Hiljade demonstranata u Kranju

Oko hiljadu demonstranata večeras je protestvovalo u Kranju. Uprkos pozivima na mirne demonstracije paljene gradonačelnikove slike i letele granitne kocke.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2012.

22:54

Default images

Za sutra su najavljene demonstracije u Ljubljani.

Posle Maribora, Ljubljane i Jesenica, večeras su građani Kranja izašli na ulice kako su rekli protiv svih slovenačkih političara, "levih, desnih i tufnastih", pod zajedničkom, nekadašnjom parolom srpskog Otpora – “Gotov je!”

"Janša u zatvor", "Dole Janković, baraba ljubljanska", "Dole Tirk", "Lopovi!", "Država niste vi, nego mi!", "Dok mi gladujemo, oni se bogate", su samo neke od parola kojima su Kranjčani tražili, kako kažu, povratak pravne države i onu državu za koju su potpisali 1991.

Na društvenim mrežama, poput Fejsbuka, putem kojih se ove demonstracije mahom organizuju, ljudi su pozivani na mirne proteste - da ponesu cveće i zapale sveće podrške.

Ipak, večeras u je Kranju uhapšeno dvoje demonstranata, jer je grupa njih probala da provali u opštinsku zgradu.

Revolt je izazvala i odluka vlade da prihvati predlog Ministarstva unutrašnjih poslova i policajcima koji obezbeđuju demonstracije, u decembru, da dodatak na plate, iako je nedavno tvrdila da novca za povećanje policijskih plata nema.

Očito da bi se odbranio od napada, već večeras se saopštenjem oglasio Sindikat policajaca koji je podržao demonstracije protiv "koruptivnih i izopačenih političara", dodavši da je zato u procepu, ali da će svoje zadatke obavljati.

Policajci koji su obezbeđivali kranjske proteste večeras nosily su na uniformama crvene karanfile.

Građani su nosili zapaljene sveće i natpise "Pravna država".

Organizatori preko interneta već pozivaju na nastavak masovnih demonstracija u Ljubljani, i odbijaju da policiji prijave proteste, jer kako kažu, prijaviće ih kad politička elita pokaže svoje bankarske račune.

Već se čuju i pozivi građanima da na predstojećem drugom krugu predsedničkih izbora, u nedelju, predaju nevažeće glasačke listiće i tako pokažu šta misle o slovenačkoj politici i političarima koji su ih razočarali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: