Sedmoro dece obolelo od šarlaha

Sedmoro dece iz Ivanjice obolelo je od šarlaha, preneli su večeras lokalni mediji, pozivajući se na informacije iz Doma zdravlja.

Izvor: B92

Petak, 16.10.2009.

23:14

Default images

Ova zarazna bolest otkrivena je najpre kod troje četvorogodišnje dece u jednoj grupi vrtića „Đurđevak“, potom kod godinu mlađe devojčice u vrtiću „Zvončica“ i jedne devojčice predškolskog uzrasta, u odeljenju na Bukovici.Šarlah je registrovan i kod dvoje dece, brata i sestre, koji pohađaju školu u selu Osonica.

“Obolela deca su izolovana, uz odgovarajuću terapiju, a i ostali mališani su dobili preventivnu terapiju”, izjavila je načelnica Dečijeg dispanzera Doma zdravlja Ana Đukić.

Na lice mesta izašli su stručnjaci Higijensko-epidemiološke službe ivanjičkog Doma zdravlja i Zavoda za zaštitu zdravlja iz Čačka, nakon čega su dogovorene mere, kako bi se sprečilo širenje ove bolesti.

U oba vrtića, kao i u predškolskom odeljenju na Bukovici, izvršena je kompletna dezinfekcija kuhinje, prostorija, nameštaja, igračaka i pribora.

“Deca se neće okupljati u većim grupama, a roditeljima je savetovano da ukoliko primete bilo koji simptom, decu ne šalju u školu”, rekla je direktorka ove vaspitne ustanove Dragica Komatina.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Milorad Dramićanin rekao je da je i ranijih godina bilo sporadičnih slučajeva obolevanja od šarlaha.

Izaziva ga streptokoka, prisutna i u organizmu zdravih ljudi, a pogoduje mu vlažno i hladno vreme.

Simptomi šarlaha su visoka temperatura, malaksalost i pojava osipa, traje od dva do pet dana i uspešno se leči penicilinskom terapijom, objasnio je Dramićanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: