Ponedeljak, 01.04.2013.

12:41

Šta Eštonova nudi Dačiću i Tačiju

Uoči sutrašnje runde dijaloga u Briselu evropski zvaničnici nadaju se pozitivnom ishodu. Još nema informacija o tome da li će Ketrin Ešton izneti novi predlog.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Podsetimo, šefica diplomatije EU iznela je takozvani "nonpejper" premijerima Srbije i Kosova Ivici Dačiću i Hašimu Tačiju, koji je Beograd na 7. rundi odbacio kao apolutno neprihvatljiv.

Upitan o mogućnosti da Eštonova spremi inoviran predlog, izlaslanik EP Jelko Kacin ukazuje da visoka predstavnica "ne može spremati ništa što ne bi bilo u saglasnosti sa obe strane, sa oba premijera i oba vrha", odnosno da je moguće jedino "kompromisno rešenje". "Zato je veoma značajno da se ova, istorijska šansa u potpunosti iskoristi i da dođe do kompromisnog rešenja", rekao je Kacin Tanjugu.

Po njemu izuzetno je važno, i to "pre svega na beogradskoj strani", da se prekine s razdvajanjem Srba na Kosovu na one "podobne i manje podobne."

On smatra da bez uključivanja Srba iz enklava u kosovske strukture, prihvatanjem Ahtisarijevog plana i formiranja šest novih opština sa srpskom većinom nije moguće pregovarati o zajednici srpskih opština na Kosovu.

"Deset srpskih opština, četiri na severu i šest u enklavama, je okvir koji može povezati Srbe na Kosovu i na dugi rok obezbediti multikulturni, multinacionalni i muntikonfesionalni značaj budućeg evropskog Kosova", ocenjuje Kacin.

Iz tih razloga, kako je ponovio, šta god mislili, predlog Eštonove može biti samo kompromisno rešenje prihvatljivo za obe strane. Kacin ističe i da je osam krugova razgovora dovoljno da se stvori međusobno poverenje i samopouzdanje i shvati da je "dogovor zapravo pobeda obe strane".

On podseća da je Srbija sada ponovo "prvi trgovinski partner Kosova," što je, dodaje, veoma važno u situaciji ekonomske krize. Ujedno je i iskoristio priliku da ovim povodom pošalje poruku za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju.

"Ako mogu dve nacije koje međusobno nisu priznate u osam krugova postici takav proboj, onda je to model, koje treba slediti u slučaju Makedonije, gde nema nikakve saradnje između koalicije i opozicije, i gde postoje i druge linije razdvajanja na nacionalnoj i vjerskoj bazi, a na drugoj strani je to i velika lekcija za Bosnu i Hercegovinu, koja još uvek tapka u mestu", rekao je Kacin.

Ni File ne zna da li Eštonova sprema novi predlog

Portparol evropskog komesara za proširenje Peter Stano rekao je povodom predstojeće runde u Briselu da Štefan File nema informacije o tome da li Eštonova sprema novi predlog, a da je komesar svoja očekivanja o ishodu dijaloga izneo pre dve nedelje u Beogradu.

File je tada rekao da se Evropska unija nada dodatnom napretku u dijalogu Beograda i Prištine, posebno u vezi sa pitanjem severa Kosova i da je u tom slučaju moguće da Srbija ove godine dobije datum za pregovore, pošto Evropska komisija u aprilu oceni napredak u dijalogu, a u septembru - u reformama.

"Naš zajednički cilj je Srbija u EU. Veliki korak na tom putu može da se načini ove godine, da države članice odluče da odrede datum za pregovore Srbije i za to je neophodno da se postignu rezultati u ključnom prioritetu, a to je napredak u odnosima Beograda u Prištine", rekao je File.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija spremna na kompromis u dijalogu o Kosovu i Metohiji, ali da neće prihvatiti sopstveno ukidanje i uniženje.

Potpredsednik vlade je na prvoj zvaničnoj konferenciji za štampu u Vladi Srbije rekao da Beogradu na poslednjoj rundi pregovora nije ponuđeno "apsolutno ništa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: