Subota, 12.03.2011.

00:05

Sindikati prosvete danas o protestu

Sindikati prosvetara koji su u štrajku održaće sednicu na kojoj će jedna od tačaka dnevnog reda biti organizacija najavljenog protesta u Beogradu.

Izvor: B92

Default images

Predstavnici Unije sindikata, Granskog sindikata "Nezavisnost" i Sindikata radnika u prosveti, sastaće se u 11 sati u Beogradu.

Oni od januara štrajkuju održavanjem skraćenih časova i najavili su da će od 25. marta obustaviti rad ako im zbog štrajka budu umanjene zarade.

Predsednik “Nezavisnosti” Tomislav Živanović izjavio je za B92 da je na sednicu pozvan i ministar prosvete Obradović, koji do kasno sinoć nije potvrdio dolazak.

“Ono što je trenutno mogućnost da se desi, to je potpuna obustava rada i izlazak na ulice. U principu će se, na neki način, ići na ovu jednu ili drugu opciju kao odgovor na sve mere represije koju Ministarstvo pokušava da sprovede i to kršeći zakon i terajući direktore i načelnike školskih uprava, koji su najčešće vezani partijskim knjižicama, da ih ubede da kršenjem zakona kazne prosvetne radnike. Ići ćemo do kraja”, poručuje Živanović.

Ministarstvo prosvete je ranije najavilo da će prosvetari koji su nastavili štrajk posle 7. februara biti plaćeni po učinku, što sindikati smatraju nezakonitim.

Podsetimo, tri reprezentativna sindikata započela su štrajk u januaru tražeći povećanje zarada za oko 20 odsto do kraja godine, izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja, potpisivanje kolektivnog ugovora i isplatu jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: