Uručene Virtus nagrade

Izvor: B92

Subota, 03.12.2011.

23:30

Default images

Kompanije su pružile podršku neprofitnim akcijama ili organizacijama civilnog društva.

B92 je dobitnik nagrade Virtus za podršku najinovativnijem projektu "Hrana za enklave", koju dodeljuje Balkanski fond za lokalne inicijative.

Humanitarna kampanja „Hrana za enklave“ je započeta u februaru 2011. godine i traje i dalje. Tokom akcije, B92 je, uz pomoć brojnih donatora, obezbedio najneophodnije namirnice koje su nedostajale za nesmetan rad, kao i novčana sredstva za nabavku hrane i dalje funkcionisanje kuhinja u enklavama Kosovskog Pomoravlja.

Potrebe najugroženijih kosovskih enklava zadovoljava šest narodnih kuhinja koje je, pod patronatom Raško-prizrenske eparhije, osnovala NVO Majka devet Jugovića.

B92 je, u želji da pomogne stanovništvo koje živi i radi u izuzetno teškim uslovima, odlučio da investira sredstva i svoju reputaciju u rehabilitaciju projekta narodnih kuhinja u Kosovskom Pomoravlju time što je obezbedio bezbedan rad do leta 2012. godine.

Pored dopremanja velikih količina hrane, tokom godine je započet i projekat razvoja samoodrživosti narodnih kuhinja, pomoć u materijalima za setvu, u oruđu i slično.

"Preko 40.000 građana Kosovskog Pomoravlja i enklava bili su zaboravljeni narod i još uvek se tako osećaju. Praktično, za njihova prava i egzisteniciju niko se ne bori. Kada smo dobili poziv u pomoć početkom godine, jer je pretilo zatvaranje narodnih kuhinja, veoma brzo smo se fokusirali na rešavanje ovog problema, ali pokrenuli smo i projekat stvaranja samoodrživosti kuhinja, jer se može očekivati samo još teža situacija u kojoj će živeti sve brojniji socijalni slučajevi na ovom prostoru", izjavio je predsednik Fonda B92 Veran Matić.

Ovo je peti put da se dodeljuje ta nagrada u nekoliko kategorija na konkursu koji organizuje Balkanski fond za lokale inicijative, a Mia Vukojević iz tog fonda rekla je da interesovanje za Virtus nije smanjeno, uprkos ekonomskoj krizi, što dokazuje kontinuiranu posvećenost društveno odgovornom poslovanju.

Nagrade, koje se od ove godine dodeljuju u šest kategorija, uručili su ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik, ambasador Velike Britanije Majkl Devenport i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

U ovoj godini prvi put je dodeljena nagrada za volontiranje, koju je Erste banci a.d. Novi Sad uručio ambasador Velike Britanije.

Na svečanosti u parlamentu, ambasadorka SAD Meri Vorlik uručila je nagradu za malo i srednje preduzeće firmi "Sunce Marinković" iz Kragujevca.

Ministar Rasim Ljajić uručio je Holcimu d.o.o nagradu za doprinos lokalnoj zajednici i najavio da će Vlada Srbije do kraja godine usvojiti akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja i promocije društveno odgovornog poslovanja, koja je usvojena prošle godine.

Ljajić je naveo da će akcioni plan sadržati čitav niz mera sa jasnim rokovima i ciljevima razvoja društveno odgovornog poslovanja, kao i da će biti formiran savet koji će činiti predstavnici vlade, medija i civilnog društva, koji će usmeravati sve aktivnosti.

Direktorka vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim sektorom Ivana Ćirković uručila je Radio-difuznom preduzeću B92 za akciju "Hrana za enklave" nagradu za podršku najinovativnijem projektu godine.

Nagrada Virtus za doprinos na nacionalnom nivou uručena je Erste banci a.d Novi Sad, a nagrada za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora uručena je Telenoru d.o.o.

Virtus konkurs organizuje Balkanski fond za lokalne inicijative uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice. Podršku u realizaciji nagrade pružile su VIA fondacija i Fondacija braće Rokfeler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: