Petak, 07.04.2006.

11:50

Raspuštena SO Novi Pazar

Vlada Srbije je donela odluku o raspuštanju SO Novi Pazar i obrazovanju privremenih organa. Referendum o Ugljaninu biće 14. maja.

Izvor: B92, FoNet

Default images

Odluka je bila očekivana i praktično je sprečila referendum o opozivu predsednika opštine Sulejmana Ugljanina, čija dvojica poslanika u Skupštini Srbije čine vladajuću većinu. Inicijativu za opoziv Ugljanina krajem marta pokrenuli su odbornici Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića pre svega zbog zloupotreba u opštinskom budžetu i pronevere novca.

Ministar Ljajić odluku Vlade Srbije ocenjuje kao političko i pravno nasilje i najavljuje da će sve međunarodne institucije obavestiti o brutalnom kršenju izbornih prava građna u Sandžaku: "To je političko i pravno nasilje koje vrši deo Vlade Srbije i Vlada Srbije mora preuzeti odgovornost za posledice koje će iz ovog čina proisteći. To je odluka koja će nesumljivo izazavati političku radikalizaciju u Sandžaku. Mi ćemo početkom iduće nedelje pripremiti demokratski odgovor na ovu odluku i u svakom slučaju nećemo aplaudirati onome što je vlada danas u radila. I nikakve dileme nema da je ova odluka motivisana činjenicom da se po svaku cenu očuva većina u Skupštini Srbije“.  

Istovremenu, pristalice Sulejmana Ugljanina proslavili su danas u Novom Pazaru odluku Vlade Srbije da uvede prinudnu upravu i tako spreči izjašnjavanje o poverenju Ugljaninu.

Pristalice Koalicije Lista za Sandžak uveliko slave odluku Vlade o uvođenju privremenih mera u Opštini Novi Pazar. Desetak automobila kruži gradom sa zastavama SDA Sandžaka. Generalni sekretar Liste za Sandžak Nervin Bejsović u izjavi za B92 kaže da je danas zaustavljeno pravno nasilje u Pazaru: "Današnjom odlukom Vlada je zaustavila pravno nasilje i bezakonje koje je vladalo više od 15 meseci, a u režiji Sandžačke demokratske partije, SRS-a i Stranke za Sandžak. Uvođenjem privremenih mjera u SO Novi Pazar, vratila se zakonitost, vladavina prava. To će omogućiti normalan rad opštine, uprave i svih javnih preduzeća".

Dosadašnji predsednik SO Novi Pazar, Azem Hajdarević tvrdi da je ovo još jedan atak vlade na bošnjačku manjinu: "Čin koji je danas Vlada Srbije napravila prema opštini Novi Pazar predstavlja flagrantno kršenje prava birača i građana opštine. Zaista nije bilo nijednog zakonskog osnova da vlada odluči da uvede prinudnu upravu. Ovo još jednom pokazuje da sandžačko pitanje mora biti internacionalizovano, jer vlada po drugi ili treći put krši volju birača u Novom Pazaru".

Ovo je drugo uvođenje privremenih mera u Novom Pazaru. Prvi put ih je uvela vlada Mirka Marjanovića 1997. godine.

Bubalo: Nije obustavljeno održavanje referenduma

Ministar privrede Srbije, Predrag Bubalo, izjavio je da je Vlada Srbije odlučila da raspusti Skupštinu opštine Novi Pazar, ali da tom odlukom nije zaustavljeno održavanje referenduma za opoziv predsednika opštini Novi Pazar Sulejmana Ugljanina.

Bubalo je na konferenciji za novinare, posle sednice Vlade Srbije, rekao da je Skupština opštine Novi Pazar raspuštena, jer nije donela budžet u okviru zakonskih odredaba i nije poštovala odluke Ustavnog suda Srbije.

Bubalo je rekao da Vlada Srbije nema namaru da "nikog da čuva", jer referendum za opoziv predsednika opštine Novi Pazar, zakazan za 14. maj,  ovom odlukom nije zaustavljen.

Sukob dve strane i mešanje Vlade?

U Novom Pazaru od prethodnih izbora traje žestok sukob između Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića, koja sa još dve partije čini okosnicu skupštinske većine, i lidera koalicije Lista za Sandžak Sulejmana Ugljanina, aktuelnog predsednika novopazarske opštine, s druge strane.

Ugljanin smatra da je skupština usvojila niz nezakonitih odluka, od kojih je najvažnija odluka o usvajanju budžeta, dok skupštinska većina predsednika novopazarske opštine optužuje za nenamensko trošenje velikih svota novca iz budžeta. Na desetine optužbi podnetih sudovima sa obe strane rezultiralo je blokadom gotovo svih organa lokalne samouprave.

Iz kabineta Ugljanina poslednjih nekoliko meseci je ponavljan stav da skupština po drugi put nelegalno usvaja budžet i da je "31. mart poslednji radni dan skupštine u ovom sazivu". Skupštinska većina, koju čine Ljajićev SDP, Stranka za Sandžak i Srpska radikalna stranka, 31. marta su doneli odluku o izjašnjavanju građana Novog Pazara o poverenju predsedniku novopazarske opštine. Opštinska izborna komisija je odlučila da se izjašnjavanje građana o opozivu Sulejmana Ugljanina organizuje 14. maja.

Nekoliko partija i nevladinih organizacija iz Novog Pazara uputila je danas apel republičkim vlastima da ne donose ishitrenu odluku o raspuštanju lokalnog parlamenta, što bi, smatraju, predstavljalo "flagrantno kršenje zakona".

U Apelu stranaka koje čine skupštinsku većinu i nekoliko nevladininih organizacija, zahteva se i da državni organi dopuste izjašnjavanje građana o poverenju predsedniku opštine Ugljaninu. "Ako građani ukažu poverenje predsedniku opštine, Skupština bi se raspustila kako to zakon nalaže", navodi se u apelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

22 h

Podeli: