Sarkozi i Roajalova u drugom krugu

Prema konačnim rezultatima, Nikola Sarkozi i Segolen Roajal idu u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2007.

08:12

Default images

Kandidat desnice Nikola Sarkozi osvojio je 31,18 odsto, a predstavnica socijalista Segolen Roajal 25,87 odsto. U prvom krugu predsedničkih izbora kandidat centra Fransoa Bajru osvojio je 18,57 odsto glasova, a kandidat krajnje desnice Žan-Mari le Pen oko 10,44 odsto.

Peti je trockista Olivije Bezanseno s 4,08 odsto glasova, dok sedam ostalih kandidata nisu prešli tri odsto.

Konačne rezultate mora da potvrdi Ustavni savet, a drugi krug izbora u kom će se birači opredeljivati između Sakrozija i Segolen Roajal biće održan 6. maja. Procene su da će u drugom krugu odnos snaga biti oko 53 prema 47 odsto u korist Sarkozija.

Ove predsedničke izbore mnogi smatraju istorijskim pošto otvaraju novu političu eru posle 12 godina predsednikovanja Žaka Širaka. Ko god da pobedi 6. maja biće prvi francuski predsednik rođen posle Drugog svetskog rata.

A za Segolen Roajal to što je druga u prvom krugu već je istorijski uspeh, jer je ona prva žena koja je uspela da se na izborima popne toliko visoko. Takođe, njen rezultat je od vremena Miterana najviši za socijaliste.

Sarkozi-Roajalova tet-a-tet

Oba kandidata su sigurna u svoje pobede u sledećem krugu. Sarkozi kaže da su Francuzi pokazali da ne žele da iko drugi umesto njih odlučuje.

"Francuzi su pokazali želju da niko drugi umesto njih neće odlučivati. Stavljajući mene na prvo mesto prvog kruga i stavljajući madam Roajal na drugo mesto, oni su jasno pokazali da žele da prate debatu dve ideje o naciji, dva programa za društvo, dva sistema vrednosti, dva politička koncepta sve do njihovog konačnog kraja", rekao je Sarkozi.

"Okupiti većinu Francuza koji žele da zaista promene stvari i koji žele da odlazeća vlast to zna - to je ono što ćemo da radimo narednih dana. Da podignemo Francusku i da i odbranimo naš sistem vrednosti jer stari sistem više ne funkcioniše. Pozivam vas da zamislite Francusku koja se usuđuje da bude lider", rekla je Roajalova.

Dva politička sistema, dva vrednosna sistema o kojima govori Sarkozi, tiču se dva načina sprovođenja reformi u Francuskoj, za koje se oba kandidata zalažu.

Sarkozi obećava da će naciju naterati da radi napornije i da će smanjiti davanja za socijalni sistem. Mnogi koji imaju posao s takvom idejom se slažu jer to znači i manje poreze.

Roajalova obećava manje bolne reforme i, verna socijalističkoj ideji, ne pominje nikakva ukidanja socijalnih povlastica.

64 odsto muslimana za Segolen Roajal

Oko 64 odsto muslimana u Francuskoj glasalo je u prvom krugu predsedničkih izbora u nedelju za kandidatkinju socijalista Segolen Roajal, a samo jedan odsto za kandidata desnice Nikolu Sarkozija.

To su rezultati ankete koje je danas objavio institut CSA-CISCO, na osnovu izjašnjavanja birača posle glasanja na biračkim mestima.

Prema rezultatima te ankete, 19 odsto birača muslimanske veroispovesti je glasalo za kandidata centra Franosa Bajrua.

Oko 20 odsto katolika u Francuskoj glasalo je za Bajrua, a 37 odsto za Sarkozija. Za Sarkozija je glasalo 45 odsto katolika koji idu na misu najamanje jednom mesečno, a među katolicima koji nisu aktivni vernici, ta stopa je iznosila 31 odsto.

Pored zalaganja za strožiji zakon o imigrantima, Sarkozi je u središte svoje predizborne kampanje stavio pitanje nacionalnog identiteta, što je privuklo deo biračkog tela ultradesničarskog Nacionalnog fronta.

EK pozdravlja visok odziv

Zabeležena je najveća izlaznost na izbore u istoriji Francuske jer je na izborima učestvovalo 84,5 odsto birača.

Evropska komisija danas je pozdravila visok odziv birača u prvom krugu izbora i dobre rezultate kandidata koji su, po oceni komisije, proevropski orijentisani.

"Predsednik Žoze Manuel Barozo vidi u visokom odzivu birača znak demokratske odlučnosti", izjavila je portparolka šefa Komisije Pija Arenkilde.

Istovremeno "izražavamo zadovoljstvo što su proevropske snage postigle dobre rezultate u prvom krugu izbora", dodala je ona.

Diklić: Dugoročni ciljevi se znaju

Bivši ambasador Srbije u Francuskoj Radomir Diklić kaže da je prvi krug izbora karakterisala rekordna izlaznost, a za posledicu je imala, prema svim komentatorioma, uništenje pozicije Le Pena.

Radomir Diklić, bivši ambasador Srbije u Francuskoj, za B92 kaže da izborni rezultat neće promeniti politički kurs koji Francuska zauzima prema Srbiji.

"Stvarno moramo da se oslobodimo iluzije da se o nama u svakom trenutku i na svakom deliću zemljine kugle razmišlja", kaže on.

"Cela kampanja ova dva kandidata je pokazala da mi ni na koji način nismo bili tema, da nigde ni na koji način nisu spomenuti ni Balkan ni Srbija u toj kampanji, tako da Francuska naravno ostaje privržena dogovorenoj evropskoj politici i ona je jedan od kreatora te politike", objašnjava on.

"Francuska, Nemačka i Velika Britanija su tri države koje mnogo znače EU i one imaju tu dugoročnu strategiju i Balkan je dnevno pitanje, a ne pitanje kampanje", dodao je on.

"Još niko ne spori da su zemlje Zapadnog Balkana u Evropi i da moraju da uđu u EU. Mi teorijski jesmo kandidati za EU", rekao je Diklić i objasnio da se, kada je reč o pominjanju zatvaranja vrata Unije nekim zemljama, to pre svega odnosi na bivše sovjetske republike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: