Građani BiH: Slavlje i neverica

Vest o hapšenju Radovana Karadžića različito je dočekana u Sarajevu i na Palama. Porodice žrtava Srebrenice su zadovoljne.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2008.

14:32

Default images

Sarajlije su slavile posle vesti o hapšenju jednog od najtraženijih haških begunaca, glavne ulice bile su zakrčene automobilima iz kojih se vijorila zastava Bosne i Hercegovine. Na Palama, gde je u vreme rata bila prestonica Republike Srpske, vest o hapšenju Karadžića dočekana je s nevericom i razočaranjem.

Uz povike "Ovo je Bosna" i pesme popularnog pevača Dina Merlina, građani Sarajeva dočekali su sa radošću vest o hapšenju jednog od najtraženijih haških optuženika Radovana Karadžića, što možete pogledati i na sledećem snimku:

Javni televizijski servis Bosne i Hercegovine ceo svoj program posvetio je hapšenju Karadžić. U prvi plan stavljaju se reakcije porodica žrtava iz Srebrenice jula 1995. godine.

"Trinaest godina tražim masovne grobnice. Trinaest godina čekamo da svet jednom konačno kaže da su Karadžić i Mladić u Hagu", priča Munira Subašić iz Udruženja majki Srebrenice.

"Vijest da je uhapšen Karadžić bila bi moja poruka da bi trebao što prije biti uhapšen i Mladić, ako ništa, zbog pravde. A dok ne bude bilo pravde, u BiH neće moći biti ni pomirenja", rekla je ona.

"Mislim da ovo nije vijest za mene samo važna, nego je vijest važna za sve poštene Bosance i Hercegovce, i posebno Srbe, koji takođe na neki način moraju da šute i moraju da trpe politiku koju su provodili Karadžić i Mladić", rekla je ona.

Subašićeva je rekla da se nada da će u budućnosti "i Munira i Mara" biti isto tretirane u svim gradovima BiH.

Načelnik Opštine Srebrenica Abdurahman Malkić pozdravio je Karadžićevo hapšenje i ocenio da se ovim činom "pokazuje da Srbija doživljava katarzu". Malkić je rekao da je u Srebrenici "sve pod kontrolom i mirno".

Žrtve radosne

Jedan od preživelih iz Srebrenice, Haris Ović, koji danas živi u Australiji, kaže da je sa velikom radošću dočekao vest o hapšenju Radovana Karadžića. Ović živi u Melburn i jedan je od osnivača australijskog udruženja preživelih iz Srebrenice.

Među žrtvama u Srebrenici bili su rođaci Harisa Ovića. Njegova kuća spaljena je do temelja. Ović kaže da nije ubijen u Srebrenici jer u trenutku kada se zločin desio on nije bio u svom rodnom mestu.

"Bilo mi je teško da poverujem kada sam jutros čuo vest o Karadžićevom hapšenju. Prvo osećanje bila je radost. Ali deo mene preplavila su i osećanja tuge, kada sam se setio onoga što je uradio meni, mojoj porodici i bosanskom narodu. Karadžić je za nas oličenje zla. On je direktno odgovoran za zločine i ubistva u Srebrenici i širom Bosne", kaže Ović.

Ović smatra da je Karadžić mogao biti i ranije uhapšen, ali da, iako se na taj dan čekalo više od 12 godina, njegovo hapšenje vodi pomirenju u regionu. "Mislim da će ovo povratiti poverenje između zajednica u Bosni, kao i između samih država Bosne i Srbije", kaže Ović.

Banjaluka razočarana, na Palama olakšanje

Nekoliko anketiranih Banjalučana sa druge strane ocenilo je da je hapšenje Karadžića "tragedija za RS", dok su anketirani stanovnici Pala uvereni da će "sada prestati pritisak na Republiku Srpsku i Karadžićevu porodicu, koja živi na Palama".

U prvim reakcijama iz Banjaluke, BHT navodi reakcije nevladinih organizacija i analitičara.

"(Hapšenje) upravo samo pokazuje da su vlasti i odgovorni u Srbiji godinama znali i gde se nalazi Karadžić. Trebalo je da dođe do smjene vlasti, da se očiste neke službe, što se i desilo", smatra politička analitičarka Tanja Topić.

"Tako da je ovo hapšenje zapravo jasno identifikovalo kočničare koji su do sada onemogućavali i sprečavali njegovo hapšenje, tako da to može u svakom slučaju ići na adresu Vojislava Koštunice", smatra ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: