"Srbija spremna za potpisivanje"

Božidar Đelić obavestio ambasadore zemalja članica EU da je Srbija spremna za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2008.

14:44

Default images

Sporazumom se liberalizuje trgovina između Srbije i Evropske unije. Sporazum donosi „ekonomski napredak i poboljšanje životnog standarda svih građana“, ocenio je potpredsednik Vlade Božidar Đelić. On je dodao da odmah po potpisivanju Sporazuma Beograd želi da počne dijalog o potpunoj liberalizaciji viznog režima za građane Srbije.

Zato će potpredsedniku Evropske komisije Franku Fratiniju biti upućen poziv da poseti Srbiju i uveri se u napredak koji je ostvaren u ispunjavanju standarda za stavljanje Srbije na takozvanu „belu šengensku listu“.

Zapadnim diplomata prenet je i stav da je prioritet Vlade da Srbija do kraja godine dobije status kandidata za ulazak u Uniju, a da na proleće 2009. godine počne pregovore o punopravnom članstvu.

"Nemamo alternativu članstvu u EU"

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da Srbija nema prosperitetnu alternativu članstvu u Evropskoj uniji.

"Mislim da ne bi smelo biti dileme. Mi, u svakom smislu, pripadamo Evropi. Članstvo u EU donosi nezabeležen do sada prosperitet za sve evropske narode. Svi oni našli su interes da budu deo evropskog projekta", rekao je Jeremić.

On je dodao da ne može da veruje da bi Srbija bila jedini narod Evrope koji nema taj interes.

"Mislim da je interes više nego jasan - nijedna od članica EU nikada nije imala prosperitetniji trenutak nego što je to danas", rekao je Jeremić.

"Međutim, ukoliko ova prilika, kada je otvoren put za članstvo u EU, ne bude iskorišćena, ukoliko mi u Srbiji i drugim zemljama zapadnog Balkana odlučimo da se ova prilika ne iskoristi, da razmišljamo još nekoliko godina šta ćemo da radimo, možemo se naći u situaciji da proces konsolidacije bude završen, da se utvrde granice i da više nema prostora za naše članstvo u EU", upozorio je ministar.

Jeremić je ukazao da su mu najviši evropski zvaničnici jasno rekli da EU, u ovom trenutku, nema apsolutno nikakvu dilemu da je Srbija dobrodošla u punopravno članstvo i da se o tome složilo svih 27 zemalja Unije.

"Potreban je samo još jedan glas. Samo još jedna zemlja treba sa time da se složi, a to je Srbija. Ja se nadam i verujem da će se Srbija 20. januara opredeli za članstvo u EU", rekao je on.

"Na predsedničkim izborima 20. januara glasa se za članstvo u EU, i to nije preterivanje. Zaista, ukoliko se potvrdi jedno opredeljenje koje smo imali od 5. oktobra do danas, na period od narednih pet godina, mislim da je više nego izvesno da ćemo završiti kao punopravni član porodice naroda kojoj pripadamo u svakom pogledu", rekao je Jeremić.

"Srbija spremna za evropske propise"

Vuk Jeremiæ (FoNet, arhiva)
Ministar spoljnih poslova ocenio je da je Srbija spremna za sprovođenje evropskih propisa, odnosno da ima nesporan administrativni kapacitet da ispuni sve kriterijume za članstvo u EU.

On je dodao da se nada da će 2008. biti godina potvrde evropskog puta Srbije i da, kada se takva odluka donese, pitanje ispunjenja kriterijuma neće biti "nikakav problem".

"Uslovi za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, međutim, još se nisu stekli. Jedan je ostao, i on je političkog karaktera, a to je saradnja sa Haškim tribunalom. Mi smo sve ostale ispunili. Što se tiče te saradnje, mi verujemo da smo ispunili i taj uslov, odnosno da mi činimo sve što je u našoj moći", rekao je Jeremić navodeći da većina članica EU deli takav stav.

Govoreći o odnosima između Rusije i Srbije, Jeremić je naveo da "niko ne može da spori postojanje istorijski posebnih odnosa" između dve zemlje.

"Ali, hajde da ostavimo to sa strane, hajde da posmatramo to iz perspektive današnjice. Rusija je danas jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije i ona podržava stav Vlade Srbije po jednom od najvažnijih političkih pitanja, a to je očuvanje Kosova i Metohije", rekao je on.

Osvrćući se na tumačenja da predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica imaju različite stavove o pitanju evropskih integracija i rešavanja pitanja Kosova, Jeremić je rekao da je državna politika potpuno jedinstvena i da nema razlike između stavova predsednika premijera.

"Što je Srbija bogatija i bliža EU, to su njeni kapaciteti na svakom planu veći, samim tim su i kapaciteti da odbrani svoju teritorijalnu celovitost veći. Što je Srbija jača, to će lakše odbraniti svoju teritorijalnu celovitost. A što je Srbija izolovanija i slabija, to su i njeni kapaciteti da odbrani svoj teritorijalni integritet slabiji", rekao je ministar Jeremić.

Intervju koji je ministar spoljnih poslva Srbije dao agenciji Tanjug možete u celosti pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: