Lajčak: Normalno funkcionisanje BiH

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak doneo niz mera za jačanje državne vlasti, i pored negativnih reakcija iz Srpske.

Izvor: B92

Subota, 20.10.2007.

10:26

Default images

Uprkos negativnim reakcijama iz Republike Srpske, Lajčak je poručio da su ovim merama ugroženi samo oni koji misle kako je njihovo pravo da spreče tu zemlju da normalno funkcioniše.

Iako nije smenio nikoga od političkih lidera, što se realno moglo očekivati, visoki predstavnik je prvim paketom mera nakon kraha policijske reforme i dobijanja pune podrške Brisela za korištenje Bonskih ovlašćenja, izazvao lavinu reakcija u Bosni i Hercegovini.

Nametanjem izmena zakona o Savetu ministara, menja se pravilo o kvorumu i proces donošenja odluka. Sednice se, kako je pojasnio Lajčak, mogu održavati kad god je prisutna većina ministara.

"Odluke o određenim pitanjima mogu se doneti većinom glasova prisutnih članova koji glasaju. Takva prosta većina glasova za konačnu odluku veća treba uključivati samo po jednog predstavnika svakog konstitutivnog naroda, a ne dva kao do sada", kazao je Lajčak u obraćanju medijima.

Lajčak je takođe od državnog parlamenta zatražio usvajanje izmena Poslovnika o radu do 1. decembra, kojima je regulisano da je za donošenje odluka potrebna trećina glasova prisutnih, a ne izabranih poslanika oba entiteta, kako je to do sada tumačeno.

Reakcije u dva entiteta sasvim su različite.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik smatra ovu odluku neprihvatljivom jer izlazi iz okvira ovlašćenja visokog predstavnika i, kako kaže, krši ustav Bosne i Hercegovine.

U vrlo oštroj izjavi datoj Televiziji Republike Srpske, Dodik naglašava kako je Lajčak ovim merama obesmislio učešće predstavnika Republike Srpske u državnim institucijama i otvorio put za njihovo preglasavanje.

"Mi ćemo naravno pokrenuti pitanje ustavnosti. Za nas je ovo neprihvatljiva odluka, mi je nećemo prihvatiti i primjenjivati. Gospodinu Lajčaku vjerovatno preostaju neke oružane snage da bi nas naterao. Ja mu poručujem da ovo ne može da ima našu podršku", kaže Dodik.

U Federaciji je primetno sasvim drugačije raspoloženje. Ovom odlukom, kako kaže visoki funkcioner Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović, biće deblokiran proces donošenja odluka i uklonjen birokratski mehanizam odlaganja, veoma prisutan i u Savetu ministara i u Parlamentu.

"Do sada smo bili svedoci da se vrlo često blokiraju institucije BiH tako što pojedine grupacije ne žele da učestvuju u radu. Ovim izmenama takva vrsta zloupotrebe se sprečava", rekao je Džaferović.

Analitičari smatraju kako je Lajčak prvim paketom praktično poslao upozorenje domaćim političarima da će prostor za opstrukcije svakim danom biti sve manji.

Nema sumnje da će u slučaju bilo kakvog otpora uslediti nove odluke, kojima će biti uklonjene sve političke snage koje stanu na put provođenju reformi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: