Nova nada za Ustav EU

Građani Luksemburga su na juče održanom referendumu, prihvatili Ustav Evropske unije.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 11.07.2005.

08:39

Default images

Za je glasilo 56,52 odsto građana, čime je Luksemburg postao 13. članica Evropske unije koja je usvojila Ustav EU i prva koja je to učinila referendumom posle odbijanja u Francuskoj i Holandiji. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuek Barozo i premijer Luksemburga Žan Klod Junker ocenili su da je jasna podrška koju su građani Luksemburga dali Ustavu EU, snažna poruka Evropi, koja omogućava da Usav ostane na dnevnom redu Evropske unije.

Predsednik Evropske komisije je primetio da je budućnost evropskog Ustava, ipak "neizvesna" zbog uskraćivanja podrške na referendumima u Francuskoj i Holandiji, tako da sada mora da usledi "razdoblje dubokog promišljanja budućnosti i ciljeva naše Unije". To je, po njegovim rečima, plan "D" za dijalog, debatu i demokratiju koji je predložila Evropska komisija, koji vrlo brzo treba da bude stavljen u pogon sa ciljem da u raspravi uzmu učešća ne samo evropski i nacionalni politički rukovodioci, već celo društvo.

Usvajanje Ustava EU pozdravila je i šefica austrijske diplomatije Ursula Plasnik, koja je ocenila da je veoma značajno što su Luksemburžani podržali Ustav Evropske unije na referendumu, uprkos neizvesnosti. "Evropa je danas dala snažan znak života", istakla je ona.

Podsetimo, zbog odbijanja Ustava EU u Francuskoj i Holandiji i odlaganja zakazivanja referenduma u Velikoj Britaniji, na samitu Evropske unije, održanom 16. juna, odlučeno je da se do jeseni 2007. napravi "pauza za razmišljanje" o budućnosti evropskog ustava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: