Koliko je Srbija konkurentna?

Prema Indeksu konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je na 93. mestu liste od 133 države a jedina zemlja iz bivše SFRJ koja se nalazi iza je BiH.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.03.2010.

17:43

Default images

Nizak stepen konkurentnosti Srbiju onemogućava u dobijanju stranih investicija, povećavanju izvoza, a samim tim i razvijanju privrede. Ipak, kako ističe predsednik Nacionalnog saveta za konkurentnost Božidar Đelić, doslednom primenom 38 mera za poboljšanje konkurentnosti, koje je vlada usvojila u januaru, Srbija bi do 2012. mogla da stigne do 70. mesta.

Do 70. mesta na listi Srbija bi mogla da stigne ukoliko napreduje u razvoju infrastrukture, energetske efikasnosti, tržišta dobara, rada i javne uprave, na šta se usvojenih 38 mera odnosi. Rang lista se inače formira na osnovu ankete koju popunjavaju privrednici, preduzetnici i advokatske kancelarije.

Jedan od glavnih razloga za slabo napredovanje državni zvaničnici vide u još raširenoj korupciji, nerazvijenoj infrastrukturi, odlivu mozgova i u tome što u Srbiji još vladaju monopoli na tržištu.

Predsednik Nacionalnog saveta za konkurentnost Božidar Đelić je na skupu "Ka konkurentnijoj Srbiji” naglasio da država vredno radi na rešavanju problema u tim sferama ulaganjem novca i donošenjem odgovarajućih zakonske regulative.

Kako je objasnio, ulaganjem dve milijarde evra u infrastrukturu do 2012. godine doprineće se njenom razvoju.

Tu, kaže Đelić, spadaju Koridor 10, Žeželjev most, ali i izgradnja autoputeva u Šumadiji.

"Skoro celokupni iznos od, nadam se, uspešne privatizacije 40 odsto kapitala Telekoma Srbije će biti uložen u putnu infrastrukturu I to one pravce koji za sada nisu pokriveni od međunarodnih finansijskih institucija. Misli se na autoput od Beograda prema južnom Jadranu, ali isto tako o odblokiranju cele Šumadije, autoput od Pojata pa sve do Čačka. Tako da na taj način imamo ono mesto gde se nalazi industrijski i ljudski potencijal Srbije, mnogo lakše putne pravce", kaže Đelić.

Sečom nepotrebnih propisa takođe bi se poboljšao položaj na listi konkurentnosti Srbije, ali bi se ostvarile i preko potrebne uštede. Do sada je ukinuto 212 propisa, čime je ušteđeno oko 64 miliona evra godišnje.

Za ovu godinu planira se ukidanje njih još 122. Iako navodi da sadrži i dobra rešenja, privrednik Toplica Spasojević kao jedan od problematičnih propisa vidi aktuelni Zakon o izgradnji.

"Nedonošenje podzakonskih akata čitavu oblast je stopiralo za devet meseci. Posebno je to izraženo u Beogradu. Zašto je to tako, ne znam, ali znamo da je svega šest dozvola izdato u ovoj godini. Treba sve naše snage da uperimo i da pomognemo ministarstvu da postavi jasnu mapu procedura i da pokušamo da digitalizujemo sve što je moguće. Da stavimo na vebsajt sve procedure, katastarske linije, linije za izgradnju i sve što je potrebno da bi se dobila jedna dozvola. I da svako ko je podneo dozvolu može da prati proces svoje aplikacije", smatra on.

Ekonimista Ivan Nikolić veruje da će prilikom sledećeg istraživanja Svetskog ekonomskog foruma svi anketirani pažljivije popuniti anketu o tome koliko je u Srbiji razvijena konkurentnost. On, međutim, ne može sa sigurnošću da tvrdi da je u kratkom periodu moguć zapaženiji veliki rast.

Na listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma iza Srbije su iz regiona Albanija, koja je na 96. mestu, i Bosna i Hercegovina na 109. mestu, a među zemljama koje su ispred su Hrvatska - na 71. mestu, Bugarska na 76. mestu i Ukrajina na 82. mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: