Tornado razorio grad Džoplin

Tornado, koji je razorio delove Srednjeg zapada SAD, odneo najmanje 89 ljudskih života u najteže pogođenom gradu Džoplinu u američkoj državi Misuri.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.05.2011.

10:43

Default images

Tornado je izazvao i veliku materijalnu štetu u ovom gradu sa 50.000 stanovnika.

Rojters je preneo da je u udaru snažnog tornada uništena bolnica, a cela naselja ostala su u ruševinama. "Još izvlačimo mrtve", izjavio je policajac Bob Higinbotem.

Isti grad je pre samo mesec dana takođe bio pod udarom tornada, kada su stradale 354 osobe u sedam američkih država.

"Ovo je ratna zona. Imamo na stotine ranjenih na lečenju u Memorijal holu (bolnici), mada se oni brzo oporavljaju. Ponestalo je zaliha, tako da su vlasti otvorile lokalnu školu da bude trijažni centar", izjavio je urednik dnevnika "Džoplin globus" Skot Miker za agenciju AFP.

Guverner države Misuri Džej Nikson proglasio je vanredno stanje i aktivirao trupe Nacionalne garde da reaguju zbog "značajnog uništenja u brojnim sredinama, uključujući Džoplin", gde je tornado gotovo uništio Regionalni medicinski centar Svetog Džona, koji je potom evakuisan.

U subotu je tonado pogodio grad Riding u američkoj državi Kanzas, kada je jedan muškarac poginuo, nekolicina ljudi je ranjena, a najmanje 20 kuća uništeno, dok je oko 80 odsto naselja pretrpelo oštećenja.

Tornado koji je pogodio Srednji zapad SAD, uzrok je smrti još jedne osobe u Mineapolisu u američkoj državi Minesoti, dok je još najmanje 18 osoba povređeno u gradu i predgrađima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: