OTVARANJE DOSIJEA

Izvor: B92

Subota, 23.06.2001.

17:44

Default images
Odluka Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije da otvori dosijee Sluzbe Drzavne bezbednosti za gradjane koji su u vreme bivseg rezima tretirani kao drzavni neprijatelji izaziva mnogo paznje ali i neverice. Mnogi zainteresovani vec su trazili informaciju o tome da li imaju dosije, a pokazalo se da je daleko manji broj od ocekivanog zaista i nasao te papire. Mnogi sumnjaju da su policija ili Vlada odlukom da se omoguci gradjanima uvid u dosijee, a bez donosenja zakona koji bi trebalo da regulise tu oblast, samo nacinili marketinski potez. U svim istocnoevropskim zemljama posle pada komunistickih rezima odluka o otvaranju policijskih dosijea je regulisana posebnim zakonom. Vlasnik detektivke agencije “Ozna” iz Kragujevca Zivorad Jovanovic slaze se sa izjavama zvanicnika da je veliki broj dosijea posle 5. oktobra verovatno nestao ili unisten. Jovanovic, bivsi radnik MUP Kragujevac, objasnjava ko je sve mogao biti predmet interesovanja DB. “Na prvom mestu su bili lideri opozicionih stranaka, zatim novinari i urednici opozicionih listova, odnosno svi koji su bili nammeti prethodnog rezima”, kaze Jovanovic.

Momcilo Veljkovic, aktivista Otpora iz Pozarevca, koga su proslog maja pretukli momci iz obezbedjenja Marka Milosevica, da bi mu potom bilo i sudjeno, za B92 kaze da se interesovao u policiji za svoj dosije, ali da je bio veoma iznenadjen kada je cuo odgovor. “Na moje veliko iznenadjenje, receno mi je da dosijea nemam i da nema nikakvih tajnih podataka o meni. Radnik DB mi je rekao da je to zato sto sam sve radio javno i nije bilo potrebe da se vodi dosije. Medjutim, prosle godine je u stampi oblavljeno dosta toga o meni, pa mislim da s dosijeima nesto nije u redu, mislim da se tu nesto muva”, kaze Veljkovic.

Zivorad Jovanovic kaze da je i u Kragujevcu velik broj gradjana, ne samo otporasa, bio iznenadjen kada je cuo da nema dosije. “Ljudi ne veruju da nemaju dosije, neki otporasi su mi rekli da su im u dosijeima samo fotografije i osnovni podaci, a da su druge informacije izvadjene, da ih jednostavno nema. Mnogi su revoltirani jer su sigurni da je mnogo toga sklonjeno”, kaze Jovanovic.

Spekulacije o broju dosijea, o tome da li neko ima ili nema dosije, verovatno ce se nastaviti. To bi moglo potrajati sve do donosenja Zakona koji bi trebalo da regulise ovu oblast, kada bi se moglo ocekivati da se jedna velika grupa strucnjaka angazuje u utvrdjivanju pravog stanja stvari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: