Štrajkači sutra počinju štrajk glađu

Izvor: B92

Nedelja, 22.08.2004.

13:47

Default images

Članovi Štrajkačkog odbora farmaceutske kompanije "Jugoremedija" u ponedeljak će početi štrajk glađu.

"Zbog celokupne trenutne situacije, i pored hapšenja i otkaza, pored naše dobre volje da se ova situacija stavi pod kontrolu i da se smiri, mi jednostavno nemamo drugi izbor. Najverovatnije, odnosno sigurno ćemo stupiti u štrajk glađu", kaže predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije u ovom preduzeću Vladimir Pecikoza.

Pecikoza kaže da su štrajkači u petak pokušali da se, u prisustvu zamenika ministra privrede Srbije Mire Prokopijević, sastanu sa generalnim direktorom Aleksandrom Radovanovićem, ali da je on to odbio.

Istražni sudija zrenjaninskog suda Goran Paripović odredio je u petak jednomesečni pritvor trojici članova štrajkačkog odbora, a direktor Radovanović je preko pravne službe štrajkačima uručio 26 otkaza. Krivična prijava podneta je zbog dela "učestvovanje u skupini koja vrši nasilje" i krivičnog dela "izazivanje opšte opasnosti".

Pravni zastupnik sindikata "Jugoremedije" Željko Kralj smatra da nema osnova za ovakve optužbe. "Namera štrajkača nije bila da bilo ko bude lišen života ni da bude uništena nikakva imovina, niti da se nešto pali. To je bio jedan revolt, radnički bunt protiv – ne znam kako da ih nazovem – putujućeg društva plaćenika koji štite interese novokomponovanih bogataša u Srbiji. U ovom slučaju su radničke vođe završili u pritvoru, a oni koji su u pljačkajući u prethodnim ratovima izgubili posao za dalje pljačke, tih 100 plaćenika koji rade u fabrici ‘Jugoremedija’, imaju novo dobro tlo da ih sada finansiraju ovi novokomponovani bogataši, kako bi štitili njihove interese.

U ponedeljak se očekuje konačna odluka suda povodom pritvaranja štrajkača. Podsetimo, radnici "Jugoremedije", koji su u generalnom štrajku od 11. maja ove godine, između ostalog traže i poništenje privatizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: