Predlog zakona o crkvenoj imovini

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o povraćaju crkvene imovine.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2006.

20:21

Default images

Ovim se zakonom uređuje pitanje povraćaja imovine koja je oduzeta crkvama i verskim zajednicama za vreme komunističkog poretka u zemlji. Ministar vera Srbije Milan Radulović rekao je na konferenciji za novinare da je u pitanju zakon od istorijskog značaja i da će njime, zajedno sa nedavno usvojenim Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, biti zaokružen sistem odnosa između države i crkve.

On je naglasio da je više razloga zbog kojih se imovina crkvama i verskim zajednicama vraća pre nego drugima. U pitanju je, kako je kazao, "neznatna imovina", uglavnom nepokretna, i koja je trenutno u istom stanju kao i kad je oduzeta.

"Povratak imovine crkvama neće opteretiti državni budžet", kazao je on i dodao da će ona uglavnom biti vraćana u naturi, a samo mali deo će biti novčano nadoknađen.

Ministar Radulović nije želeo da iznosi preliminarne podatke koje je prikupila Komisija za popis crkvene imovine o količini imovine koja će biti vraćena, najavljujući da će uskoro ti podaci biti kompletirani i saopšteni javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: