Dočekali Hilari sa "Monika, Monika"

Demonstranti u Aleksandriji, na severu Egipta, bacali su šta su stigli na konvoj u kojem je bila državni sekretar SAD Hilari Klinton koja je u poseti Egiptu.

Izvor: B92

Nedelja, 15.07.2012.

22:10

Default images

Demonstranti su uz to uzvikivali "Monika, Monika!", podsećajući je na seks-skandal njenog muža Bila Klintona s Monikom Levinski, u vreme dok je bio predsednik SAD, zbog čega je u Kongresu SAD bio pokrenut proces opoziva sa mesta šefa države.

Egipćani su paradajzom, cipelama i flašama vode gadjali kolonu automobila sa Hilari Klinton koja je pod policijskom zaštitom došla da poseti Konzulat SAD povodom njegovog ponovnog otvaranja.

Jedan američki zvaničnik je rekao da nije pogodjen automobil u kojem je bila Hilari Klinton. Demonstranti su uzvikivali i "Irhal, Klinton!" (Napolje Klinton!).

Izgleda da su demonstracije podstaknute sumnjom u Egiptu o tome da su SAD pomogle Muslimanskoj braći da pobedi na izborima za prvu vlast po rušenju predsednika Hosnija Mubaraka 2011. godine.

"Želim da bude jasno da se Sjedinjene Države nisu mešale u to ko će u Egiptu pobediti, a ko izgubiti, čak i da smo to mogli, a, naravno, mi to ne možemo", rekla je Hilari Klinton u govoru u konzulatu.

Konzulat u Aleksandriji je zatvoren 1993. godine iz budžetskih razloga, ali je ponovo otvoren za podršku privredi te važne sredozemne luke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: