Nedelja, 07.06.2009.

11:37

Završavaju se izbori u EU

Glasanjem u 19 od 27 članica Evropske unije, danas se završavaju četvorodnevni izbori za Evropski parlament.

Izvor: Tanjug

Default images

Izbore, na kojima oko 388 miliona Evropljana sa pravom glasa bira 736 poslanika koji će ih predstavljati u narednih pet godina, prati slaba izlaznost. Na evropskim izborima nije bitna nacionalnost već politička pripadnost.

Buduće poslanike kandiduju stranke zastupljene u nacionalnim parlamentima a broj poslanika zavisi od broja stanovnika.

Ekonomska kriza, visok nivo nezaposlenosti, skandali koji potresaju Vlade posebno Velike Britanije i Italije, neupućenost u rad parlamenta, evroskepticizam koji se iz Poljske i Češke proširio i na druge zemlje, znatno su uticali da izlaznost bude mala.

"Danas je pravi dan za glasanje. U Nemačkoj pada kiša i jednino što možete da uradite je da sedite kod kuće ili brzo odete do svog biračkog mesta i tako doprinesete da izlaznost ovaj put bude veća nego pre pet godina”, rekao je minsitar spoljnih poslova Nemačke, Frank Valter Štajnmajer.

“A sada imamo i više razloga pošto smo videli da se u Briselu i Strazburu donose odluke koje su od velikog značaja za nas lično. Zato uopšte nije istina da je nevažno ko sedi u Evropskom parlamentu i ko nas predstavlja u Evropskoj komisiji”, kazao je on.

Nakon Britanca i Holanđana koji su prvi izašli na birališta 4. juna, odnosno Iraca, Čeha, Slovak, Letonaca Maltežana i Kiprana, birači iz presotalih 19 zemalja unije danas će izabrati svoje predstavnike u evcrospkom parlamentu, jedinoj instituciji Evropkse unije, koja se bira na direktnim izborima i koja ima ovlašćenja da formuliše dve trećine zakona Unije.

“Slabo. Izlaznost je jako slaba, na ovom glasačkom mestu je izašlo tek 20 odsto birača a znam da je na državnom niivou situacija još gora”, kazao je predsednik biračkog mesta, Rikardo di Karlo.

Slaba izlaznost znači i veliku verovatnoću da će svoje mesto u evropskom parlamentu prvi put dobiti i pojedine stranke ekstremne desnice, čiji glasači redovno izlaze na izbore.

Podaci o očekivanom odzivu zato su najniži za 30 godina koliko se održavaju izbori za Evropski paralment.

Birališta će biti otvorena do 20 sati, a prvi rezultati iz cele evrope očekuju se par sati kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: