EBRD pomaže izgradnju Koridora 10

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Tomas Mirou kaže da je ta institucija spremna da nastavi ulaganja u Srbiju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2008.

16:13

Default images

On je posle razgovora sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem istakao da je Srbija ključna zemlja za dalji razvoj cele regije. Evropska banka za obnovu i razvoj u narednom periodu ulagaće od 250 do 280 miliona evra godišnje u Srbiju, najavio je predsednik te institucije Tomas Mirou.

Ta banka zainteresovana je za izgradnju infrastrukture, razvoj energetskog sektora, kao i da pomogne privrednicima iz Srbije da izvoze u druge zemlje regiona.

"Pre svega, shvatam da Srbija ima centralnu ulogu u ovom regionu, a i zadovoljni smo jer smo svakako primili k znanju da ova Vlada itekako želi da poboljša odnose sa Evropskom Unijom i ostalim partnerima iz Evrope", rekao je Mirou. On je pohvalio srpske zvaničnike što su mu predstavili konkretne projekte. Prioritet je, kako je saopšteno, Koridor 10, Koridor 7 na Dunavu, kao i razvoj želenice.

“Bilo je reči o obezbeđenju sredstava za Koridor 10 u železničkom delu, koji je u izvesnom delu zapostavljen, a mi smatramo da je on veoma važan gotovo podjednako kao put, zato što naše železnice putuju jaku sporo i moramo da idemo na popravku te infrastrukture“, kazao je premijer Cvetković.

“EBRD je spremna da od sledeće godine uloži odnosno odobri kredit od 150 miliona evra za autoput Niš-Dimitrovgrad. Pregovaraćemo o tome u oktobru i mi ćemo do kraja meseca potpuno završiti. Naš plan je da kompletnu konstrukciju za Koridor 10 zatvorimo do kraja decembra ove godine“, rekao je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

On je objasnio i da vlada nije zadovoljna predlogom Alpine-Por za sporazumni raskid ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš- Požega.

U svakoj varijanti Vlada Srbije će iz budžeta obezbediti novac za finansiranje izgradnje autoputa od Horgoša do Novog Sada, poručio je ministar ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: