Trećina studenata bi dala mito

Skoro trećina studenata u Srbiji dala bi mito ukoliko drugačije ne bi mogli da polože ispit, pokazalo je istraživanje SUS-a.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 17.05.2005.

13:27

Default images

Problem korupcije na univerzitetu je nešto o čemu se priča već duže vreme. Studentska unija Srbije pokrenula je kampanju protiv korupcije. Za početak, formiran je tim za borbu protiv korupcije na univerzitetu i predstavljeno je istraživanje obavljeno među studentima.

Dragan Mihajlović, koordinator tima Studentske unije Srbije, koja je prošle godine sprovela istraživanje o korupciji u visokom obrazovanju, kazao je da se za mito, kao jedini način da polože ispit, izjasnilo 31 odsto od 1.300 studenata sa univerziteta širom Srbije. On je naveo da bi, prema istraživanju, 69 odsto studenata varalo na ispitu kada bi znali da neće biti uhvaćeni, dok se 53 odsto ne bi osećalo loše posle toga.

Prema rezultatima istraživanja, 68 odsto studenata je čulo za davanje mita za ispit ili ocenu. 72 odsto studenata je čulo da korupcije ima pri upisu, 79 posto studenata je čulo za varanje na ispitu. To su samo neki od podataka koje je predstavio tim za borbu protiv korupcije na univerzitetu. "98 odsto studenata je reklo da neki od oblika korupcije postoji na njihovom fakultetu. To je informacija za koju mi želimo da se zna. To je informacija koja je ključna i najznačajnija iz našeg istraživanja", kaže Dragan Mihajlović, kordinator tima za borbu protiv korupcije SUS-a.

Uskoro zakon?

Ministar prosvete Slobodan Vuksanović je obećao da će tesno sarađivati sa studentima u ovom projektu i najavio da će se novi Zakon o visokom školstvu uskoro pojaviti u skupštini: "Ovo što ste videli od ovih podataka nisu prijatni podaci, pretpostavljam da oni neće izazvati nikakvu buru jer su, takođe pretpostavljam, svi svesni da akademska zajednica nije nikakva sekta koja je izdvojena od ostatka društva. Dakle, sve što postoji u ostalim segmentima našeg života, mora da postoji i na fakultetu." Inače, taj zakon najavljuje se već četiri godine, ali nikada nije ušao u skupštinsku proceduru, a neophodan je za reformu visokog obrazovanja, osavremenjivanje nastave, rada sa studentima, što će sigurno uticati i na pozitivniji odnos studenata prema studijama u Srbiji.

Profesor Pravnog fakulteta i bivši ministar prosvete, Gašo Knežević, smatra da je rešenje za korupciju transparentnost rada univerziteta: "Šta to podrazumeva, to podrazumeva učešće studenata u upravljanju univerzitetom i evaluaciju univerziteta od strane studenata. To su, mislim, ključevi za rešavanje problema korumpranosti univerziteta."

Prema rečima Mihajlovića, u korupciji u visokom obrazovanju ne učestvuju samo studenti, nego i profesori, zbog čega bi zajednički trebalo učestvovati u rešavanju tog problema. Nastavak kampanje protiv korupcije na univerzitetu predviđa organizovanje tribina, deljenje brošura i direktan kontakt sa studentima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: