Kritike na Tadićev račun

Žene u crnom i YUKOM osudili su izjavu predsednika Srbije da crkva treba da se pita o mnogim pitanjima života pojedinca i društva.

Izvor: B92

Subota, 12.03.2005.

18:02

Default images

Kako se navodi u saopštenju te dve nevladine organizacije, takvom izjavom Borisa Tadića, narušava ustavni princip odvojenosti crkve od države. "Ta izjava ne priliči predsedniku Republike koja se definiše kao sekularna. Gore od toga je što se jačanjem jedinstva države i Crkve nastavlja proces teokratizacije i klerikalizacije društva", navosi se u saopštenju.

U saopštenju se dalje navodi da je jasno da se, prema Tadićevoj izjavi, crkvi dozvoljava da zaviruje u privatni život svakog pojedinca, da uspostavlja kriterijume "normalnosti" i "zdravih društvenih vrednosti", pokušavajući na taj način da učine građane Srbije pokornim instrumentima crkvene hegemonije. Dve organizacije podsećaju da bi različite crkve, kao i Srpska pravoslavna crkva, trebalo da snose odgovornost zbog svojih uloga tokom ratova, ali i nakon njih, jer su "bili jedni od glavnih raspirivača i inspiratora mržnje i netolerancije, rušitelji ljudskih prava".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: