Sadu i održati sednicu van sedišta Skupštine Srbije.

Članovi odbora posetiće u Školu za osnovno i srednje obrazovanje "Dr Milan Petrović", a zatim i OŠ "Sonja Marinković", gde će se održati i četvrta sednica Odbora na temu "Praksa i izazovi inkluzivnog obrazovanja u Republici Srbiji".

U restoranu Mekdonalds u Bezistanu na Terazijama u Beogradu ova kompanija i Kreativni centar za mentalno nedovoljno razvijene osobe (KEC MNRO) organizovali su konferenciju s temom "Inkluzija osoba sa invaliditetom".

Iz Mekdonaldsa će humanost pokazati izdvajanjem po 10 dinara od svakog "hepi mil" proizvoda prodatog od 14. do 20. novembra, a sredstva prikupljena ovom akcijom biće namenjena Kreativnom centru za mentalno nedovoljno razvijene osobe.

Osobe sa intelektualnim teškoćama posle školovanja ponovo se vraćaju u izolaciju, rečeno je na toj konferenciji.

"Srpske kompanije ne prepoznaju decu sa smetnjama u razvoju i da nema stranih kompanije u Srbiji ne bi bilo ni društveno odgovornog poslovanja", rekla je direktorka KEC MNRO Margareta Kecman.

Prema podacima KEC MNRO, do sada se zaposlilo 130 mladih sa smetnjama u razvoju u kompanijama iz Srbije, od tog broja 40 štićenika radi u McDonalds's restoranima.

Više od 70 mladih sa smetnjama u razvoju o kojima brine KEC MNRO danas se u restoranu "Bezistan" družilo i pevalo sa javnim ličnostima među kojima su bili kompozitor Ivan Tasovac i pevač Bora Đorđević.

Povodom Međunarodnog dana deteta danas će biti organizovana i panel diskusija u Art hotelu na temu "Kako otkloniti tegobe koje muče najmlađe".

Govorilo se ot ome kako bi roditelji trebalo da se ponašaju kada beba dođe kući i gde najčešće greše, šta moderna psihologija kaže o plaču deteta i o tegobama koje ih muče i šta su rezultati poslednjih istraživanja o savremenim roditeljima.

Poražavajući podaci o žrtvama trgovine ljudima

Nevladina organizacija "Astra" saopštila je danas, povodom 20. novembra - Međunarodnog dana dece, da je u Srbiji sve više dece koja zbog siromaštva i narušenih prava neće moći da uživaju u svom danu i da su poražavajući podaci o mališanima koji su žrtve trgovine ljudima.

Broj dece žrtava trgovine ljudima, koji je početkom dvehiljaditih bio mali, u poslednjih pet godina drastično je porastao i kreće se oko 40 odsto, što znači da su od stotinu neidentifikovaniih žrtava - 40 mališani.

"Skoro sve maloletne žrtve (51 od 52 deteta) sa kojima smo radili od 2007. su iz Srbije, a naša zemlja je i najčešća zemlja, destinacije gde se ova deca eksploatišu", navedeno je u saopštenju.

Deca su najčešće žrtve seksualne eksploatacije, iako je često i prinudno prosjačenje i prinudni brak, a ima i slučajeva u kojima su deca bila radno eksploatisana i u kojima je decom trgovano radi usvojenja.

Sve više dece među identifikovanim žrtvama, pak, nije naišlo na adekvatan odgovor nadležnih institucija.

U Srbiji još ne postoji sklonište za žrtve trgovine ljudima koje je prilagođeno deci, niti specijalni programi za oporavak i reintegraciju prilagođeni njihovom uzrastu.

Uz to, u Srbiji nema dovoljno stručnjaka koji su obučeni za rad sa decom žrtvama (pogotovo izvan Beograda i Novog Sada). Zbog toga je "Astra" osnovala mrežu terapeuta, koju čine stručnjaci iz 30 gradova Srbije obučeni za rad sa žrtvama trgovine ljudima.

Od ove godine, pored SOS telefona za žrtve trgovine ljudima, "Astra" vodi i jedinstveni evropski broj za nestalu decu 116000.

Ova linije, između ostalog, namenjena je pružanju pomoći nestaloj deci koja su, posledično, izložena većem riziku da postanu žrtve trgovine ljudima, navedeno je u saopštenju.

Zaštita dece da bude jedan od prioriteta Vlade

Zaštita dece mora da bude jedan od prioriteta Vlade Srbije, saopštile su danas, povodom 20. novembra, Svetskog dana deteta, Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) i međunarodna organizacija "Vorld vižn".

U saopštenju nevladinih organizacija navodi se da su siromaštvo dece, nejednak pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i kvalitetnom obrazovanju, isključenost najsiromašnije dece iz programa socijalne zaštite neki od ključnih problema na čijem rešavanju Vlada mora više da se angažuje.

"Pozivamo Vladu da nastavi reformske procese koji treba da omoguće uključenost i jednake šanse sve dece, kao i neophodne promene u
sistemu obrazovanja, zdravlja i socijalne zaštite koje će osigurati da i deca iz najranjivijih grupa mogu da ostvare svoja prava", navodi se u saopštenju.

Od Vlade se zahteva da spreči urušavanje kvaliteta obrazovnog i zdravstvenog sistema, jer oni mogu da obezbede socijalnu koheziju ili da uvećaju razlike između bogatih i siromašnih.

MODS je predložio da se u narednom periodu sprovedu mere koje će dovesti do smanjenja siromaštva dece, povećanja kvaliteta njihove
zdravstvene zaštite i obrazovanja, zaštite dece od nasilja i obezbeđivanja života u porodici za svu decu.

Prema podacima ovih organizacija, u Srbiji je samo 48 odsto dece upisano u vrtić, pri čemu deca iz bogatijih porodica imaju trostruko veći pristup vrtićima nego deca iz najsiromašnijih porodica.

Troškovi boravka za svu decu koja sada ne pohađaju predškolsko obrazovanje, podrazumevaju ulaganja od najviše 46 miliona evra.

U odnosu na opštu populaciju, pet puta manje dece iz romske populacije pohađa predškolsko obrazovanje dok obavezno osnovno obrazovanje obuhvata 89 odsto mladih Roma. U srednju školu ide 19 odsto Roma u srednjoškolskom uzrastu.

Kada je reč o deci s teškoćama u razvoju, od ukupno 797 dece i mladih koji su bili smešteni u ustanove socijalne zaštite niko nije
pohađao redovnu osnovnu i srednju školu, a samo 19 odsto je pohađalo specijalne škole tokom 2011. godine.


Deca s teškoćama u razvoju se i dalje smeštaju u izolovane ustanove, iako bi trebalo da im bude omogućen život u porodici i zajednici. U skoro 70 odsto slučajeva osnovni razlog dovođenja dece u ustanove je nemogućnost roditelja da odgovore na potrebe deteta.

Oko 30 odsto dece u Srbiji se odgaja isključivo nenasilnim metodama. Međutim, dve trećine dece starosti od dve do 14 godina je iskusilo neku vrstu psihološke agresije ili fizičkog nasilja. NOVI SAD, 20. novembra (Tanjug) - Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović upozorio je danas u Novom Sadu da je u našoj zemlji 140.000 dece, odnosno svako četvrto dete, siromašno i istakao neophodnost poboljšanja uslova i kvaliteta života najmlađih .
Stefanović i članovi skupštinskog Odbora za prava deteta su, povodom Svetskog dana deteta, posetili školu za decu sa posebnim potrebama "Milan Petrović", a u osnovnoj školi "Sonja Marinković" održali su sednicu tog odbora.
Posle razgledanja škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" , jedne od najsavremenijih ustanova te vrste ne samo u zemlji nego i u Evropi, Stefanović je naveo da je ponosan što Srbija ima takvu školu i što na takav način vodi računa o toj deci.
Stefanović, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za prava deteta, istakao je da deca u Srbiji ne smeju da budu u drugom planu, da se uprkos teškoj ekonomskoj situaciji mora naći način da se pomogne najmlađima, kao i da "u tome moramo biti jedinstveni".
"Moramo svakog dana, a ne samo 20. novembra misliti o deci i poboljšanju njihovog položaju u društvu", rekao je Stefanović i pozvao pojedince, privatne kompanije, lokalne samouprave i državne institucije da pomognu deci koja nemaju dovoljno.
Napominjući da se svoj deci mora omogućiti da žive bolje, Stefanović je dodao da se "ne smemo samo boriti protiv siromaštva nego da naš cilj mora biti poboljšanje ukupnog kvaliteta života u Srbiji".
Predsedniku i članovima odbora direktorka škole "Milan Petrović" Slavica Marković predstavila je tu, u mnogo čemu, jedinstvenu ustanovu sa 1.200 učenika i drugih korisnika u čijih 30 objekata radi 380 stručnjaka različitih profila.
U znak sećanja na prvu posetu predsednika Skupštine Srbije i članova odbora toj školi razmenjeni su prigodni pokloni, a učenici su Stefanovića iznenadili i posebnom čestitkom za njegov rođendan.
Na kraju posete Novom Sadu, povodom Svetskog dana deteta, u OŠ "Sonja Marinković" održana je sednica tog skupštinskog odbora o praksi i izazovima inkluzivnog obrazovanja u Srbiji.
To je bila prva sednica Odbora za pravo deteta koja je održana van zdanja Doma Narodne skupštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Podeli: