Fizičar planirao napad u Francuskoj

Francuski nuklearni fizičar alžirskog porekla, koji je radio u CERN-u, osuđen je na pet godina zatvora zbog planiranja terorističkih napada u Francuskoj.

Izvor: Tanjug

Petak, 04.05.2012.

16:53

Default images

Adlen Hišer (35), istraživač koji je u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja proučavao nastanak svemira u tzv. Velikom prasku, uhapšen je u oktobru 2009. pošto je presretnuta njegova elektronska pošta u kojoj je pisao o napadima na ciljeve u Evropi, a posebno u Francuskoj.

On je na početku suđenja krajem marta priznao da je prolazio kroz "buran" period kada je pisao sporne mejlove, koje je, kako se tvrdi, razmenjivao sa jednim pripadnikom Al Kaide, ali je porekao da je imao nameru da napade izvede.

Tužioci su, međutim, zaključili da je sadržaj mejlova "prešao granice jednostavne rasprave o političkim i verskim idejama i ušao u sferu terorističkog nasilja", a da je optuženi "pristao da uspostavi operativnu ćeliju spremnu da izvodi terorističke napade u Evropi i Francuskoj", javila je agencija Frans pres.

Suđenje Hišeru, koji je optužen za kriminalno udruživanje u okviru terorističke grupe, počelo je nedelju dana pošto je policija usmrtila Francuza takođe alžirskog porekla, Mohameda Meraha, zbog ubistva sedmoro ljudi u oblasti Tuluza.

U kući u kojoj je živeo Hišer, u blizini CERN-a, severozapadno od Ženeve, policajci su nakon hapšenja otkrili veliku količinu literature o Al Kaidi i islamističkom ekstremizmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: