Berluskoni: I dalje podržavam Vladu

Berluskoni izjavio da odluka Ustavnog suda da odbaci njegov zahtev za blokiranje presude za utaju poreza neće uticati na podršku vladi premijera Enrika Lete.

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2013.

20:25

Default images

Berluskonijeva partija Narod slobode je jedna od glavnih saveznika Lete u koalicionoj vladi, podseća Rojters.

Ustavni sud u Italiji odbacio je ranije danas zahtev Silvija Berluskonija za blokiranje presude za utaju poreza od prošlog oktobra, što otvara put za donošenje konačne presude u ovom slučaju protiv bivšeg premijera.

"Današnja odluka Ustavnog suda, koja je suprotna zdravom razumu i svim prethodnim odlukama istog suda, neće imati nikakav uticaj na moj lični angažman i lojalnu podršku ovoj vladi", naveo je Berluskoni u saopštenju.

Berluskonijevi advokati doveli su u pitanje presudu suda u Milanu kojom je medijski tajkun i lider desnog centra osuđen na četiri godine zatvora i petogodišnju zabranu obavljanja javne funkcije pošto je utvrdjeno da je utajio porez u okviru imperije "Medijaset".

Advokati bivšeg premijera tvrdili su da su sudije odbile da dozvole odlaganje kada je Berluskoni naveo da ne može da prisustvuje saslušanju u martu 2010. godine zbog dužnosti koje je imao u to vreme kao premijer, javio je Rojters.

Ustavni sud je odlučio da je na sudijama koji su dodeljeni prvobitnom slučaju da presude da li Berluskonijev zahtev treba uvažiti i napomenuo je da je optuženom bilo ponuđeno nekoliko alternativa u pogledu datuma za ročište.

Iz Berluskonijeve partije Narod slobode, koja je deo vladajuće koalicije levice i desnice premijer Enrika Lete, ističu takođe da ovaj slučaj neće uticati na vladu, ali analitičari tvrde da bi presuda mogla da pojača tenzije u nestabilnom vladajućem savezu tradicionalno suprotstavljenih partija.

Konačna presuda u ovom slučaju zavisiće od ishoda poslednjeg saslušanja u žalbenom postupku kasnije ove godine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: