Inicijativa mladih traži izvinjenje

Ombudsman Saša Janković utvrdio da je beogradska policija prekršila propise prilikom privođenja aktivista Inicijative mladih za ljudska prava 1. aprila 2010.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.06.2011.

16:37

Default images

Inicijativa saopštava da je Janković preporučio policiji da se izvini aktivistima, kao i da ne privode prinudno građane radi prikupljanja obaveštenja.

Inicijativa navodi da je ombudsman utvrdio da u Policijskoj stanici Stari grad nisu postupili u skladu sa ovlašćenjima i da su povredili prava devetoro i aktivista prilikom njihovog privođenja prošle godine.

Policija je privela aktiviste i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR), koji su u noći između 31. marta i 1. aprila ispred Skupštine Srbije sprejom na trotoaru ispisali "Ta teška strana reč genocid", povodom usvajanja Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, u kojoj se ne pominje genocid nad Bošnjacima.

"Poruka je ispisana u znak protesta što su pri donošenju Deklaracije važniji bili kratkoročni politički ciljevi od ljudskog odnosa prema žrtvama i zato što je raspravu o sadržaju Deklaracije karakterisalo relativizovanje zločina i govora mržnje", navodi se u saopštenju Inicijative.

Aktivisti su pet sati zadržani na saslušanju u Policijskoj stanici Stari grad, zbog čega je Inicijativa prošle godine podnela pritužbu zaštitniku građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: