Island pred tužbom veka: Ukrali mu ime, plus tuže

Island nije baš neki naročito veliki igrač kad je u pitanju privredna snaga na svetskom nivou, ali svet biznisa sve češće govori o toj maloj nordijskoj državi.

Svet

Izvor: B92

Subota, 01.10.2016.

16:24

Island pred tužbom veka: Ukrali mu ime, plus tuže
(Foto: Thinkstock.com)

Razlog tome je, kako piše Berliner Zeitung, britanski lanac supermarketa Iceland koji si je osigurao pravo o zaštitnom znaku na ime te severnoevropske države. Da stvar bude gora, Iceland, lanac supermarketa, tužio je islandske proizvođače već nekoliko puta zbog toga što su koristili njegovo ime.

Britanci su si osigurali prava na Iceland

Radi se, u suprotnom, o britanskoj firmi specijalizovanoj za dubokosmrznutu hranu koja ime Iceland koristi već 45 godina, što Islandu već dosta dugo nije po volji. Stoga zvanični Rejkjavik razmišlja da konačno preduzme nešto po tom pitanju.

Međutim, problem je u tome što je Iceland krajem 2014. uspeo da obezbedi prava na svoje ime pri Kancelariji evropske unije za intelektualnu svojinu (EUIPO). Shodno tome, ime Iceland sada pripada Britancima.

Iceland tužio Islanđane jer proizvode na Islandu

Islandu, navodno, čak ne smeta niti ime koje je stoji istaknuto iznad svake Iceland filijale (jedan postoji čak i u Rejkjaviku). Problematičnim vidi činjenicu što si Britanci ime te izolovane ostrvske države nisu osigurali samo za svoje trgovine, nego i za masu proizvoda zbog čega islandski preduzetnici koji na tržište žele da plasiraju neki proizvod Made in Iceland mogu zapasti u zakonske probleme.

Islandsko ministarstvo spoljnih poslova, naime, muči to što je Iceland već nekoliko puta radi upotrebe imena Iceland tužio (i dobio) islandske proizvođače.

"Čini nam se razumnim da se ime države u kojoj je neki određeni proizvod proizveden kao takvo sme i navesti", stoji u saopštenju ministarstva.

Pomenuto ministarstvo sad upravo zbog toga ozbiljno razmišlja o pokretanju parnice s ciljem brisanja Iceland iz EUIPO-ovog registra. U centrali Iceland, koja se nalazi u britanskom Velsu, iznenađeni su takvom reakcijom Islanđana.

"Nismo bili svesni činjenice da korišćenje imena Iceland dovodi do zamena s državom Island", poručio je portparol firme.

Island je izgubio pravo na korišćenje imena države

A zanimljiva je i marketinška kampanja koju Island sprovodi već nekoliko godina kako bi na globalnom tržištu podigao svest o postojanju zemlje i robe koja se u njoj proizvodi. Glavnu reč u toj kampanji vodi agencije Promote Iceland, čiji je i Rejkjavik akcionar. Slogan kojim se pomenuta agencija služi glasi Inspired by Iceland.

Genijalna besplatna reklama za Iceland

Ironično je, ipak što takvo stanje na tržištu najviše u prilog ide upravo britanskom lancu supermarketa koji si je dao ime Iceland. Recimo, kad je na prošlom fudbalskom evropskom prvenstvu Island postao miljenik publike mnogi su na društvenim mrežama Islandu čestitali sugerisući upravo na pomenuti lanac supermarketa.

Kad je pak Island u osmini finala pobedio Englesku, ta je igra rečima eskalirala pa su se tako na društvenim mrežama tada mogle da čitati izjave poput

"Zato moja mama ide u Iceland" i sl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: