Međunarodni dan protiv homofobije

Dok se u svetu obeležava Međunarodni dan protiv homofobije, u Srbiji i dalje mnogi homoseksualizam tretiraju kao bolest.

Izvor: B92

Utorak, 17.05.2005.

16:34

Default images

Grupa za lezbejska ljudska prava Labris, zajedno sa brojnim gej udruženjima i organizacijama koje se bore za ljudska prava, zatražili su od Srpskog lekarskog društva i Udruženja neuropsihijatara da saopštenjem potvrde da istopolna orijentacija nije bolest. Naime, Svetska zdravstvena organizacija je još pre 15 godina na današnji dan zvanično uklonila homoseksualnost sa liste mentalnih bolesti.

Dušan Maljković, koordinator Centra za promociju prava seksualnih manjina, kaže za B92 da se društvo u Srbiji još nije izborilo sa predrasudama: "Na Zapadu je takođe, pre recimo 100 godina, postojao ogroman otpor prema homoseksualnosti, smatralo se da je to bolest, homoseksualci su bili zatvarani, to je bilo čak i krivično delo. Sada je situacija sasvim drugačija, dakle prosperitet je moguć. Kod nas, nažalost, još uvek postoje predrasude u vezi sa homoseksualnošću. Jedna od ključnih jeste da je to bolest. Nekako pokušavamo da se borimo protiv predrasuda naučnim istinama, promocijom onoga što je sada dominantno shvatanje u vezi sa homoseksualnošću, tako da  to nije bolest, već normalna varijacija ljudske seksualnosti".

U regionu, jedino još u Srbiji i Crnoj Gori nije usvojen "antidiskriminacioni zakon", a ako se ima u vidu stav poslanika Skupštine Srbije čini se da ga uskoro nećemo ni dobiti. Većina je, na pitanje da li misle da je homoseksualizam bolest, odgovorila da ne želi, "da govori o pederima", a poslanik DSS-a Dragan Šormaz bio je jedan od retkih koji je bio spreman javno da iznese svoj stav: "To jeste bolest, jer bilo ko da nas je stvorio da li priroda ili bog, kako god da smo stvoreni, stvoreni smo tako kako jesmo svako sa svojim reproduktivnim organima koji su namenjeni za ono za šta su namenjeni, za produžetak vrste. Prema tome to malo teško može da bude kod pripadnika istog pola. Ali ako se oni koji su za to nadležni, a ja nisam, izjasne da to nije bolest, bože moj svašta".

Sa druge strane u svetu se upravo ističe da odgovornost za homofobiju, pre svega, moraju preuzeti zvanični organi, a volju da se ova predrasuda prevaziđe mora imati celo društvo. Tanja Ignjatović iz organizacije Glas razlike kaže da svaka demokratska država mora da se zalaže za to da su ljudska prava nedeljiva, ali da političari kod nas nisu spremni da govore ono što narod možda ne želi da čuje: "Sigurno da ima ljudi u institucijama i u političkim strukturama koji privatno, lično misle da ovo jeste ljudsko pravo, ali nisam sigurna koliko su spremni da javno nastupaju i koliko zapravo ugrožavaju svoju poziciju političku ili profesionalnu, ako se javno stavljaju na stranu zastupnika prava na slobodu seksualne orijentacije".

Diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije u regulativi je sankcionisana jedino Zakonom o informisanju i Zakonom o radu. U Srpskom lekarskom društvu su rekli da će o inicijativi da se oglase javnim saopštenjem da istopolna orijentacija nije bolest raspravljati njihov etički komitet 21. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: