Ivanov: Ambasador EU da se izvini

Đorđe Ivanov je danas imao hitan sastanak sa ambasadorom EU u Skoplju Aivo Oravom, nakon njegovog govora u EK u kome je Makedonce nazivao Slavomakedoncima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2012.

15:43

Default images

Sastanak je bio zatvoren za javnost, a iz predsedničkog kabineta najavili su saopštenje za kasnije.

Makedonski mediji nezvanično saznaju da je Ivanov zatražio od ambasadora EU da se javno izvini makedonskom narodu i da izrazi poštovanje prema osnovnom principu samoopredeljenja i samonazivanja.

Juče je na ovaj potez ambasadora EU reagovala makedonska vlada. U saopštenje se navodi da, "ukoliko je ovo nečija ideja da se određeni predstavnici EK, u jednom trenutku da bi se svideli nama koriste termin makedonski, a u drugom da bi se svideli našim susedima koriste termin Slavomakedonce, treba da budu svesni da ovakvim odnosom nikako ne doprinosi rešavanju ovog otvorenog pitanja".

"Nije politička izjava, nije mi bio cilj nekoga da uvredim"

Ambasador EU u Makedoniji Aivo Orav danas je izjavio da kada je Makedonce nazvao Slavomakedoncima nije imao nameru nikoga da uvredi, niti je to bila politička izjava.

"To nije bila nikakva politička izjava , niti je moj cilj bio da nekoga uvredim. Mi u institucijama EU razumemo koliko je osetljivo ovo pitanje, a i ja to lično razumem", izjavio je ambasador Orav za makedonske medije.

Preimenovanje makedonskog naroda od strane ambasadora EU izazvalo je žestoke kritike političkih stranaka, nevladinih organizacija i komentare na društvenim mrežama, a neki su tražili i da Orav napusti Makedoniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: