Kubiš: Potpisati SSP sa Srbijom što pre

Ministar spoljnih poslova Slovačke Jan Kubiš boravi u poseti Beogradu. Kako je rekao za B92, ključna tema razgovora sa srpskim zvaničnicima bila je saradnja Srbije i Evropske unije i kako će ona biti nastavljena u budućnosti. Kubiš je u ponovio stav Slovačke da bi sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa srbijom trebalo potpisati bez odlaganja, po mogućstvu danas.

Info

Izvor: Ljubica Gojgiæ

Ponedeljak, 21.04.2008.

17:12

Default images

Kubiš: "Kao članica EU i mi se zalažemo za to da se uslovi koji su postavljeni zemljama poštuju. Ali, pošto je istovremeno reč i o političkom procesu i zato smatramo da bi potpisivanje Sporazuma bio dobar način da se otvore vrata ka boljoj saradnji Srbije sa EU, ali i u saradnji Slovačke i Srbije. Zato već više meseci iznosimo stav da je potpis potreban, mi želimo da potpišemo što pre."

B92: "Koliko je to izvesno, kada se uzme u obzir da se Holandija, a sada i
Nemačka protive?"

Kubiš: "Poznat nam je stav naših holandskih kolega i to da oni traže punu saradnju sa Haškim tribunalom. I, moram reći, da ih svi ostali podržavaju u tome. Međutim, mi mislimo da je moguće potpisati Sporazum uz insistiranje da se saradnja intenzivira. U tome je razlika. Ali, moram da kažem da sam ja bio malo zbunjen i stavom druge strane. Odavde se čuju zahtevi da EU treba da pojasni stav o Kosovu i Srbiji i da se taj stav traži pre nego što se Srbija odluči da potpiše Sporazum. Nisam siguran da li ta dva pitanja treba povezati na takav način"

B92: "Gospodine Kubiš, preneta vam je poruka da Srbija traži pojašnjenje iz EU, značajan broj političkih partija podržava stav da se jasno kaže da li je odustajanje od Kosova uslov za nastavak evropskih integracija?"

Kubiš: "Mogao bih da odgovorim pitanjem vama, i da dam primer Slovačke. Da li se pred Slovačku postavlja uslov da promeni stav o Kosovu jer smo za potpisivanje Sporazuma? Kao što znate nema zajedničkog stava o Kosovu unutar EU i, kako stvari stoje, neće ga biti u dogledno vreme. Postoje zemlje koje ne priznaju nezavisnost Kosova i one koje su priznale. Zajedničko je to što sve zemlje hoće da potpišu Sporazum. Kao što
vidite stav prema kosovu nije relevantan kada govorimo o potpisivanju tog dokumenta. Za nas se to pitanje ne postavlja"

B92: "Odakle, mislite da to uslovaljavanje dolazi iz Beograda ili Brisel zaista očekuje da se Beograd odrekne Kosova da bi Srbija postala članica Unije?#

Kubiš: "Ali, mi još ne govorimo o članstvu. To je pitanje koje dolazi posle primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i pregovora o pristupanju. Zato to nije relevantno pitanje i taj uslov ne dolazi iz Brisela. Mi smo svi za potpisivanje Sporazuma samo što neke zemlje insistiraju na boljoj saradnji sa Hagom. Mi ne postavljamo pitanje Kosova kao uslov. Vezivanje Kosova za Sporazum samo će usporiti potpisivanje, koje je važno jer se tako ruše barijere između Srbije i Evropske unije"

B92: "Danas ste ponovili da slovačka ostaje odlučna da ne prizna nezavisnost
Kosova. Pretpostavljam da ima pritisaka da promenite stav?"

Kubiš: "Mi smo suverena zemlja. Sami donosimo odluke na osnovu naše ocene šta je
dobro a šta nije, na osnovu raspoloživih argumenata. Nismo krili, od početka, stav vlade. Mi smo videli u kom pravcu se odvijaju stvari, javno sam rekao da mi se činilo da je proces za nezavisnost Kosova krenuo i da se voz ne može zaustaviti. Istovremeno, mi smo se zalagali za rešenje do kog će se doći pregovorima i koje će podržati Savet bezbednosti. Mi smo protiv jednostranih koraka"

B92: "Sigurno ste razgovarali o Kosovu i evropskoj misiji na terenu. Postoji više nagoveštaja o novoj rundi pregovora između Unmika i Beograda i Prištine, koji bi, prema jutrošnjoj vesti, navodno trebalo da budu posvećeni tehničkim pitanjima, ali ne i statusom Kosova."

Kubiš: "Potrebno je više informacija. Poznato mi je da postoji ideja o razgovorima o tehničkim pitanjima, da će se o tome razgovarati danas. Mi pozdravljamo mogućnost da ti razgovori dovedu do priznavanja činjenice da misija Evropske unije treba da se uspostavi na celoj teritoriji Kosova kao i da se u okviru UN pronađe rešenje kojim bi bio potvrđen mandat Euleksa i bilo omogućeno da radi. Naravno, ostaje da se vidi. Voleo bih
da tako bude"

B92: "Da li će održavanje parlamentarnih i lokalnih izbora i na Kosovu, u srpskim sredinama, za vas biti problem?"

Kubiš: "Sve dok se poštuje Rezolucija 1244 i dok se poštuje autoritet UN i
Unmika, neće biti problema."

B92: "Ovih dana govori se da će majski izbori biti izbor između evropske i protiv evropske opcije. Imali ste priliku da razgovarate sa obema opcijama, kakav je vaš utisak?"

Kubiš: "Nikada se o tome ne bih izjašnjavao. Građani Srbije o tome odlučuju. Oni odlučuju o tome ko za njih stvara bolje uslove za život i da li je to Evropska unija. To je njihov izbor i ne bih da dajem ocenu. Mi poštujemo volju građana i ne dajemo svoju ocenu o vladama već sa njima sarađujemo."

B92: "Na početku ste rekli da ćete pažljivo pratiti izbore?"

Kubiš: "O da, hoću jer kakav god da bude rezultat odlučiće kako ćemo mi, ne samo Slovačka nego i i EU, sarađivati sa Srbijom. Slovačka je zemlja koja će se maksimalno angažovati da promoviše i bilateralnu i saradnju sa Evropskom unijom i NATO-om, ali do nivoa do kog vi želite da ta saradnja ide."

B92: "Hvala puno."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: